Следвайте ни

Инж. Сава Куфаров: Пазя родовото шишане от 1818-а като очите си

Старинните оръжия във фамилията се предават по традиция от дядо на внук

viber icon

Стените в дома на инж. Сава Куфаров са отрупани със старинни оръжия. Всички са предавани от дядо на внук, а други купувани. Най-ценното притежание на наследника на стария сливенски род е кремъчно шишане от 1818 година. Инженерът е член на комитет „Родолюбие" и по време на възстановките за празника на Съединението в Пловдив винаги играе ролята на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, който предава сабята си на патриотите.

 

Като чуеш историята на рода Куфарови, и се сещаш за разказите от Дивия запад. „Ония, отвъд океана, да си гледат работата! На стената си имам шишане от 1818 година - почти на възрастта на държавата им", отсича инж. Сава Куфаров. Родовото име на фамилията се появило още по времето на воеводата Георги Трънкин. Прадедите на инженера били овчари от сой - с над 2000 глави добитък. И като в старите истории, това породило спор за пасбища с друг чобанин. „Прапрадядо се срещнал с опонента си в един дюкян в центъра на Сливен. Скарали се и той си тръгнал по някое време. На моста, който сега е в центъра на града, го чакал с гол ятаган човекът, с който се скарал. Прапрадядо извадил пищова си и го гръмнал. Отишъл при баща си, който му заповядал: Изчезвай!”, реди старата семейна драма инж. Куфаров.

По тогавашните закони, ако те няма две години и през това време работиш за османлия, те амнистирали. Прапрадядо му се скрил за първо време в местността Куфарасъ, където била и четата на Георги Трънкин. Баща му ибрат му една седмица яли кьотек в сливенския кауш, но не го издали. „Имало свидетели, че прапрадядо се е отбранявал", обяснява пловдивчанинът.

 

 

В родата си пазят родовите оръжия и обикновено се дават от дядо на внук. Дядо му Сава започнал да му предава пушка по пушка още докато бил ученик. Така Савата се сдобил с пушка бердана, два револвера и ятаган. Криел ги под леглото си. „Мама ме издаде на тате и той ги събра всичките, натовари ги на колата и ги метнал от някаква скала някъде по пътя за Бойково. Дори като пораснах, не ми каза къде са”, разказва Сава Куфаров.

Сега притежава над 20 единици старо оръжие и десетина униформи. „Във фамилията не сме просто някакви любители на старинни оръжия и дрехи - ние обожаваме всичко, което е свързано с българските традиции и родолюбие", подчертава инженерът. Пази и бойната сабя на дядо си - офицер от царската армия. Тя му е връчена, като е постъпил като офицер в Първи търновски полк. За кремъчното шишане от 1818-а е съвсем лаконичен: „Пазя го като очите си!". На стената в хола му висят 4 кремъчни пищова и един капсулен. До тях - два ятагана и войнишки щикове. Над тях са пушките - Бердана, Крънка, Пийбоди-Мартини и Спрингфийлд.

Съпругата му Лианна го следва неотлъчно на всички събори и възстановки. Понякога облича униформа на опълченец. Имената в сливенската рода са или Георги, или Сава. Другото кратко нещо, което инженерът признава за себе си, е: „Аз съм родово обременен!". Разказва как, след като си ушил съвсем сам униформа на български офицер от Първата световна война, същото веднага поискал и внук му Сава. Тази на 13-годишния наследник ще е кадетска. Двамата ще са един до друг по събори и музеи на открито.

„Онзи ден ме пита: Готова ли е униформата ми? За пролетта съм му я обещал и сега мисля само как да й сложа малко подплънки. Аз съм горд баща и на син, който ще продължи традицията след мен", казва Сава Куфаров.

 

 

Професия инженер

Сава Куфаров е инженер по металорежещи машини. През соца е работил в Домостроителния комбинат. Бил началник цех на Ремонтно-механичния завод. През първите кризисни години на прехода се наложило да смени за кратко амплоато си. Няколко години работил в производството на компактдискове. В златните пиратски години страната бе водеща в това производство. След това се върнал към инженерството. Дълги години работил с машини и съоръжения в хранително-вкусовата индустрия. Сега инж. Куфаров е на 66 години и е щастлив, че е успял да се реализира в професията си.

 

 

Домашно интендантство

Инженерът има три турски войнишки и една офицерска униформа. Толкова са и опълченските му. Половината са летни, другите - зимни. В руската си офицерска униформа играе ролята на губернатора Гаврил Кръстевич. „В действителност той е носил точно такава", казва инж. Куфаров. С шевна машина сам ушил униформата от Първата световна война. Такава е носил дядо му. За точността й му помагал експерт по исторически дрехи от Варна. „Първия път не се получи. Уших я чак от втория", обяснява инж. Куфаров.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?