71

Индийци подкарват градските рейсове в Пловдив, чакат първите 30

Индийци скоро ще подкарат автобусите в градския транспорт на Пловдив.

Вносът на работна ръка от най-многолюдната държава в света не е екзотична приумица, а отчаян ход заради недостига на шофьори.

"Всеки момент чакам 30 водачи от Индия",

обяви пред "Марица" инж. Димитър Чолаков, управител на фирма „Автотранс – Чолаков”. Превозвачът е подписал договор със софийска фирма, която осигурява работна ръка от чужбина.

„Чакаме да се оформят документите, които трябва да се одобрят от миграционните служби и министерството, а също така да минат през проверка на ДАНС. На посредниците казахме, че искаме да назначим новите служители колкото може по-бързо”, разказа инж. Чолаков.

По неговите думи в Индия шофьорите в градския транспорт получавали три – четири пъти по-малки заплати, отколкото в Пловдив. Шефът на „Автотранс Чолаков” обаче е категоричен, че индийците ще бъдат равнопоставени с нашите водачи, само и само да дойдат.

 „Партньорите ни уверяват, че шофьорите са опитни, владеят английски език. Ще ги настаним в общежитие или в квартири”, допълни Димитър Чолаков. И уточни, че с въвеждането на електронната система в градския транспорт шофьорите няма да продават билети, на мобилен телефон ще може да се свали приложение с разписания на маршрутите и няма да се налага пътниците да питат водача откъде минава рейсът.

Във всички транспортни фирми търсят шофьори. Превозвачи се оплакват, че нито могат да накажат недисциплинираните, нито дори да им направят забележка – веднага се заканват да напуснат. С настъпването на лятото кризата се изостря, защото искат отпуски.  

Като дефицитни кадри водачите в градските рейсове получават възнаграждения средно над 2 бона, а в някои фирми и над 3000 лева.

„Проблемът с липсата на шофьори и механици в градския и извънградски транспорт е повсеместен. Все повече фирми разчитат държавата да им позволи да си докарват работници от трети страни, много се надяват на шофьори от Индия”, коментира зам.-кметът по транспорт Савина Петкова.

Тя сподели, че е впечатлена от един кондуктор – индиец в един от градските автобуси. „Винаги е с костюм, вратовръзка, любезен, усмихнат, говори български”, сподели Савина Петкова.

Оцени новината

Оцени новината
2.9/5 от 23 оценки
2.9/5 от 23 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?