Следвайте ни

Истината за наследството: Кой кмет какво остави на Пловдив

viber icon

Съвременното икономическо общество се развива циклично. Общината като икономически субект също се подчинява на тази цикличност.

От началото на българския преход можем да определим четири цикъла. Всеки от тях е приблизително 10-годишен. Понякога съвпада с управлението на различните кметски екипи, а друг път - не. Циклите имат своите върхове и падове, чиято интензивност зависи и от уменията на съответните управници.

90-те години на 20. век - бюджетът на Пловдив достига 100 млн.

Първият цикъл започва в началото на 90-те години на миналия век и завършва в края им. През първата половина управлява екипът на кмета Гарабед Томасян и председател на ОС Теодор Димитров. През втората половина на периода управлява екип от кмет Спас Гърневски и председател на ОС Красимир Обретенов.

Гърневски построи надлез "Родопи" и спасяваше бюджета с приходите от общинската приватизация 

Какво е характерно за този период - реституцията и начало на приватизация. В началото държавата и общината притежаваха цялата търговска и индустриална собственост - от малките магазинчета до големите заводи. В Пловдив, за разлика от София, не е имало големи разрушения от бомбардировките и частната собственост, национализирана след войната, беше съхранена. Това предизвика бурен процес на реституция през първите години на прехода и създаване на нова икономическа социална група от собственици.

В същото време общината беше собственик на стотици магазини, ресторанти, кафенета, ателиета и т.н., групирани в десетки общински фирми. След 1997 г. се ускори процесът на приватизация и това помогна да се балансират финансите на общината. Общинският бюджет се очерта на нива около 100 млн. лв. В този период най-големият инфраструктурен проект е завършването на надлез „Родопи“, който осигурява бърза връзка на район „Южен“ с центъра, „Тракия“ и „Източен“.

Новото хилядолетие - Общината като агенция за недвижими имоти

Вторият цикъл започна от 2000 година, когато новият екип на кмета Иван Чомаков и председател на ОС Страшимир Дочков поеха общината в много трудно финансово положение. Единственият начин да се постигне стабилизация беше да се продължи приватизацията на общинската собственост. Тогава се родиха и прословутите пловдивски заменки, от които се появиха местни строителни предприемачи и инвеститори. По отношение на инфраструктурата бе завършен Коматевският възел, който подобри връзките на „Южен“ и „Западен“ с центъра.

Чомаков завърши Коматевския възел, тегли 50 млн. заем и разпродаде голяма част от общинската собственост 

Този екип управлява два мандата до 2007 година и успя да предаде на следващия екип - кмет Славчо Атанасов и председател на ОбС Илко Илиев, сравнително добър финансов статус на общината. Реализацията на проектите с основната част от 50-милионния заем, взет през 2006 г., се случи в новия мандат. На този екип се падна трудната задача да подготви първите европейски проекти с финансиране по програми. В края на 2011 година бяха приети от министерствата проекти за 200 млн. лв.

През 2009 г. за първи път в държавата заработи завод за преработка на отпадъците и GPS система за контрол на градския транспорт. През 2010 г. завърши основният ремонт на най-големия булевард в Пловдив - „България”, и новата отсечка на Кукленско шосе заедно с кръговото да Околовръстното шосе. Построено бе и източното платно на моста на Герджика.

Славчо Атанасов завърши второто платно на моста на Герджика, ремонтира бул. „България“ и привлече първите европейски средства в Пловдив 

Вторият цикъл завърши през 2010 година, когато се похарчиха парите от приватизацията и 50-милионният заем. В тези години общинският бюджет вече достигна нива от 200 млн. лв.

Идват първите европейски средства, държавата също помага

В началото на новия Трети цикъл от 2011 година ситуацията беше следната. Всички фирми и по-голямата част от имотите на общината бяха разпродадени. Закри се Пловдивската агенция за приватизация, защото тя вече нямаше какво да продава. Новият екип на кмета Иван Тотев разчиташе за старта на мандата на наследените от предишния екип 23 млн. лв. от софийските бали боклук и договорения 30 млн. лв. заем от ЕБВР.

За първи път в историята на общината се вляха пари от европейските кохезионни фондове. Подготвените от предишния екип проекти бяха на стойност от 200 млн. лв. - Водният проект (135 млн. лв.), Транспортният проект (44 млн. лв.), изграждане на модерна Лъчетепария към КОЦ - Пловдив (12 млн. лв.) и др. Реално те се получиха през новия икономически цикъл. През този мандат дойдоха и парите от втория програмен период (2014 -2020), като само от програма „Региони в растеж” се инвестираха 82 млн. лв., а по програма „ОС” - нов Воден проект за 115 млн. лв., след като екипът на Иван Тотев провали предишния.

Появи се и мощната финансова подкрепа на държавата. За двата мандата на кмета Тотев се инвестираха над 100 млн. лв. държавни трансфери - Спортна зала "Колодрума" (52 млн. лв.), обекти от Културна столица Пловдив 2019 (20 млн. лв.), различни пътни обекти като Скобелева майка, бул. "В. Априлов", Коматевско шосе и др. През този мандат се разпродадоха и последните парчета общинска земя, като в отделни години приходите от продажби достигаха 10 млн. лв. Характерно за този цикъл е, че общинската администрация и общинските фирми нараснаха и достигнаха 10 000 души. Общинският бюджет пък достигна нива от над 300 млн. лв. годишно.

Иван Тотев похарчи парите от софийския боклук, взе 30-милионен заем за ремонт и строителство на булеварди и заложи на показните проекти в центъра 

 Мандат под знака на пандемията. Общината вече няма нищо за продан

В началото на 2020 година започна Четвъртият икономически цикъл на община Пловдив с кмет Здравко Димитров и председател на ОбС Александър Държиков. Какво е характерно за финансите на общината? Няма повече възможности за сериозни приходи от приватизация поради изчерпан ресурс. Достигна се дотам, че след 30 години разпродажба общината не може да намери терени за нови училища, детски градини и ясли.

За да се реализират инфраструктурните проекти, са налага общината да изкупува скъпо терени от частни лица, които преди години са били общински. През 2021 година започва новият програмен период на ЕС, което означава, че ще има един преходен период, в който няма да има реални инвестиции от новите европейски програми. Имаме опита от първите години след 2007 година и началото на втория програмен период от 2014 година. Данъчните оценки и тарифи са застинали на нива от 2006-2009 година, а разходите растат всяка година. През предишния икономически цикъл по времето на кмета Иван Тотев разходите за заплати на учители, администрация и друг персонал се удвоиха.

Сега обаче прогнозата не е много оптимистична - държавата влиза в икономическа рецесия и няма да може да помага масирано на общината. Единственият възможен изход е вземането на кредити за големите инфраструктурни проекти. Подготовката на бюджета 2021 година показва, че вече са проблем и текущите разходи за поддръжка на общинските дейности.

За Здравко Димитров остана тежкото наследство да спасява трудните проекти, поставени в риск от екипа на Иван Тотев

Четвъртият икономически цикъл започна трудно, а и пандемията от COVID-19 ще бележи няколко години с проблеми. На управляващия екип ще се наложи да вземе трудни и непопулярни решения. Тук няма субективни фактори, а чисто обективни ​- цикълът е в дъното и трябва да се разкриват допълнителни източници на собствени приходи, за да работи нормално общината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

А ПО'ТРЕТА  НА СТЕНАТА?  В РАМКА? И СТЪКЛО?

А ПО'ТРЕТА НА СТЕНАТА? В РАМКА? И СТЪКЛО?

18.12.2020 | 21:42

ДРУГО АКО НЯМА НИЩО ама нищичко, едно бъдете сигурна, г-жо : че ЗИКОмир ще остави Лака Си Скромен Имай Го За Спомен на стената ф кмецтвото ф рамка и стъкло наравно с другите фюрери ='фани единия / удри другия = за да се радват внучетата и да се научат, че и най-глупавите стават КлЕТ.

Отговори
9 2
Цццц

Цццц

17.12.2020 | 06:31

Маминия да си припомни, че не е безсмъртен, а и той има една уста и един дирнк

Отговори
12 3
Върховна ЩУРОТИЯ по време на ЧУМА

Върховна ЩУРОТИЯ по време на ЧУМА

16.12.2020 | 11:57

Сега строим супер стадиони с публични средства за изпадащи отбори и с бъдещи собственици посочени от ефбет

Отговори
16 5
Георги

Георги

16.12.2020 | 08:10

A Тотев кога в затвора???

Отговори
23 5
Как няма да  остави

Как няма да остави

15.12.2020 | 15:46

Спас Гърневски направи надлез "Родопи" Това малко ли е?Тотев остави едно мижаво колело до водната палата и предвидливо върна пловдивчани на велосипеди, както беше до 65 година в Пловдив.Очакванията са да дойде следващия кмет и да надяне цървули на пловдивчани.

Отговори
17 13
Яна

Яна

15.12.2020 | 10:37

Здравко Димитров ще е първият, който само ще вземе и нищо няма да остави.Важното е, чорапите да са със здрави ластици.

Отговори
24 4
Как няма да  остави

Как няма да остави

15.12.2020 | 15:35

Не четете ли вестник "Марица". Че се строи ВИП гробище в Пловдив. Това малко ли е?

Отговори
16 2
ЗАСТРОЯВА ВЪРХУ ТЕПЕТАТА за Ортаците = чифлици

ЗАСТРОЯВА ВЪРХУ ТЕПЕТАТА за Ортаците = чифлици

16.12.2020 | 00:59

БаскетБОЛНИЯТ мозъклия Зико под предлог за "развитие" разреши на Ортаци да си дигнат частни чифлици на Джендем тепе уж като "ТЕНИС КЛУБ" на мястото на прашно махленско игрищс. ЕХАааа!!! (Следва да се възстанови зеленината без ...шикалкавене; следствие, съд, присъда, затвор и разстрел: ТЕПЕТАТА СА НЕПРИКОСНОВЕНИ, свещени за Града!) Пак на Джендем Тепе сега щели да строят (с Ортаци =ДАЛАВЕРА+) Паметник на ...загиналите във войните =а? А? К'ЪФ ПАМЕТНИК, к'ви пет лева = историческият свещен бронз на Гюро Михайлов СелСъветът безсъвестно, безсрамно и безумно го лашкаше насам-натам къде ли не из Града - пък сега НА ТЕПЕТО НОВА Альоша, нова БраЦка Могила (сякаш Народът зачита изг7зици). Освен това бидейки ПОСЛУШНИК на МУТРО'ПОЛИТ'ика върху другото ДЖАМБАЗ ТЕПЕ Зико застроява незаконно панорамната площадка "Възраждане" на Княз Церетелев горе за ...църква - сякаш се свършиха в Града и сякаш някой "вцърковен" им ходи да им се черкува... Бая "наследство" Excrementus Fecalis ще изсе*е тоя КлЕТ ако не го спрем о'време, майни!

Отговори
18 1
Фен на Де Бъ

Фен на Де Бъ

17.12.2020 | 23:00

Ха, ха! Склеротичният прокурор със самочувствие на всезнайко се активира отново! Ей, смешник, иди на психиатър! На никого не му пука от простотии те, които пишеш !

Отговори
2 2
полк. Ставрев

полк. Ставрев

15.12.2020 | 10:33

Пловдив имаше истинско управление преди десет години. С грижа за хората и за града. Тогава се действаше за общия интерес, не се крадеше и се мислеше за народа. След това започна ерата на мегакражбите. Градът беше забатачен, а хората обедняха драстично. Високи данъци, големи заеми и никаква мисъл за обикновения човек. Тъмни времена за града ни. А сегашният мандат просто ще забие последния пирон в ковчега ни.

Отговори
20 5
Ха ха

Ха ха

15.12.2020 | 10:19

Тотката окраде всичко, вдигна данъците, изтегли милиони заеми, построи си лична империя. Градът беше поставен на колене. Но като гледам новия кметски наместник какви ги прави, след него Пловдив ще е паднал по очи. Кво наследство, кви пет лева...

Отговори
29 4
Кажи истината за "доброто"управление на тотев

Кажи истината за "доброто"управление на тотев

15.12.2020 | 09:55

Що мълчиш ,като пут..ка какво н"наследство"ти остави маминия.На него му завещаха30 милиона свежи пари,а той нещастника остави общината с 100 милиона дългове.

Отговори
31 2
пловдивчанин

пловдивчанин

15.12.2020 | 09:44

От края на 2011 в Пловдив започна Голямото източване. През следващите години се открадна всичко - и невъзможното даже. Проекти, поръчки, бюджети - Ванчо Делонгито го кръстиха, защото смучеше, като прахосмукачка.

Отговори
34 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?