2374

Инж. Антон Гълъбов, ВиК-Пловдив: С нови биобасейни ще пречистваме отпадните води

- Инж. Гълъбов, каква вода пият пловдивчани?

- Нека успокоим нашите съграждани и гости на Пловдив, че водата, която подава "Водоснабдяване и канализация-Пловдив" е изключително добра както за консумация, така и за битови нужди. Ежедневно за качеството на водата се грижи нашият лабораторно-изпитателен комплекс и същевременно с това, и независимо от това, РЗИ също прави изследване на водите. Така че от две страни се контролира качеството на водата и можем да успокоим нашите съграждани, че тя е с много добри качества. 

- В момента се извършва реконструкция на Пречиствателната станция за отпадни води, какъв ще е екологичният ефект?

- Екологията е основен показател за нас, тъй като ние трябва да подадем чиста вода и да я върнем обратно в природата в същия ѝ вид. Така че реконструкцията на Пречиствателна станция-Пловдив, която пречиства отпадните води на града и от двете страни на реката, е от основно значение също, тъй като досега тя не беше реконструирана от създаването ѝ през 1885 година. Сега вече след нейната реконструкция ще може да улавяме по-голяма част от твърдите отпадъци, много по-голяма част от фосфорните съединения във водата. А също така ще изградим и нови биобасейни, които по екологичен начин ще пречистват отпадни водни количества. Също така екологично ще бъде и рециклирането на твърдия отпадък. Така че всичко е насочено към много по-доброто пречистване на отпадните води и оттам връщането им във водоизточниците.

- И понеже водата е изчерпаем ресурс, какви съвети бихте дали на пловдивчани?

- Да, водата е ценен дар и тя трябва да бъде пестена, като започнем от чисто битовите потребления на вода. Нека нашите ползватели да бъдат така добри да не оставят чешмите отворени, защото ако една трета от пловдивчани затворят чешмите за 5 секунди, ние можем да спрем една помпена станция. Така че нека сами преценят колко важно е да пестим водата, макар че съвременният начин на живот задължава да се използват все по-големи количества. Нека да кажем и това че водата, която ВиК доставя, е и с питейни качества, така че да я използват само по предназначение за питейно-битови цели. Да не я използват за миене на коли или пък за поливане на земеделски площи.  Или пък за каквито и да е други мероприятия, защото водата е много ценен дар. Пестете я, защото тя ще е нужна и за нас, и за следващите поколения. 

Кампанията "За по-чист град" на "Марица" и "Хермес медиа" е кауза за по-добър живот. Такъв, какъвто заслужават децата ни и техните наследници. С фотоизложба на входа на Цар Симеоновата градина в любопитни пана показваме, че каузата не е толкова недостижима. Трябват добри намерения, мисъл за бъдещето и малко усилие. Голяма част от бизнеса доказа, че е социално отговорен и темата за екологията е заложена в корпоративната политика. В поредица от публикации мениджъри на изявени пловдивски компании ще разкажат за стъпките, които предприемат в името на голямата цел  - по-чист град.  

 Фотоизложбата "Да живеем в по-чист град" може да бъде разгледана до 30 септември.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?