Институтът “Доктор Педро Хереро" – Провинция Аликанте, Испания представи в Брюксел резултатите от проекта ITER, постигнати съвместно с партньори от Италия, Дания и България

Провинция Аликанте защитава пред Комитета на регионите в Брюксел координацията на своите ангажименти в сферата на образованието на младежите по отношение на предотвратяване на насилието

Обучение в рамките на семействата с проблемни деца, образователни видеоигри, насочени към младите хора и обучение на полицията, са основните резултати от този проект

 От Института "Доктор Педро Хереро" в Аликанте обявиха днес на заключителна конференция, проведена в Комитета на регионите, финализирането на проекта ITER, който продължи две години и който има за основна цел интегриране на службите за сигурност в множество професионални мрежи за подкрепа и превенция на насилието сред младежта.

Координация и сътрудничество между професионалистите и институциите, работещи с младежи, чрез създаването на мултидисциплинарни екипи и предотвратяване на насилието, са някои от изводите, които бяха направени по време на изказванията при финализирането на проекта. В него участваха още представители на Фондация Автономна област Валенсия - Европейски регион (Comunidad Valenciana Región Europea), партньори от Дания (Videnscenter for integration), Италия (Latina City Council) и България (Национална асоциация на общинските служители).

Ръководителят на Института "Доктор Педро Хереро", г-жа Мария Хосе Рико, откри конференцията като представи текущата работа на този екип, като акцентира върху изучаването и справянето с проблемите в тези семейства и създаването на конкретни програми за подпомагане и консултиране от страна на професионални екипи.

В доклада си г-жа Рико подчерта, че "обществото ни е пропито с насилие, един феномен", според нея, "много сложен и труден за овладяване."

Социалната тенденция и нагласа да се допуска насилие, нараства прогресивно заедно с нарастване на  идеологическата девалвация на определени принципи и ценности. "Дисциплината, например, както и намаляване на времето за общуване между родителите и децата са сред факторите, които", както отбелязва ръководителя, "могат да предизвикат училищното насилие - сериозен проблем, който непрекъснато се разраства."

"Поради това е необходимо, въпросите по тези проблеми да се обсъждат съгласувано и с участието на всички засегнати", заяви г-жа Рико.

По време на заключителната конференция, в която взе участие и председателят на Комисията за гражданството, управление, социални и международни дейности  на Комитета на регионите, г-н Люк Ван ден Бранде, бяха обсъдени още основните резултати от проекта.

Координаторът на проекта ITER и член на "Педро Хереро", г-жа Елена Компан, обясни резултатите, като се фокусира върху разработването на учебно ръководство за полицейските служители, които да говорят с младите хора с превантивна цел, образователна видео игра и проучване на насилието сред младежта. Изследването беше насочено към семейства с конфликтни деца, както и към останалите, като са включени и всички партньори по проекта.

В делегацията от Испания също взе участие и прокурорът на провинция Аликанте г-н Мар Пенялвер, който изложи начините на сътрудничество в рамките на проекта ITER в областта на младежкото правосъдие.

Той подчерта, че в работата с деца са били открити "проблеми с липсата на координация" между професионалистите, които, по негово мнение, пречат на ефективността на тази дейност.

"Ние вярваме, че професионалистите в съответната област - образование, социални услуги, здравеопазване, правосъдие, прилагане на закона -  трябва да отговарят на три условия. А именно първоначално обучение и специализация, сериозни последващи обучения по време на тяхната работа, и не на последно място сътрудничество с други органи, работещи с деца, форуми, на които да се обменят знания и опит по тези проблеми " каза той.

Според него, "превенцията е от съществено значение за решаване на проблема с насилието и детската престъпност. Тя може да се осъществява чрез подпомагане на семействата да си върнат образователна роля и чрез преодоляване на проблемите с отсъствията от училище. В този смисъл", подчертава той, "e важна ролята на правоприлагащите органи в предотвратяването на престъпността чрез разкриване на ситуации на уязвимост или с решаване на случаите на отсъствия."
Като представител на полицията и участник в този тип дейности, местният шеф на полицията в Сейнт Хуан д'Аликант, Пабло Лисон подчерта в изказването си значението на промяната в културата на полицията и все по-голямото участие на полицейски служители в превенцията на насилието сред младежите.

Българският участник беше представен от г-н Валентин Лазаров, председател на УС на Национална асоциация на общинските служители в България. Той запозна присъстващите с дейностите извършени у нас и с резултатите от направените в страната ни проучвания. Анализът на склонността на децата към насилие се извърши на базата на проучване сред 150 случайно избрани семейства и чрез попълнена анкета от 150 деца и младежи на възраст от 9 до 18 години.

За българския партньор това е първият Европейски проект, по който работят. През месец ноември миналата година в София се проведе работна среща на участниците по проекта, като част от поредицата срещи във всички страни-партньори. В рамките на един ден гостите се запознаха с работата на Столичната дирекция на полицията с проблемни деца и младежи и с програмите на Столична община и община Мездра за работа с деца на територията на съответното населено място.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?