Следвайте ни

Инвеститорът, който ще възстановява къщата на Куцоглу на пъпа на града: 4 месеца чакаме едно "ало" от Общината наред ли е идейният ни проект

viber icon

От 10 000 до 30 000 лева е глобата, която плащат гражданите, които без разрешение на съответните органи правят промени или рушат сгради, защитени по Закона за паметниците на културата. И те са готови да платят,. само и само да нямат проблеми с институциите.   

Такъв е случаят и с емблематичната къща на ул. "Гладстон" 12.

Сградата на пъпа на града е принадлежала на фамилията Куцооглу. Тя е поредният паметник на културата в Пловдив, който рухна под ударите на машините на 20 метра от Общината, без нито един чиновник да се притесни. Новият й собственик Светослав Митов е купил къщата през 2017 г. на името на фирмата си „Неокор билдинг" ЕООД. След това собствеността преминава в „ПИ Билдинг 2020” ЕООД със седалище и адрес на управление Пловдив, ул. „Гладстон” 12. Дружеството се придставлява от управителя Тодор Живков Костадинов. Институциите го задължават да я възстанови в първоначалния й вид. С времето обаче постройката рухна.

Случаят е сред най-фрапиращите в Пловдив

След сигнал от кмета на район "Централен" Георги Стаменов до прокуратурата със случая започна да се занимава Икономическа полиция. По случая бяха изпратени два сигнала до прокуратурата - за увреждане на сградата, която попада в архитектурно-историческата зона, и за отмяна на строителното разрешение. То е издадено за ремонт и възстановяване на съществуваща сграда, но не и нейното събаряне. 

Какво се случва с тази „дупка“ в центъра в момента?

„Внесли сме идеен проект, с който сме поискали промяна по време на строителството и чакаме одобрение от общината. Вече 4 месеца от там отговор няма! Не знаем дали има проблем с проекта ни, или някакви забележки по него”, каза за „Марица” инж. Николай Николов, чиято фирма упражнява надзор на обекта. Инвеститорът е готов и с техническия проект, в момента го съгласува в НИНКН, след което ще го внесе за одобрение в община Пловдив. Николов потвърди, че “плановете на инвеститора са да възстанови сградата в автентичния <210> вид - с еркерите и с детайлите по фасадата, с типичните цветове, характерни за подобен паметник на културата”.

Въпросът е как ще стане това при положение, че сграда на мястото няма?

Инж. Николов отговаря така: „Това е поредният паметник на културата в Пловдив, който рухна, защото не може да се върви срещу законите на физиката и по-специално на гравитацията, след като собствениците започнаха да изпълняват проекта за ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуваща сграда гр. Пловдив, ул. „Гладстон” № 12. Тогава се оказа, че скритите язви, които не могат да се отчетат дори от най- добрите проектанти, се активират и се случи така, че сградата се срина! Слава богу, без човешки жертви и осакатени работници!“.

Сградата попада в защитена територия в режим на опазване на културното наследство. Сградата на ул. „Гладстон“ №12 е имала статут и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“.

 

Продавачите: Много наследници сме, нямаше как да постигнем единомислие

„Не можем да си обясним този стремеж на българина да унищожава културно-историческо наследство. Емблематични сгради на Пловдив вече са безвъзвратно загубени, понеже систематично се разрушават”. Така наследниците на прочутия магнат на ориенталски тютюни Анастас Куцооглу реагират на случая със съборената къща на „Гладстон” №12.

Къщата на „Гладстон” №12 всъщност е била собственост на семейство Куцооглу. Преди години те я продават на фирма "Неокор Билдинг" от Пловдив. „Къщата беше в ужасно състояние, ние сме много наследници и нямаше как да стигнем до единомислие относно ремонта й. Затова не се наехме да я реставрираме”, разказват от семейството. Решават да я продадат с надеждата, че тя ще попадне в ръцете на читав инвеститор, който ще запази максимално автентичността на красивите й фасади.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

4000

4000

05.02.2021 | 08:40

За какво възстановяване става дума при положение, че къщата е няма вече? Защо се допусна да се срине къщата, а сега ще искат да е възстановяват? Комшиите му от общината къде спяха през онази година?

Отговори
2 0
Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

04.02.2021 | 16:27

Интересно парцелът има ли транспортен достъп и къде ще паркират колите си собствениците на бъдещата сграда? Може би пред Общината или Централния площад!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?