2374
Следвайте ни

Инж. Димитър Кънчев: Ако приложим наредбите, половината потребители остават без интернет и телевизия

viber icon

Инж. Димитър Кънчев е експерт с над 30 години стаж както в БТК, така и в няколко големи кабелни и интернет доставчика, с които е работил по изграждането на мрежите в Пловдив и региона през годините. По думите му, ситуацията с безразборното полагане на подземна и надземна инфраструктура е проблем, който съществува вече трето десетилетие. 

"Още в края на 90-те, когато настъпи и бумът на кабелната телевизия у нас, контролът погрешно беше вменен на общините. Сами разбирате, че контрол на практика нямаше, защото в периода 1997-1999 година средно по 100 жилища всеки ден в Пловдив бяха присъединявани към мрежите на операторите, а екипите от техници работеха 7 дни в седмицата, от 7:30 до 20:30" разказва Кънчев. Според него липсата на контрол още тогава е създала предпоставки комуникационните услуги да се развиват на ръба на закона. 

Експертът е категоричен, че общините нямат капацитет да упражняват контрол, което води до гледката, която виждаме днес в Пловдив, София и почти всеки голям града на страната. "Проблемът се задълбочи през последните 10 години заради смяната на най-масовият коаксиален кабел, който до 2010 година захранваше телевизията за близо 85% от потребителите на кабелни услуги в страната" разказва инженер Кънчев. Това води и до втората голяма вълна на кабели по фасади, тераси, стълбове, сгради и балкони. 

"Тук трябва да кажем, че ако в края на миналия век имахме крехка държава, бурна икономическа и политическа обстановка, която позволи да превърнем градовете в паяжина от кабели, то около 2010-2011 година вече трудно можем да говорим за подобен аргумент, който да оправдае пълното отсъствие на институциите както на ниво Министерство на транспорта и съобщенията, така и на местните власти, които трябва да упражняват контрола" смята инженер Кънчев.

По думите на експерта, и в момента институциите се задействат само по сигнал и липсва реален контрол. "Фирмата Х може спокойно да започне полагане на трасе и за целия период, в който се работи, няма да бъде обект на нито една проверка от общинските служби", категоричен е инженер Кънчев."Макар и още през 2013 година да беше решено, че подобна нова инфраструктура трябва да бъде изцяло подземна, редица оператори, заради липсата на реален контрол, изградиха трасетата си както би им било най-удобно и както струваше най-малко".

"Напоследък има редица фрапиращи примери точно от Пловдив. В моя квартал ("Северен") един от новите оператори, който влезе в града преди 6-7 години, реши, че трасето, което стига до трите съседни блока между тях може да е въздушно. Подобна практика не е изключена, но наредбите, както и чисто професионалните стандарти са категорични, че имаме ли повече от 4 метра между двата обекта, то задължително връзката между тях трябва да е подземна", категоричен е експертът.

Според инженер Кънчев, окрупняването на пазара ще помогне за решаването на този проблем. "Когато имаме 30 малки оператори, както беше преди 20 години в Пловдив, контролът върху тях, трасетата им, както и дейностите по полагането им е напълно нормално да бъде по-труден. В момента около 90% от абонатите на кабелна услуга са при четири кабелни оператора, което трябва да значи първо - по малко кабели над главите ни, но и по-добър контрол върху фирмите" смята Димитър Кънчев.

Инженерът твърди, че проблемът с висящите и минаващи отвсякъде кабели отдавна е застигнал и българското село. "Извън големите градове ситуацията е дори още по-абсурдна. Според различна неофициална статистика, близо 1/3 от абонатите в малките населени места ползват телевизия и интернет от нелицензирани и незаконни доставчици. Сами разбирате, че след като легитимните фирми не спазват стандартите, то какво остава за подобни местни тарикати, които често дори без технически знания полагат и окабеляването", категоричен е Кънчев.

Той не е оптимист, защото смята, че ако всички закони и наредби, касаещи полагането и експлоатацията на информационната и телекомуникационна инфраструктура бъдат спазени, има голяма опасност да се окаже, че половината от абонатите не само под тепетата, но и в страната ще останат без телевизия и интернет.

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

04.10.2021 | 10:57

Лъжи, лъжи и пак лъжи. Какво общо има монополизацията на пазара с това, че шепа идиоти в общината не си вършат работа и не прилагат закона и наредбите. Ако всяка калинка в общината носеше по един боди-кам, след 2 дни щеше да е линчувана за мързел!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?