3906

Инспекцията по труда се самосезира: Проверява защо в заведение на Главната работят без климатик

От Дирекция „Инспекция по труда“ Пловдив се самосезираха от публикацията ни, че в Макдоналдс на Главната климатичната инсталация е развалена, а персоналът работи при сахарски жеги. Предстои да се установят факти и обстоятелства, свързани с изпълнението на задълженията на работодателя да осигури безопасна работна среда в условията на прегряващ микроклимат.

От ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) припомнят, че ангажиментите на работодателя за осигуряване на здраве и безопасност при работа при високи температури са подробно разписани в специална Наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея са регламентирани задължения на работодателя да оцени риска за здравето и безопасността на работещите от параметрите на микроклимата в помещенията, условията за необходимостта от извършване на актуални измервания и др. Съгласно разпоредбите при особено високи температури са предвидени по-високи допустими гранични стойности от оптималните, но не повече от 33 градуса.

По повод обявения от Националния институт по метеорология и хидрология, за утре, 12.07.2024 г., оранжев код за високи температури в цялата страна от ИА ГИТ припомнят, че той задължава работодателите да предприемат мерки за минимизиране на риска от прегряващ микроклимат при работа на открито. Когато се работи навън, по-ефективни са организационните мерки като смяна на работното време, повече почивки и осигуряване на климатизирани помещения за прекарването им, промяна на типа работа. 

При работа на закрито по-работещи са техническите мерки, които могат да осигурят оптималните гранични стойности на температурата в помещенията, които в топлия период са между 18 и 25 в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура от 28 градуса, която по изключение – при много висока температура навън, може да бъде с от 3 до 5 градуса по-висока. Във всички случаи температурата в работните помещения не може да надвишава 31 или  33 градуса според типа работа.

Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ също е задължение на работодателя. Необходимо е да се предвиди и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ вследствие на топлинен удар.

При всички проверки в горещите и студените периоди на годината контролните органи на Инспекцията по труда следят и за спазване на разпоредбите за осигуряване на минималните изисквания за микроклимата на работните места. Този контрол е акцент и при проверките в дейности като строителство и селско стопанство, където трудът се полага основно на открито.

От началото на годината в Инспекцията по труда са постъпили 20 броя сигнали за работа при високи температури. Всички те се отнасят за работа в закрити помещения. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 6 оценки
3.5/5 от 6 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?