Следвайте ни

Инвеститори искат Гребната на концесия, ще строят втория канал

viber icon

Български фондове имат намерение да инвестират в олимпийския Гребен канал в Пловдив и да построят дублиращото съоръжение за загряване на спортисти с различни водни атракции и зона за риболов. Проектът отлежава от години в Общината, но местната власт не успява да осигури пари за втория гребен канал. Рестартът на идеята идва от гребните клубове, които са във връзка с потенциалните инвеститори. Това съобщи за „Марица”  Иван Попов, председател на организационния комитет за световното първенство по гребане в Пловдив.

Изграждането на Световен център по гребни спортове е включен в годишната програма за управление  на общинските имоти  за учредяване на концесия. „В Община Пловдив на 18 януари е внесено заявление за интерес на сдружение на спортните клубове по гребане и кану-каяк, а също така и Българската федерация по гребане към концесиониране на съществуващия гребен канал и изграждане на второ дублиращо съоръжение, въз основа на което предлагаме да се подготви процедура за концесиониране”, потвърди зам.-кметът арх. Невена Балчева.

Според Иван Попов, който още от мандата на кмета Славчо Атанасов прокарва идеята за развитието на Гребната база, за да може всяка година в Пловдив да се провеждат световни и европейски състезания по водни спортове, е необходимо дублиращо съоръжение.

От Община Пловдив се изисква да приеме изменение на  Подробния устройствен план, да придобие един частен имот, който попада в границите, определени за втория гребен канал, и да уточни подробностите по проекта за изграждане на второто съоръжение, коментира за „Марица”  Иван Попов.  Той увери, че в момента, в който градската управа обяви концесия, ще има кандидати. На това място може да стане перфектна зона за отдих, от която хората имат нужда, убеден е Попов.

Частният терен от 11,4 дка се намира между Гребния канал и река Марица срещу финалния комплекс. Той е собственост на британски инвестиционен фонд, представляван от столична кантора. Общинският терен, върху който са разположен съществуващият канал и част от бъдещото дублиращо съоръжение, е 563 дка. Други 23 дка са отредени преди време за пресцентър и телевизионно студио, които така и не са изградени.    

 

    

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Щонов

Щонов

07.02.2021 | 01:34

По времето на Герб стават всякакви недоразумения, всеки строи където му падне, ако му пречи антична сграда, се бута. По селата има случаи да строят на самия път. Пита ли го някой, пловдивчанинът, иска ли гребната да е зелен парк?!

Отговори
2 0
Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

03.02.2021 | 10:05

И като се почне всяка година Световно, Олимпиада и Европейско само в Пловдив.... Не разбирам защо е необходимо да се влагат 15-16 милиона лева, които и без това ги нямаме. Да осечем/осерем цялата зона до река Марица-около 300-400 декара. И да турнем караванки и чадърчета навсякъде. Хайде стига с тези простотии. Видяхме докаде я докарахме и със Стадион Пловдив. По-добре Общината да си откупи терените, които поради лошо управление и незаинтересованост са в частна ръце-Имота в сърцето на Бунарджика, Младоженския дом в Стария град, Пощата, Острова и много други......

Отговори
4 2
Стига с тези концесии

Стига с тези концесии

03.02.2021 | 01:10

Всяко нещо дадено на концесия отива на кино. Това си е работа на общината.

Отговори
8 1
само да попитам

само да попитам

02.02.2021 | 14:54

Билетът за разходка пеш колко ще струва? А за изградените велоалеи с евросредства на километър ли ще се плаща на концесионера?!

Отговори
7 1
Петър

Петър

02.02.2021 | 08:45

Ще стане същото като онези 140 дка, които щяха да станат Пловдивски дисниленд. Частниците ги прибраха без да платят нито един лев за тях. Тая схема е позната в Пловдив - спомнете си за 360 дка, които общината подари на Гергов, спомнете си заменките на Чомаков на терени, от които общината само загуби, спомнете си за Форума пред Пощата, който продадохме за 1,2 млн.лв. и си го купихме обратно за 5,5 млн.лв. , спомнете си за концесията на Пешеходния мост, който подарихме за 10 000 лв. годишно.

Отговори
17 2
БНБ

БНБ

01.02.2021 | 19:36

няма никаква нужда от никакъв втори гребен канал. Оправете ми тротоара и улицата пред нас.

Отговори
26 7
Само питам

Само питам

01.02.2021 | 18:44

Да не стане като стадион Пловдив с едни португалски инвеститори за които ходатайства лично Ицето Стоичков преди десетилетие.

Отговори
22 4
Стоичков

Стоичков

01.02.2021 | 18:41

Това ли е поредното начинание без резултат?Като гледам снимката как са се хилнали с тея кирки и до никъде не я докарахте,а тогава обещаваха до сега да е готов тоя проект,сега ново двайсе.Кмета се моли за пари за две улици,те концесия му предлагат и разбира се приходите някой друг да прибира.Нямат край схемите в тая държава и всичко е в"интерес"на гражданите,нали.ДО КОГА,БЕ?

Отговори
29 3
Коментаръ

Коментаръ

01.02.2021 | 17:20

няма място! разчукате ли баласта на моста от северната страна и той ще падне.ще стане като ст.Ботев-рушиш и после няма пари

Отговори
20 5
дии

дии

01.02.2021 | 16:58

Ами супер. Само да не се окаже че втори канал няма ама междувременно тия общинските 500 декара са станали частни и общината го духа като стана с панаира и Стария Пловдив.

Отговори
34 3
Ще строим

Ще строим

01.02.2021 | 21:51

Ще построят много блокове, ще ги нахакат един до друг.

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?