Следвайте ни

Инж. Калев: Това, което направи България за евреите, е нечувано за Европа!

viber icon

С красивата еврейска песен „Перот Камиша Асар“ на Наоми Шамер пловдивският девически хор „Евмолпея“ откри честването на празника по спасяването на българските евреи.

Събитието пред „Паметника на благодарността“ бе почетено от представители на Областната управа, общината и консулството на република Турция. Момичетата продължиха с „Обичам те, Родино“ на Елисавета Багряна.

Десетки граждани и общественици се събраха на този празник на победата на живота пред Централния дом на младоженците.

Председателят на „Шалом“ инж. Светлозар Калев припомни, че Холокостът започнал през 30-е години на миналия век не е епизодично явление, а дълъг процес по отчуждаването на евреите от обществата, в които живеят. 

„Това е омраза, насаждана от личности с налудничави идеи, психично болни персони, приписали си величие и правото да решават съдбата на милиони хора. Като се върнем назад във времето си представяме мъката на нашите сънародници пред неизвестността - гонения, несправедливости и смърт“, каза инж. Калев. 

Той припомни, че това, което става в България е нечувано за тогавашна Европа, която посреща изпращането на евреите в лагерите на смъртта с мълчание и безразличие. 

„На 10 март в Пловдив е подготвена депортацията на 600 евреи и те са затворени в еврейското училище. Пловдивският митрополит Кирил прекрачва оградата и влиза в училището, превърнато в жандармерийски участък и казва своите знаменателни думи: Ще легна на релсите, но няма да допусна към лагерите на смъртта да тръгнат!“, припомни Светлозар Калев.

Той изброи имената и на видните пловдивски юристи като Йордан Ковачев, Недко Каблешков и Георги Тодоров, които правят чудеса за спасяването на нашите сънародници от сигурна смърт.

Водещият церемонията Златко Павлов прочете черните цифри на смъртта, вписани в енциклопедията на Холокоста „Ад Вашем“ в Йерусалим.

„По време на войната загиват 3 милиона полски, 2 милиона съветски, 560 хиляди унгарски, 280 хиляди румънски, 140 хиляди немски, 100 хиляди холандски, 80 хиляди френски, 80 хиляди чешки, 70 хиляди словашки, 65 хиляди гръцки и 60 хиляди югославски евреи. България, за наша гордост и радост, е една то малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите живеещи в българските земи“, каза той.

Венци положиха представители на Областната управа, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът по култура Пламен Панов, всички районни кметове и вицеконсула на република Турция г-жа Айше Саваш. 

Заради ковид кризата за първи път на церемонията нямаше представители на държавата Израел.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?