Следвайте ни

Индийка избра да прави наука в Пловдив пред Германия и Нова Зеландия

Д-р Аканша Каноджия обича да рисува, когато не работи върху създаването на устойчиви плодове и зеленчуци с колегите си от Центъра

viber icon

Според общоприетото схващане високотехнологичната наука в България е по-скоро екзотика. Двама български учени обаче - доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев, успяват не само да поставят Пловдив на световната карта на иновациите, но и да привличат млади и обещаващи учени от цял свят. Центърът по растителна и системна биология и биотехнология се е превърнал в дом за учени от няколко континента.

Д-р Аканша Каноджия от Индия живее и работи вече повече от година и половина в Пловдив. Тя започва да се занимава с наука в родината си, после преминава през Нова Зеландия и Германия. Сега благодарение на доцент Гечев тя работи за Центъра по растителна и системна биология и биотехнология под тепетата.

Завършва бакалавърска степен в Института за високи постижения във висшето образование в родния си град Бопал. Следва двегодишна магистратура по специалността "Биотехнологии" в Университета „Гардън Сити“ в Бенгалуру.

След дипломирането си д-р Каноджия се завръща в родния си град за шест месеца, където работи върху редица изследвания на алое вера. Именно в плантациите младият учен открива страстта си към растенията. Самата тя споделя, че е останала изумена от поведението на растенията и това колко приспособими са те в различни условия.

През 2013 г. д-р Каноджия напуска родната Индия. Следващата спирка в академичното й развитие е Университетът Маси в Нова Зеландия, където прекарва близо 4 години и успешно защитава докторантура в сферата на микробиологията - процесите по стареене на растенията.

Докато д-р Аканша Каноджия работи над докторската си степен, посещава за пръв път Европа. Близо година доразвива научния си труд в Германия. Там се запознава с доц. Цанко Гечев, който ще изиграе основна роля в това да я привлече в Пловдив.

След като завършва образованието си, д-р Каноджия решава да продължи да се занимава с изследвания, свързани с високите технологии и иновациите в растителната наука. Останала с добри впечатления от доц. Гечев, младият учен от Индия пише до своя български колега, който по това време вече оглавява Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

Тя споделя, че до този момент не е знаела за центъра, който доц. Гечев е създал в България. Ала след няколко разговора един от най-титулуваните наши учени успял да увлече индийската си колежка по проекта. Така през януари 2019 г. д-р Каноджия официално започва работа в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

Преминава през световни сили в науката като Индия, Германия и Нова Зеландия, за може да намери своя професионален дом в България. Според нея обаче не градът и държавата са от значение за научната работа, а условията на самото работно място. Д-р Каноджия казва, че центърът в Пловдив не отстъпва по нищо на най-добите подобни средища по света.

За разлика от много чужденци у нас обаче, д-р Аканша Каноджия успява лесно да се приспособи към живота в България. Макар че периодът на адаптация в града под тепетата е бил относително кратък, тя не изживяла прословутия културен шок. Признава само, че първите дни е била малко поуплашена.

Пловдив обаче бързо успява да спечели сърцето и симпатиите на младия индийски учен. Година и половина по-късно д-р Каноджия споделя, че тук се чувства отлично. Допада й и работата в центъра, и животът в града. Пловдивчани са много по-дружелюбни от германците, заявява тя с усмивка.

Единствената пречка, която среща в ежедневието си у нас, се оказва езиковата бариера, тъй като само по-младите българи говорели свободно английски. Ала това не пречело на пловдивчани да ти помогнат, ако имаш нужда.

Много съм благодарна на колегите си от центъра. Те са страхотни хора и най-много ми помагат за бързата ми адаптация. Приемам ги като мое второ семейство, признава индийката. 

Д-р Каноджия се гордее с дейността, която центърът развива. По думите й, заради непрекъснатото увеличаване на населението в световен мащаб нараства и търсенето на хранителни продукти. А целта на проекта, върху който работела с пловдивските си колеги, бил да осигури качествени плодове и зеленчуци, които в същото време да бъдат много по-устойчиви. Тези иновации според нея ще помогнат не само на местните производители, но и на целия свят.

Тя споделя, че любимото й място е Главната, защото обожава да пазарува. Допадал й центърът на града под тепетата заради магазините и уютните ресторанти, в които животът кипи.

Традиционните за Индия специалитети тя обикновено приготвя сама в дома си, но е изненадана от това, колко добри са заведенията в Пловдив, които предлагат националната й кухня. Обича да опитва и традиционните за България ястия. Сред любимите й местни специалитети са домашната пилешка супа и сармите.

Още в началото се впечатлила от това колко много хора в града знаят за индийската киноиндустрия и актьорите от популярните боливудски филми. Истинска изненада за нея се оказва например, че таксиметров шофьор познава творчеството на някои от най-големите звезди на индийското кино.

Младият учен смята, че Пловдив ще се хареса на семейството й, което живее в Индия. Д-р Каноджия вече планира да доведе близките си на екскурзия в България, като в момента само коронавирусът възпрепятствал пътуването.

"Едно от любимите ми места е Старият град. Много ще допадне на баща ми, той обожава архитектурата и ще остане изумен от сградите и историята им", споделя тя.  

В свободното си време д-р Аканша Каноджия обича да рисува, това се превръща в голямата й страст извън работата. Необичайният микс между изкуство и наука се оказал изключително важен за времето на социална изолация през последните няколко месеца.

"Рисуването се превръща в своеобразна медитация за мен. Така зареждам своите батерии за работата", заявява тя. 

В картините на младата индийка са вплетени флоралните мотиви, свързани с работата й. Иска творчески да пресъздаде и проблемите на съвременното общество, вълнуват я правата на жените.

"Разбрах, че от години тук много се говори за „изтичане на мозъци“, аз обаче виждам своето професионално развитие в Пловдив. В центъра съществуват перфектни условия за работа, в него може да се прави наука на най-високо ниво. Надявам се в бъдеще наред с моите успехи да стои и името на Пловдив", казва тя.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нали

Нали

31.08.2020 | 00:18

Протестър си, нали?

Отговори
2 0
Аха

Аха

30.08.2020 | 12:21

Да ходи на психолог тази дама , нещо не е наред да не иде в западна Европа или Щатите ахаха в Бг и давам година максимум и ще избяга без да си събира багажа ахахах

Отговори
6 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?