46

Искат още пари за строежа на нова сграда на ОУ "Княз Александър I"

Една добра новина и една не много приятна има за двете училища - ОУ "Княз Александър I" и ХГ "Св. св. Кирил и Методий", които делят обща сграда в центъра на Пловдив. Преподавателите и учениците най-после доживяха да започне основен ремонт и реставрацията на паметника на културата. Обществената поръчка  е проведена и възложена от кмета на район "Централен" Георги Стаменов, а строителните работи стартират в понеделник.

Не така обаче стои въпросът с изграждането на нова сграда за ОУ „Княз Александър I”. Строителството там ще започне, след като се заложат допълнителни средства в бюджета за 2024 г., става ясно от предложението на зам.-кмета Пламен Райчев до Общинския съвет, което ще се разглежда на сесията идната седмица.

Обществената поръчка за ОУ "Княз Александър I" е проведена на инженеринг, което означава проектиране и строителство. Процедурата беше оспорвана, но в крайна сметка, почти стигна до финал. На първия кръг комисията избра за изпълнител „Ринг-П” на Крум Бурджиев, след което в резултат на обжалване КЗК отмени търга.

За новата сграда на училището е отредено място в двора на Хуманитарна  гимназия на ул. "Хан Кубрат" № 15. Обществената поръчка беше обявена с прогнозна цена 7 223 540,93 лв. без ДДС, или близо 8,7 млн. лв. с данъка.

За разлика от ОУ "Княз Александър I", за чиято сграда тепърва ще се подготвя проект и ще минат месеци, докато се съгласува, реконструкцията на  Хуманитарната гимназия беше проектирана предварително и съгласувана с НИНКН, което отнема доста време.

Поръчката за реставрацията на най-старото пловдивско училище е за 12 млн. лв. ще се изпълнява от софийска фирма ВХД АД (бившата "Водстрой"). Тази тръжна процедура също не беше безпроблемна. Условията, подготвени в район "Централен", бяха обжалвани в КЗК и минаха месеци, докато се чакаше резултат. След това комисията класира на първо място фирма "Трейс Груп Холд", която изгражда пробива на Централна гара, но тя се отказа, без да обяснява причините. За изпълнител беше поканена ВХД АД, спечелила второ място.

"Благодаря на родителите за проявеното през последните три години търпение и се радвам, че изпълних обещанието", каза Стаменов пред "Марица". Договорът е подписан със срок 365 дни, но ще се работи от края на юни до 15 септември през това лято и догодина пак по време на лятната ваканция. "По този начин няма да местим децата и няма да прекъсваме учебния процес", обясни районният кмет.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Само каша става с тия имена

Само каша става с тия имена

22.06.2023 | 13:11

Трябваше едното да е Свети Кирил, другото Свети Методий, така и така са заедно.

Отговори
0 1
истината е една!

истината е една!

22.06.2023 | 11:57

Родители издействаха парите за проект за реставрация-100 000 лв чрез Съюз за Пловдив -2019, щото Тотю не искаше да дава, и пак родители чрез ПП осигуриха 4 милиона миналото лято, с които Стаменов пусна поръчката! а за новата сграда на Княза парите от 2020 от МОН явно ги няма-8 милиона, и затова е сега този театър , че не стигат...

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?