Истинската вълна от бежанци тепърва предстои

Д-р Малек Насер е завършил медицина в България и живее повече от 20 години в Пловдив. Семейството му обаче живее в сирийския град Хомс, където се водят най-ожесточените сражения между националната армия и бунтовниците. Д-р Насер оглавява Организацията на сирийците в Пловдив. В началото на септември, когато американският президент Обама обяви решението си да атакува Сирия и Америка бе на прага на войната, д-р Насер прогнозира с голяма точност развоя на събитията в интервю за “Марица”. Отново потърсихме неговия коментар по въпроса с бежанците.


 - Какво се случва в Сирия? Бежанската вълна стигна ли своя пик?
- За съжаление прогнозите в това отношение са доста песимистични. В момента продължава освобождаването на окупираните от терористите територии край Дамаск и Хомс, но армията пипа с кадифени ръкавици. Истинската битка ще започне след 3-4 месеца.Тогава всички бунтовници- терористи ще бъдат изтикани към градовете Едлеб и Халеб, близо до границата с Турция.. Турция няма да иска бунтовниците на нейна територия, а от другата страна ще бъде сирийската армия. И тогава ще се надигне огромна бежанска вълна от мирните граждани, живеещи в тази зона. Бежанците ще влязат в Турция, която ще им осигури коридор към Европа. Тя не може да ги върне в Сирия, защото подобен    акт ще предизвика конфликт със Саудитска Арабия, страните от Персийския залив и Европейския съюз. Турция    знае, че това е бомба със закъснител, ще осигури коридор и десетки хиляди сирийци    ще се окажат на българската граница. Проблемът пред България тепърва предстои.


- Каква трябва да е реакцията на българската държава в такъв случай?
- Ситуацията е патова.  България трябва отсега да иска решение от Европейския съюз. Това трябва да е общо решение. Бежанците трябва да бъдат  задържани на границата, но да останат на турска територия. Стената, за която се говори, трябва да бъде изградена много бързо. В крайна сметка, ако на границата се съберат 40-50 хиляди бежанци, Европейският съюз ще бъде принуден да се намеси, тъй като проблемът не е само на България. България сама не може да поеме тази тежест. Но досегашната политика на прием не бива да продължава. В крайна сметка сирийското правителство декларира желание и възможност да прибере всички бежанци, които желаят да се върнат. Но голяма част от тях са извършили престъпления на територията на държавата или са свързани с терористи, знаят, че ще бъдат съдени, и затова не искат да се връщат обратно. Не може да са избивали хора в Сирия, а тук да се правят на политически бежанци. Хората, които идват тук, трябва да минават през цедка.  Не може да отречем факта на човешката драма и че част от тези бежанци бягат от терора и ужаса в райони, окупирани от терористите. И затова е необходимо взаимодействие между службите на България и Сирия. Тези хора не бива да стигат до Европа, без да са ясни техните биографии. Иначе се превръщат в бомба със закъснител.


- Ще се справи ли Сирия с разрушенията? Това може би е една от причините бежанците да не искат да се връщат обратно?
- След 2-3 години Сирия ще бъде десет пъти по- силна държава. В момента в 70 процента от градовете хората живеят както ние в Пловдив. Разрушенията са в останалите 30 процента. Държавата има богати съюзници, които ще инвестират. Ето че след три години война доларът падна двойно. Това къде се е случвало? Не се притеснявам за бъдещето на Сирия. Но ако не се вземат адекватни мерки спрямо бежанците тук, в бъдеще българските служби за сигурност ще бъдат изправени пред сериозни проблеми.


- Как гледате на идеите за разселване на бежанците в изоставените села, където те могат да намерят покрив и поминък?
- Това е много лоша идея. Тези хора трябва да бъдат непрекъснато под око. По селата кой ще ги наблюдава - селските полицаи ли? Ако ги пръснат по селата и някоя чужда разузнавателна служба дойде да прави контакти с тях, да прави мрежи и терористични клетки, контактът с тях ще е много лесен. А от друга страна, те лесно могат да бъдат манипулирани от врагове на България и ЕС за създаване на напрежение и конфликти в тези региони. И Сирия дълги години живееше в комфорт и безпроблемни отношения със съседните държави. С Турция имахме безвизов режим. А сега двете държави са на ръба на войната. Големи мюсюлмански общности в европейски държави и създаване на етническо напрежение в бъдеще могат  да бъдат сериозни лостове за натиск, които Турция да използва за постигане на различни цели. А България е най-уязвима в това отношение.


- Сирийската общност разтревожена ли е от ксенофобските настроения в страната и от инцидентите с бежанци?
- Никой не може да прогнозира какво предстои да се случва, тъй като не са ясни профилите на хората, които влизат в страната. Някои може да влязат в мрежи за организирана престъпност, за отвличане, за рекет, наркоканали. Не изключваме и опозицията да използва някои от бежанците за разправа с другия лагер. В масивите на сирийските служби има информация за тези хора. За съжаление, ако бежанците извършват престъпления, това ще се отрази на сирийската общност, която от 30 години се ползва с  добро име тук. Ксенофобските актове могат да предизвикат много остра реакция у бежанците и да се стигне до конфликт от съвсем друг характер. Държавата трябва да е много бдителна.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
SNE

SNE

15.11.2013 | 07:54

GADEN ARABSKI MANGAL I MNOOGO GROZEN

Отговори
0 0
Г.Петров

Г.Петров

15.11.2013 | 05:07

До сега сме дали 258 милиона лева за т.н.\"бежанци\". За болни деца, пенсии и др. няма. Цифрата скоро се прогнозира да стане 1 милиард.

Отговори
0 0
HM

HM

14.11.2013 | 19:30

MALEK EBATI I GADNIA NOS KATO GARGA SI MY6MYL

Отговори
0 0
мунчо

мунчо

14.11.2013 | 17:56

курвенска европа затова ни прие в нейната периферия зада пазим нейното спокойствие а пък нашите управляващи хал-хабер си нямат

Отговори
0 0
JO

JO

12.11.2013 | 14:13

,,Не може да са избивали хора в Сирия, а тук да се правят на политически бежанци.\'\' \nКак изобщо им хрумна да се бутат при нас?? \nЕвропейски съюз дрън-дрън......когато има общо важно решение от страна на целия народ, то се обмисля така, че сега да НЕ чакаме заметресение всеки ден, да НЕ можем да спим, да НЕ можем да ходим до магазина, защото \'\'ГОСТИТЕ НИ\'\' може да ни пресрещнат и убият и още хиляди неща. Хората са свикнали да живеят в огромна тъмнина, защото са били ЗАБЛУДЕНИ!!! Днес е късно да застанеш и да споделиш ,че не ти харесва начина на живот, защото няма да бъдеш чут. Всички са толкова ПРОМИТИ с ежедневните новини, че не виждат истината, която ДАЖЕ НЕ Е СКРИТА, друг е въпроса дали искаш да я видиш или избираш да се примириш с тази грозна картинка!!!!!!!!!!!!!! \nПомислете хора не на празно всичките тези неща се случват, замислете се колко хора ни ПАЗЯТ с цел да ни УБИЯТ!?!

Отговори
0 0
Сара

Сара

10.11.2013 | 22:17

КО ? НЕ ! .. Затворен мозък такъв..срамота,че има все още такива \"хора\" като теб!Ти въобще наясно ли си с нещичко?!Завидя на нещастието на хората..какви пари..какви 5 лв..някой друг си пълни гушата обаче..на техен гръб!Замислял ли си се поне веднъж,че ти може да си на тяхно място..избягал си уж да те защитят,а какво гостоприемство получаваш -да те наричат циганин и още какво ли не!По твоята логика тогава..какво правят толкова българи в чужбина?!Какво ли си късам нервите да се занимавам с празноглавци..стената по би ме разбрала и трепнала.Добре,че повечето българи са интелигенти и човечни,малко са безгръбначните като теб ;) Слава Богу!

Отговори
0 0
Nikola Nikolov

Nikola Nikolov

10.11.2013 | 19:34

Toвa е лоша Идея и не зрялo мислене да се наричат Сирийците в България терористи и то от уважаван Сириец , Режимът е причината да бягат хората от Сирия, Tova е пристапление да се говори така за сирийките бежанци .\n\n Te са в лошо положение, и трябва да им помагаме и да стоим зад тях .\n\n Еврора трявва да помага на бежанците в БГ, те имат право на живот и не бива да ги наричаме терористи,, Срамота е..... Сириец да нарича сънародниците си терористи....... Засрамете се.

Отговори
0 0
КО ? НЕ !

КО ? НЕ !

10.11.2013 | 19:09

Хора,да се вдигнем!Нито един чумав ,черен и терориристично вреден сирийски крак не трябва да стъпи повече тук!Да ги изметем тези боклуци долни!Не искам да храня тъпи и мързеливи цигани,а сега и тези отпадъци ни натрясоха,че се гласят да взимат и още.Мен някой попита ли ме дали съм съгласен да давам от заплатата си за тези изчадия?Направо ни бръкнаха в джобовете и ни ги взеха.Няма деца,няма жени,всичките са вредни микроби и не трябва да се намират на територията на България.Вън тези отрепки!

Отговори
0 0
разум

разум

10.11.2013 | 17:00

Прав е човека.Асад ,при всичките му дефекти,води станата като светска държава.Падне ли той -Сирия става шериат и се връща векове назад.За това и хората го подкрепят!\nБунтовниците не са нищо повече от платени главорези изпратени от мюсюлманските радикалисти.\n\n\nМушмул-онова време не е като това време.И стига с този егоизъм ,че ще се затрием като си мислим само за собствените дирници!\nАко изтървем ситуацията -русото ти внуче в Холандия ще е в опасност-ще се отличава от масата мургавели...Схващаш ли какво ти казвам?

Отговори
0 0
************

************

10.11.2013 | 16:26

Прав е човекът!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?