Следвайте ни

Информационна система скара Темида, спряха я за ремонт

viber icon

Внедряването на новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) у нас стана повод за нов скандал в родната Темида. Съдии и адвокати настояха за нейното спиране заради много недостатъци, които ги превръщали в деловодители. "Тромава е, усложнена е с множество кликвания за елементарни дейности, налага се използването на електронен подпис на всяка стъпка", са част от оплакванията и забележките към системата.  

 Пилотното внедряване на ЕИСС започна в началото на август в 17 съдилища в страната, което сложи начало и на недоволството срещу нея. Първи съдии от софийски съдилища се обявиха срещу въвеждането й, а в началото на септември идентично искане излязоха и магистратите от Пловдивския апелативен район.  С писмо до Висшия съдебен съвет председателят на Апелативен съд -Пловдив Магдалина Иванова предложи преустановяване на използването на системата в страната, където тя вече функционира, и връщане към предишните деловодни програми. Нейното становище бе подкрепено изцяло от административните ръководители на окръжните съдилища в Пловдивския апелативен район - Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

В крайна сметка в сряда Висшият съдебен съвет реши от днес да бъде спряно въвеждането на дела в ЕИСС, като до 10 декември бъдат отстранени недостатъците в софтуера и се извършват необходимите доработки.

 Преди системата да спре обаче, тя бе въведена и в последния според графика съд -  Върховния касационен съд, и ще се използва по вече образуваните дела. За новите дела ще се ползват старите деловодни системи, решиха още съдебните кадровици. 

Ситуацията обаче е деликатна, защото ВСС бе задължен да внедри до 18 септември навсякъде системата, която е по проект на европейската програма „Добро управление". В противен случай България трябва да връща над милион лева на Европейската комисия, която плаща изграждането на електронното правосъдие у нас. Затова Съдебният съвет ще обяви днес, че системата е внедрена навсякъде, но няма да се ползва почти никъде, докато не се оправят дефектите. През това време вече ще тече гаранционният срок за поправка на бъговете. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?