Следвайте ни

Ирония: Маргарита иска задължителен вот, а не й дадоха да гласува

viber icon

Дискриминация ли е отказът на една секционна избирателна комисия да допусне младо момиче да гласува, защото не носи студентската си книжка, въпреки че се легитимира с лична карта. Върху този казус разсъждават в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), след като към тях се обърна пловдивчанката Маргарита Балабанова. Това е първият подобен казус в страната, стигнал до антидискриминационната комисия.  

Маргарита учи право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и на европейските избори на 25 май 2014 г. се запътва към 71 избирателна секция в училище „Димитър Талев”, за да гласува.

Показва личната си карта, което би трябвало да е достатъчно, защото момичето е от Пловдив и разминаване между постоянния и настоящия адрес няма, както това се случва при студенти, учещи в други градове.

За комисията обаче показването на документ за самоличност не се оказва достатъчно и Маргарита трябва да отговори на въпроса студентка ли е.

„Потвърдих, че уча, и тогава те ми поискаха студентска книжка, и то заверена. Казах, че не я нося, защото това не се налага, но те настояха, че имало такова правило, което важи за цялата страна, и ме върнаха. Не ми дадоха правото да гласувам”, разказва Маргарита.  

След последвалата дискусия, в която момичето като бъдещ юрист им обяснява, че няма подобна норма в Изборния кодекс, но това не променя категоричната позиция на комисията, Маргарита се връща вкъщи. Споделя случая в социалните мрежи и установява, че нито един неин колега няма подобен проблем.

„Бях афектирана и разчетох този отказ като опит за саботаж на изборите. Не стига че в този ден бяха разрешили лова по-рано от обичайното, ами и това искане на студентски книжки ме накара да мисля, че се прави всичко възможно по-малко хора да гласуват”, обяснява момичето.

И за да се противопостави на това разгонване на избиратели от урните, Маргарита взима студентската си книжка и се връща в секцията. Този път позволяват да гласува и вписват този факт в книжката , което е доста странна процедура.

Всичко това се случва в момент, в който бъдещата студентка пише тема в университета за задължителното гласуване, чийто горещ привърженик е. „Точно на мен да ми случи да не ме пуснат да гласувам, беше комисията да попадне на правилния човек в правилния момент”, коментира Маргарита и обяснява така решението си да се обърне към Комисията за защита от дискриминация.

Първото заседание по казуса беше на 7 март, но тогава представител на 71-ва секционна избирателна комисия не се яви и делото беше насрочено за 21 април. Ако КЗД признае случилото се за проява на дискриминация, Маргарита ще заведе дело срещу секционната комисия и в съда, като ще поиска материално обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Все още обаче не е уточнила размера на иска.

„Аз категорично съм „за” задължителното гласуване да бъде въведено. Както образованието по Конституция е право и задължение, както това важи за здравното осигуряване, така би трябвало да се счита, че и гласуването е и задължение, освен право.

Ако ние не гласуваме и по този начин не упражняваме едно от малкото ни дадени права, то каква нация сме”, казва Маргарита Балабанова. И чака да види дали при цялото говорене за апатията на младите хора към политиката в нейния случай, който е диаметрално противоположен, институциите ще застанат на нейна страна. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

вредно и опасно

вредно и опасно

14.03.2016 | 10:54

Аман от физкултурници и цигани в \"комисии\", откъдето вземат решения за нашия живот! \"Управлението\" на \"коалицията\" от физкултурници, турци и цигани е вредно и опасно за страната и народа ни!

Отговори
0 0
ха-ха

ха-ха

14.03.2016 | 09:13

Аман от пишман юристи, дето от всичко и от всеки гледат да оспорят, възразят и осъдят...:-)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?