Следвайте ни

Искат спиране на поканата за 3 млн. лв. на „Пловдив 2019“

viber icon

Общинският съветник от Демократична България Веселина Александрова предлага Общинският съвет да препоръча спирането на последната отворена покана „Наследството“ на фондация „Пловдив 2019“.

Отворената покана за 3 млн. лв. предизвика масово недоволство от творческите гилдии в под тепетата. Срокът за кандидатстването по нея изтича на 30 ноември.  Идеята е одобрените проекти по „Наследството“ да осигурят устойчивото развитие и продължение на културните инициативи в града през следващите три години. „В разрез с обявените  цели, откриваме значителни промени в досегашния регламент на предходните отворени покани, които правят практически невъзможно участието на културните организации с разпознаваеми и устойчиви проекти в града по тази покана, както и постигане на заявените намерения“, заявиха в протестно писмо 20 творчески организации. Те са недоволни от завишените критерии за осигуряване на собствено финансиране в проектите.

Напоследък и в Управителния съвет на общинската фондация настъпват кардинални промени. Оставки подадоха членовете на управата Тони Симидчийска и Матей Матеев. В четвъртък Общинският съвет ще освободи от ръководството на фондацията и новия си председател Александър Държиков.

Очаква се и бившият кмет Иван Тотев да бъде махнат от поста председател на УС. Доколкото е известно, сегашният градоначалник Здравко Димитров няма да влиза в управата и ще консултира с творческите гилдии бъдещите назначения във фондацията.  

„Броят на членовете на УС съгласно учредителния акт на фондацията следва да е девет, но понастоящем не е ясно колко са останали“, посочва в предложението си Александрова. Според нея притеснителното в случая е, че докато се попълни съставът на Управителния съвет на фондацията, ще изтече срокът за кандидатстване по последната отворена покана „Наследство”, условията по нея няма да има от кого да бъдат променени и така по процедурни съображения множество творци и артисти ще бъдат лишени от възможността да допринесат за устойчивото продължение на инициативата Пловдив ЕСК 2019.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?