Следвайте ни

Инж. Манол Перпериев: За 20 години заземителите може да корозират

viber icon

Инж. Манол Перпериев ръководи фирма Орган за контрол Бонус-МН. Тя прави проверки на мълниезащитата на различни сгради. Разговаряме с него във връзка с публикацията, че блоковете в Пловдив от соца масово са без гръмоотводи.

 

- Г-н Перпериев, всички нови сгради ли имат мълниезащита?

- При проектирането на новите сгради трябва да се предвижда и изграждането на мълниезащита, освен ако сградата не е защитена по естествен начин от някакъв съседен обект. Примерно правите една малка и ниска сграда и на 10-15 метра от нея има висока, която е с мълниезащита. Новата сграда попада в мълниезащитната зона на съседната. За да запише проектантът, че няма да има мълниезащита, трябва да посочи защо. Тази защитна зона представлява един мислен конус. За връх приемаме мачтата и от нея се пускат лъчи настрани. Ако къщата е в този конус, значи е защитена. По същия начин се изчислява и защитата на цялата сграда - колко мълниепримника трябва да се поставят, за да може обектът да е вписан вътре в конуса.

- Значи при новото строителство на една сграда, която има мълниезащита, съседните може да решат, че не им трябва гръмоотвод?

- Не могат те да решават! Това трябва да го реши проектантът по електрическата част, а за да стигне до това решение, трябва да направи сериозна обосновка.

- Какви грижи изискват гръмоотводите?

- Тези уредби трябва да се преглеждат през определено време, защото ако един заземител е поставен преди 20 години и е в земята, може вече да е корозирал. Вторият вариант е даже да се е прекъснал. И да имате едни мачти на покрива, а заземителите да не отговарят на тях. Има изискване те не просто да съществуват, но и да има определена стойност на съпротивлението на заземителя. При сгради трета категория (жилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 кв. м) изискването е съпротивлението да е 20 ома.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?