Следвайте ни

Искаме Небет тепе от държавата

viber icon

Държавата да предостави археологическия комплекс Небет тепе на Община Пловдив - това искане ще бъде внесено от кмета Здравко Димитров, след като на сесията на 28 декември Общинският съвет одобри предложението. 

Искането  за безвъзмездното предоставяне на комплекса в Стария град  за срок от 10 години ще бъде изпратено чрез областния управител до Министерския съвет. Целта е Общината да кандидатства  за финансиране  по оперативна програма с проекта за реставрацията и експониране на археологическите находки.    

Небет тепе има статут на национален паметник на културата, а проектът се изготвя от арх. Румяна Пройкова. По същия начин преди години държавата беше преотстъпила за стопанисване на общината Римския стадион и Одеона, където в момента усилено се извършва реконструкция.  Идеята е Небет тепе да стане музей на античността на открито и още по-привлекателна забележителност за туристите.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?