Следвайте ни

Искат ли пловдивчани обществени допитвания и по кои въпроси

Наскоро Здравко Димитров, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, заяви в интервю: “Обмислям провеждането на обществени консултации, допитвания, близки до референдумите, ако пловдивчани одобрят идеята. Съществено е и другите политически кандидати да кажат дали биха подкрепили да има обществени консултации чрез пряко гласуване”. 

Думата "референдум" у нас сякаш девалвира заради в огромна степен популистките национални допитвания. През 2013 г. БСП инициира референдум под названието: “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. През 2016 г. имахме референдум за задължително гласуване, мажоритарна система и намаляване на партийните субсидии до 1 лв. на глас, иницииран от Слави Трифонов. Тези допитвания станаха повод за разделения в обществото и двата не достигнаха до необходимия праг на участие вотът да има задължителен ефект за парламента. В политически план и двата референдума претърпяха неуспех.

Една от причините за неуспеха бе, че и при двата случая инструментът “референдум” бе използван за тяснопартийни или групови цели, без да се търси дългосрочен ефект от използването му. В същото време допитванията до всички граждани с избирателни права са един от най-ефективните инструменти за търсене на легитимност и подкрепа за даден проект или политическо решение.

Допитванията могат да бъдат особено ефективни в местната власт по въпроси, свързани с общинския бюджет, с различни проекти или приоритети на общината. В последните години пловдивчани, от всякакви обществени групи, многократно и по различни поводи са изказвали недоволството си от това, че общината е затворена и капсулирана, а хората не знаят какви решения се подготвят от кмета и екипа му.

Затова предложението на Здравко Димитров за организиране на обществени допитвания, макар и изказано в предизборен период, заслужава внимание. Ако кметът на Пловдив чрез пряко избирателно право проведе обществени допитвания или консултации с ясно и конкретно формулирани въпроси, по които пловдивчани имат интерес да кажат мнението си, тогава Пловдив ще положи началото на една добра практика, която ще увеличи доверието на гражданите в институциите. 

Дано идеята на Здравко Димитров чрез обществени допитвания да включи пловдивчани в процеса на взимане на решения да преживее изборния период и да бъде реализирана в следващите години. Това ще е огромен успех за Пловдив. 

Референдумите в България

До момента в историята на България са проведени  шест национални референдума и нито един не е минал без тежки последици за страната. Най-много спорове има около истинността на данните в референдума от 1946 година за преминаване от монархия към република. Само 3 години по-рано целият народ е по улиците и оплаква своя цар, а на въпросното допитване 95,6 процента гласуват за републиката.    

Референдумите в България

1922 г. - за съдене на виновниците за националните катстрофи

1946 г. - за преминаването от монархия към република 

1971 г. - за приемането на нова конституция

2013 г. - за изграждане на нова ядрена централа

2015 г. - за дистанционното гласуване

2016 г. - за промяна на избирателната система 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?