Следвайте ни

Инвалид пропищя от съседи роми, наводнявали го постоянно

viber icon

"От години живея в нечовешки условия и съм принуден да търпи постоянни наводнения от съседите си". Това се оплака пред "Марица" Антон Тенев, който е трудноподвижен и освидетелстван от ТЕЛК като инвалид. Той е единственият българин в населявания предимно от роми блок на ул. „Бъндерица 18“ в район "Източен".

Мазилката в апартамента му навсякъде е олющена, на места бетонът е силно изронен и се вижда армировката, която е силно корозирала. Миризмата в стаите е непоносима, а терасата пък е паднала сама. 

Антон Тенев работи като пазач на помпа в ОП „Чистота“ и взема минимална заплата. Към нея той добавя и още 255 лв. инвалидна пенсия.

„Част от парите ми отиват за кредити, които съм теглил преди години. Не мога да ги върна, защото нямат право да запорират минималния ми доход. Всеки път обаче, когато получа 50-60 лв. премия, банката я прибира“, жалва се Антон.

Освен че е трудноподвижен, той има и има полиневропатия, страда от тежка форма на диабет и е инсулинозависим, а инхалаторът стои до леглото му. Една спринцовка инсулин му отива за два дена. Не е семеен, живял е с баща си, но от 20 години, откакто баща му е починал, е сам в мизерията. Използва само спалнята, защото това е единствената стая, в която има ток.

Електрическото захранване дало на късо при едно от четирите наводнения,

на които бил подложен от съседите. Решил да не  оправя инсталацията, защото течовете над него били системни. „Преди 2 години три дни течеше вода с налягане, защото беше спукан централният водопровод и никой не искаше да вземе мерки. Вкъщи на пода имаше 4 пръста вода“, разказва Антон Тенев. При друг случай пък течът бил от петия етаж и оливал плочата в продължение на месец, докато накрая съседите не се съгласили да отстранят проблема.

През годините многократно се опитвал да събере останалите жители на входа,

за да решат казуса с постоянните наводнения, но безуспешно.

Дори изпратил писмо до районния кмет, в което помолил за оглед на условията, в които живее. Заключението на експертите било, че плочата е компрометирана заради непрекъснатите течове, идващи от живеещите на третия етаж.

Предписанието било - да си отстранят аварията. Тогава Тенев пожелал да бъде преместен в общинско жилище, но това му било отказано, тъй като има апартамент на негово име. Едно от условията за осигуряване на жилище от Общината е хората да не притежават собственост.

„Искам да се махна оттук и да реша проблема. Никога нищо няма да се оправи тук. Стига ми една боксониера. Ще харижа този апартамент на някого за по-малък или пък ако се намери малко жилище, за което да плащам наем 50 лв.“, твърди отчаяният Антон Тенев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 14:13

МОЖЕ И ПИЦИ С МАСЛИНКА :)

Отговори
0 3
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 14:10

ЗА МЕН КЮФТЕТА И ПАЛАЧИНКИ С МАЛИНКА! ;) youtube. com / watch?v=O3GyGThNdBU

Отговори
0 3
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 14:00

ДА ВЪРВИШ СРЕЩУ БОГА - МЕН И ДА ДАВАШ ГАЗ Е ЛОША ИДЕЯ. НО ПЪК АЗ, С УДОВОЛСТВИЕ, ЩЕ ПРЕВЪРНА КОЙТО И ДА Е ГОВОРЕЩ СКОТ У КАЙМА, ЗА КЮФТЕТА СЪС С Е К И Р И Т Е :)

Отговори
0 2
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 13:56

МИНАЛАТА ГОДИНА С ЕДНО ТАКСИ СЪЩОТО СЕ ПОЛУЧИ. АЗ НАВЛИЗАМ В УЛИЦА С 1 СВОБОДНА ЛЕНТА И ВЕЧЕ СЪМ НА СРЕДАТА, ЕДНО ТАКСИ, КОЕТО ЯВНО МЕ Е ЧАКАЛО, ЗАВИВА, И ДАВА ГАЗ, СРЕЩУ МЕН, ТА ДА НЕМА КЪДЕ ДА СЕ РАЗМИНЕМЕ. ОТ ТОГАВА КАРАМ С 2 С Е К И Р И У КОЛАТА.

Отговори
1 2
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 13:50

В СЪБОТА, ТРЪГВАМ ЗА ГОРНА БАНЯ АЗ. ИЗЛИЗАМ ОТ ПАРКИНГА И ВЕЧЕ СЪМ НА СРЕДАТА НА УЛИЦАТА, НЕКАКВО СЛАБО УМНО С НЕМСКА КОЛА ЗАВИВА ОТ ЪГЪЛА И ВМЕСТО ДА ДАДЕ НА ЗАДЕН ХОД И ДА МЕ ИЗЧАКА ТАМ НА ШИРОКОТО, ДА СЕ РАЗМИНЕМЕ, КАКТО Е И ПО ЗАКОН, ЩОТО МОЙТА ЛЕНТА Е СВОБОДНАТА, ТО ДАДЕ ГАЗ И СЕ ЗАВРЕ СРЕЩУ МЕН, ДА СЕ РАЗМИНАВАМЕ У СРЕДАТА НА 1 БОЯ РАЗСТОЯНИЕ :)

Отговори
1 3
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 13:46

МИНАЛАТА СЕДМИЦА СИ ДОКАРАХ ОРАНЖЕВОТО КУФАРЧЕ С ЮТИ ЯТА ЗА ПОЛИПРОПИЛЕН ОТ СЕЛО, НО МАРГА ВЕЧЕ СИ БЕШЕ ИЗВИКАЛА МАЙСТОР, КОГАТО ВИДЯХ НАВОДНЕНИЕТО В МАЗЕТО И СЕ КАЧИХ ДА Я ПИТАМ :)

Отговори
0 3
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 13:41

ТА ИМАМ СЕРИОЗНИ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ РИМЛЯНИТЕ СА СПУКАЛИ ТОАЛЕТ НОТО КАЗАНЧЕ НА МАРГА, НА 1 ЕТАЖ, ТА НАВОДНЯВА ОБЩОТО МАЗЕ, КОЕТО СЪМ ЗАКЛЮЧИЛ, ДА СИ ГО ПОЛЗВАМ САМО АЗ :)

Отговори
2 2
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 13:36

А ПРЕДИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, НА ИЗХОДА НА ПАРКИНГА, ЕДНА РИМЛЯНКА ОТ ЧИСТОТАТА, ПАК ЕКСТРА КАЧЕСТВО ОТСЕКЪДЕ, КАТО БРУС ЛИИ СИ БЕШЕ ПРЕГЪРНАЛА ГЛЕЗЕНИТЕ :) НАПРАВО СЕ .... У КОЛАТА! :)

Отговори
1 3
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

23.08.2021 | 13:32

АЗ ПА, КАТО МИНАВАМ ПРЕЗ ФАКУЛТЕТА, ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ НАПОСЛЕДЪК НА СТЪРГА ЛОТО СЕ ВАДИ САМО ЕКСТРА КАЧЕСТВО :) >12 ГОДИНИ :)

Отговори
1 3
Der Meister

Der Meister

23.08.2021 | 13:00

Държава,която не може да се грижи за народа си и го остава на произвола, най- добре да не съществува!

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?