Следвайте ни

Искат 42 бона от сладкарница, затворена през локдауна

Собственици на обекти настояват за опрощаване на дължимите суми за месеците, в които не можеха да работят

viber icon

Собственици на заведения в Пловдив настояват Общината да опрости наемите им за периода, в който бяха затворени по силата на заповедта на здравния министър като част от мерките за ограничаване на пандемията. Вместо това обаче  получават писма с ултиматуми, че ще бъдат дадени на съд, ако не внесат дължимите пари.

За Кристина Куртукулларъ сумата възлиза общо на около 42 000 лева за месеците от декември до март. Жената е собственик на сладкарница на центъра, която се помещава в общински имот. В известие от местната власт тя е предупредена, че ако до 14 дни не погаси дълга си, Общината ще си търси парите по съдебен ред, като предстои и прекратяване на договора.

"От декември до март бяхме затворени по заповедта на МЗ. Отправихме към Община Пловдив искане за опрощаване, понеже при първия локдаун процедурата беше такава - подаваха се отчети от касовите апарати и за който е работил, наемът беше намален с 50%, а за затворилите обекти беше опростен", разказва собственичката. При сегашното запитване  й казали да внесе документите, че ще се мисли по въпроса. Щом узнала, че няма да има опрощване, тя писала и до ОбС и националния омбудсман. Полученият от Диана Ковачева отговор гласи, че тя апелира да се предприемат адекватни действия от Общината и Министерството на икономиката.

"Освен собственик, аз съм и счетоводител, и многократно съм присъствала на ревизии и проверки. Когато едно юридическо лице плаща разход без приход, се счита от Агенцията по приходите за укриване на доход и то е осъдено - описва правния абсурд Кристина Куртукулларъ. - В нашата ситуация, когато нямаме право на работа, искам да попитам как ще се процедира."

До момента жената е вложила много средства в сладкарницата, която е в сграда - паметник на културата. Два пъти е правен ремонт - единия път с инвестиционен кредит. Поправени са покривът и фасадата, извършено е саниране, дори възстановяване на склулптури с разрешение от Министерството на културата.

Служител на сладкарницата разказва, че се надявал на помощи при затварянето, когато целият персонал бил пуснат в неплатен отпуск. Понеже фирмата е с основна дейност производство, не била одобрена. Само някои от заетите ползвали мярката 60:40, но парите дошли със забавяне.

Марин Владиков също е собственик на заведение в Пловдив и още не е получил писмо от Общината, тъй като е  направил споразумение за разсрочване.  При предишния локдаун преминал в режим да обслужва на кетъринг и наемът му бил намален наполовина. Сега иска Общината отново да преразгледа размера на дължимата сума.

Община Пловдив да е съпричастна и да опрости на 100% наемите за времето на локдауна, като обсъдим и опции за облекчения в бъдеще, обобщава исканията на собствениците Стефан Петков.

Правим анализ на приходите и евентуално на първата сесия на ОбС може да предложим корекция, коментира зам.-кметът по финансите Величко Родопски. Това обаче може да стане само от януари насам, без декември, защото вече е приключила финансовата 2020 г. 

Собствениците възнамеряват да се срещнат с представители на местната власт и се надяват на диалог. Трябва да оцеляваме, казва Кристина Куртукулларъ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Майна

Майна

01.04.2021 | 12:26

Гледам посткомунистическите мързеливи лентяй на болшевишкия от-падък боко тиквата припознали се в поста ми са се активизирали . Сви-нете крадци унищожили българската нация през последните 11 години квичат., което на свой ред означава че ние народа сме прави . Всичката СГ-АН комунистическа назначена от комунистическата мафия и организация за кражби ГЕРБ трябва незабавно след изборите да бъде изхвърлена със шутове от администрацията и да ходи в бюрата по труда да си търси работа , ни да не бъде назначавана по високо от ЧИСТОТА на Пловдив . По една метла и на бул.Христо Ботев да чистят мизерията

Отговори
3 6
БОЙКО

БОЙКО

01.04.2021 | 11:48

ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ--ИМАМЕ ДА ХРАНИМ 440-000 ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ--НА КОЯТО ДАВАМЕ И ПО 10 ЗАПЛАТИ НА КУП ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ--А НА ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ ПО 20 ЗАПЛАТИ А КУП ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ--ЗА ЕДИН ОФИЦЕР ОТ КАТ ИЛИ ОТ ПОЛИЦИЯТА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ ДЪРЖАВАТА МУ ПЛАЩА ПО 50 БОНА ПЛЮС 1200 ЛВ ПЕНСИЯ--И СЪЩИТЕ РАБОТЯТ И СЛЕД ПЕНСИЯ И ВЗИМАТ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА МЛАДИТЕ--АМИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА МЕ ПО 1000 ЛЕВА СРЕДН НА СЪВЕТНИК ЗА 4 ЧАСА РАБОТА ЗА МЕСЕЦА---ТАКА ЧЕ ДЪРЖАВАТА ОТКЪДЕ ДА ГИ ВЗЕМЕ ТЕЗИ ПАРИ--ОСВЕН ОТ ХОРАТА ИЛИ ОТ ЗАЕМИ ОТ ЕС--И ПОСЛЕ ХОРАТА ТРЯБВА ДА ГИ ВРЪЩАТ--ТОВА Е

Отговори
10 2
Адмирал Куроедов.

Адмирал Куроедов.

01.04.2021 | 11:14

Едно изречение в дописката разваля цялото съчувствие и съпричастност - че фирмата е била регистрирана с производствена дейност. Еми, другия път да не лъже. И изобщо цялата жалба изглежда неуместна. Да не говорим колко мошенгии се правятв тоя бизнес...

Отговори
10 2
ХАЙДЕ ХОЛАН

ХАЙДЕ ХОЛАН

01.04.2021 | 11:13

РАЗПЛАКАХА МЕ ВИЖТЕ ИМ ЦЕНОРАЗПИСА ЗА ЕДНА ТОРТА С ЕДНИ ГАДНИ СМЕТАНИ СТАВАЩИ С ЕДНО НАТИСКАНЕ НА ФЛАКОНА КАКВИ ПАРИ ДАВАМЕ... ЩЕ ПРАЩАТ ...И АЗ НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ТОК ПАРНО И ВОДА АМА НЕ МИ ДАВАТ.... НИТО МИ ОПРОЩАВАТ ДАНЪЦИТЕ....

Отговори
12 2
Майна

Майна

01.04.2021 | 10:52

Нищо чудно няма в държавата на МУТРО КОМУНИСТИТЕ.. Тук над 600 ХИЛЯДИ човека за последната 1 година загубиха работните си места а 450 хиляди са само от сектор туризъм и ресторантьорство но за сметка НС това ДЪРЖАВАТА не само не даде ЛЕВ на някой от всички нови безработни но и с цялата си престъпна дейност наглост цинизъм и арогантност държавата не е спирала да иска от народа ДАНЪЦИ - ток,вода,смет,МПС , данък сгради ,здравни осигуровки и т н .. Как и от къде ефин безработен без доходи ще изкара едни няколко хиляди лева да ти плаща нон стоп всичките такси и данъци на тая държава която същата съд закон е оставила тези хора на улицата. ?? Нека поне ефин от наркоманите математици които работят за организираната държавна мафия които всеки ден лъжат нагло по телевизията ЗА най различни цифри да излезе и да каже от къде народа без препитсние и доходи ще изкара едни пари и ще си плаща всеки месец данъците . Няма такава проклета комунистическа болшевишка ко-чина наречена държава никъде другаде е света

Отговори
10 3
Тцтцтц

Тцтцтц

01.04.2021 | 11:09

Драги Майна като знам че си с бяла якичка и бели чорапки просто те съжалявам че си попаднал а може би си се и родил тук в тази кочина. Ако си решил да я почистиш язък за белите ти чорапки. Майната си е майна и ще намери изход.

Отговори
3 4
Адмирал Куроедов.

Адмирал Куроедов.

01.04.2021 | 11:18

Майно, ти си пълен дебил. В мъжки и женски род. Плещиш чудовищни глупости. В главата ти е пълен таратор. Не се занимавай с писане, ходи пий едно голямо за разтуха. Айде!

Отговори
4 5
Дгд

Дгд

01.04.2021 | 11:24

Яж си ку.ра и мълчи нещастник

Отговори
5 1
Адмирал Куроедов

Адмирал Куроедов

01.04.2021 | 11:36

И аз така викам! Тоя трол, швестерка недоучена, Да си яде Ку.....а и да мълчи!

Отговори
3 2
Кульо

Кульо

01.04.2021 | 09:53

Първо не знам защо са представени като собственици, те са наематели на общинска собственост. Тоест като им опростят наема това означава че ще за сметка на останалите плащащи данъци на общината. Като въобще не е работила, което малко ме съмнява защото се говори и за производствена дейност, да беше се договорила предварително за някаква разсрочка а не сега натрупала 24хил.и хайде да не ги плащам, малко е нахално.

Отговори
16 1
Може  би

Може би

01.04.2021 | 11:16

Да е разчитала на бомбастичните помощи възлизащи на милиарди от държавата. Въобще пазарната икономика не е за всеки.Тежко и горко на бизнесмените които виждат само печалбите но не жиждат възможните загуби.И какво сега ще разчитаме на ПЛАНОВИТЕ помощи от държавата?

Отговори
5 2
Много важно

Много важно

01.04.2021 | 09:47

А когато работят с космически цени им беше хубаво! Ще плащат, ако не да освобождават терена.

Отговори
15 1
Пазарна икономика

Пазарна икономика

01.04.2021 | 09:34

Да плаща или да освобождава. За това място ще се намери веднага човек.

Отговори
16 3
Пичага

Пичага

01.04.2021 | 09:28

Да плащат... Ние как си плащаме надценките им .

Отговори
18 2
Ракодов

Ракодов

01.04.2021 | 12:55

Някой да не те бута да ходиш насила там ,естествено че ще работят с надценки ,кой работи на загуба, не ги познавам ,нито защитавам ,но общината трябва да реши проблема за всички не само за конкретният случай,те само смучат ,логично е хората като не са работили откъде да заплатят този наем,да откраднат нещо отнякъде ли ......

Отговори
3 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?