Следвайте ни

Има ли пробив в сигурността на Летище Пловдив

viber icon

В дните преди посещението на папа Франциск, когато се обсъждат засилените мерки за сигурност, според сигнал до редакцията на "Марица"  има данни за манипулиране записите на камерите, осигуряващи видеонаблюдението на пловдивското летище.  Според източника ни на информация, записите от камерите умишлено са били изтрити на 11, 12 и 15 април, което е заплаха за сигурността и безопасността на полетите и пътниците, респ. на националната сигурност на страната.

Целта е била да се прикрие контрабанда с алкохол с бандероли с изтекъл срок на годност, извършена на тези дати, което е нарушение на акцизното, митническото и данъчното законодателство на страната.

В сигнала е посочено, че на 11 април в безмитния магазин, намиращ се на територията на Летище Пловдив,  са внесени около 1600 бутилки алкохол с бандерол DUTY FREE от митническия склад на дружеството, които са по стария образец, отменени със заповед на министъра на финансите № ЗМВ-860/18.09.2017 г. В нея е разписано, че срока за реализацията на стоки, облепени със стария образец на бандерола,  е до 31.12.2018 г. и не е разрешено такива стоки да бъдат в търговската мрежа след тази дата. На 11.04.2019 г. са внесени и наредени в магазина стоки, за които е недопустимо да бъдат в търговските обекти с цел тяхната продажба.

На служителите, които работят на Летище Пловдив, няколко дни по-рано е бил раздаден списък с наличния алкохол с изтекли бандероли с цел всеки да си направи поръчка. Същият списък е бил предложен и на военнослужещи, които са участвали в летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” (ЕААТТС 17-1), провеждано на летището до 12 април. Не е известно по какъв начин са отчетени тези продажби и заверен отчета за продажба на същата дата на безмитния магазин. Три дни по-късно непродадените количества алкохол са били прибрани обратно в митнически склад на летището след 21,30 ч. Поради факта, че всичко това е заснето от камерите, е било наредено да се изтрият записите, направени на 11,12 и 15 април.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смех

03.05.2019 | 14:53

Хаха

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?