Следвайте ни

Инвеститор чака година решение от НИНПК заради римска мозайка

viber icon

Проблемният двоен гараж от термопанели на метри от Античния театър вече е в миналото. На терена, на който ще се строи нова сграда, съобразено със стила на резервата, археолози направиха проучване за ценни антични останки.

„Това е теренът срещу къщата с кулата от сериала „Клиника на третия етаж”. Направихме проучване и не открихме никакви ценни обекти. Има две ями – средновековна и антична, за съхранение на храни”, каза археологът д-р Здравка Коркутова, която е изследвала терена.

Двойният гараж, който е собственост на стопанина на къщата с кулата, изнерви доста служителите в район „Централен”.

След сигнал на граждани те установиха, че е строен с термпопанели каквито използват за заводските халета и не е искано никакво разрешение за строежа им.

Стопанинът му – американски гражданин, обясни, че гаражът е временен и скоро ще го премахне.  

Вече близо година продължава одисеята с мозайките на ул. „Пушкин” №7.

Там инвеститорът на терена Георги Градански извика на добра воля археолози и те откриха останки от римска вила.

"Всичко е декларирано от месеци в НИНПК. Чакаме да дойдат и да направят проект за извозване на мозайките. Обяснили сме всичко в София, но процедурата е тромава. Колежката чака 10 месеца да направят същото с мозайката на ул. „Леонардо да Винчи”, обясни д-р Коркутова.

Инвеститорът Георги Градански каза преди половин година, че може да промени проекта за терена, тъй като докато дойде хабер от НИНПК той ще е вече е морално остарял.

„Няма никакво развитие. Вече доближаваме пълна година, в която чакаме да решат какво правят с откритите мозайки. Миналата година приключиха проучването август”, разказва той.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?