Следвайте ни

Инвалиди с пенсия за трудова злополука изнемогват финансово

viber icon

Масово инвалидите, които получават пенсия за трудова злополука и професионална болест, взимат месечно до 350 лв. Това са хората, които по време на трудовия си път са претърпели инцидент на работното място или здравословното им състояние се е влошило заради опасните условия, в които са изпълнявали служебните се задължения. Инвалиди по болест се жалват, че трудно свързват двата края, защото за разлика от другите хора с увреждания – обикновено те не могат да работят.

По данни на НОИ 413 от всички 616 от Пловдивска област, които имат право на такъв тип пенсия, попадат именно в графата на хората с нисък доход. Малко над масовия случай получава и Ваня* – 390 лв. С режийните разходи й помага дъщеря й, защото след инцидента е останала в инвалидна количка, а работодателите не искат да я наемат дори и за работа зад бюро. Жената е претърпяла трудова злополука преди 4 години, когато кракът й е прегазен от мотокар в склада, в който е работела. Следват няколко операции.

„Само за ток плащам по около 45 лв. лятото без да пускам климатик. Зимата сметката ми се увеличава драстично, все пак не мога да стоя на студено. Отделно за вода давам по 20 лв. Като платя телефона, кабелната и какво остава? Да не говорим, че имам малко внуче и не може да не му купувам по нещо. Вместо аз да помагам на децата за отглеждането, те на мен помагат финансово“, казва Ваня.

В област Пловдив едва 4 инвалиди заради злополука на работата получават добри доходи – над 800 лв. Право на пенсия за трудова злополука имат всички, които след инцидент по време на изпълнение на служебните си задължения са освидетелствани с ТЕЛК с 50 или над 50 на сто инвалидност. За отпускането й продължителността на осигурителния стаж няма значение.

Подобно е и положението с 39 869 души от областта, които взимат инвалидна пенсия за общо заболяване. Сумата, която най-често получават, е до 300 лв. с разликата, че те имат малко по-голям шанс да заработват допълнително. И все пак зависи от заболяването.

Тежкочуващите например не са пригодени за всякакъв тип работа. Те се вписват в трудовия пазар като шивачи, обущари, опаковчици на дограма, дори и в производството, но не е при работа с хора. Така глухите не биват наемани за касиери, монтажници на дограма и климатици, в администрацията. От Съюза на глухите казват, че пандемията е засегнала и тях. Все по-трудно става да се намери работа за тежкочуващите, а някои дори загубили работното си място в разгара на извънредното положение.

*Името е променено

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ирена

Ирена

29.09.2020 | 16:36

Никои не го интересуват пенсионерите - тези, които цял живот са работили като роби... едва ли не да умират, кучета ги яли ... добре, че ние помагаме на баба ми

Отговори
1 0
Ами да

Ами да

29.09.2020 | 18:03

Нормално е, едно време тя ви е глезила, сега е време вие да я поглезите. Ако за бабите ви ви се свиди - направо горките ви деца. Или смятате, че баба доживот трябва да ви купува шоколадчета? Във всички времена е било нормално младите и активни хора да полагат грижи за възрастните. Пенсията на моята баба беше 40 лева през соца. Нали не си мислите, че това не бяха жълти стотинки и тогава? Но никой не я е оставил да гладува, тогава това се разбираше от самосебе си, а сега се мрънка, че вместо да си купим нов айфон плащаме лекарства на близките си.

Отговори
2 0
Ирена

Ирена

29.09.2020 | 23:14

Да, нормално е да се помага на тези, които са ни отглеждали. Не е нормално обаче държавата така да се подиграва с тях, защото ако някои няма роднини или те са прахосници какво да прави. Нали цял живот са работили за държавата - тя с какво им се отплаща

Отговори
0 0
123

123

29.09.2020 | 16:21

А знаете ли колко са пенсиите на военноинвалидите?Хора дали здравето си за държавата .Под 200лв.Знаете ли как се живее с тези пари?Като гледам шкафчето на Бочко съжалявам,че съм отишъл в казарма.Трябваше и аз като Джамбазки да отлагам докато отмениха казармата.

Отговори
0 0
Не че нещо,

Не че нещо,

29.09.2020 | 18:21

ама щом си бил в казарма знаеш кой е член шести...в случая "да не си".

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?