Следвайте ни

Илюзия е, че сме близки до Мултигруп

viber icon

Пламен Караджов, член на Върховния съвет, на Великата ложа, на Старите и приети зидари в България, 33 степен. Бивш директор на Гранд хотел „Велико Търново" и управител на хотелите на MG корпорация в старопрестолната столица, понастоящем мениджър в руска компания. Той е един от крупните бизнесмени в Северозападна България. Преди време бе спряган за посланик в Москва. Според публикации в пресата Караджов е близък до БСП. Той бе един от масоните с най-висок ранг, участвали на срещата в Свиленград.

 -  Г-н Караджов, вие се съгласихте да споделите няколко думи. Разкажете каква бе масонската среща в Свиленград?

- Проведе се национален семинар на философското масонство в България, от четвърта до тридесет и трета степен. Или по-точно на основните структури в масонството - перфектните ложи, в които посветените братя се обучават, самоусъвършенстват и изучават масонската философия. Заседава така да го кажем Върховният съвет на Стария и приет Шотландски ритуал на Свободното зидарство в България. Масонството по принцип се разделя на две: символично - от първа до трета степен, което е и масовото, и частно - от четвърта до тридесет и трета степен. Той е с десетгодишна история и всъщност ние в момента сме точно в края на първата декада на частното масонство у нас.

-  Какъв беше поводът за тази среща?

- Това е чисто регулярна среща. По-точно национален семинар, на който присъстват представители от всичките 25 перфектни ложи в страната с над четвърта степен.

-  Значи тук се е събрал елитът на масонското движение. Как се определят степените в масонството?

- В степените от първа до трета се извървява дългият път на самоусъвършенстване. Отделният търсещ брат трябва да стане брат-чирак, да се придвижи в степен калфа и достигне до степен майстор, с което завършва неговото развитие в символичното масонство. Оттук-нататък влизаме във философските степени - от четвърта до тридесет и трета. Само тези, които имат философско мислене и могат да пречупят философията на масонството в жизнената стратегия на обществото, след това растат нагоре.

-  Масонството тайно общество ли е, или общество, което държи тайни?

- Няма тайни общества в глобалния свят. Всичко за масонството може да бъде намерено, където искате. В интернет се разпространяват списъци и в общи линии се знаят кои са масоните.

- Да, но доста от вас остават скрити?

- Това е правило. Никой от нас няма право да казва за другиго дали е масон. Като той сам определя поведението си в обществото и може да реши да обяви, че е масон. Но аз нямам право да кажа примерно - Иван е масон, независимо че знам, че е такъв. Ако той реши да се освети, нека да го стори, но друг няма право.

-  Има ли връзка между българските богомили и масоните?

- Богомилите, със своята философия, влизащи в нашата страна главно около Търново и Земенския манастир (Кюстендилско), се предполага, че може и да са основоположници на масонството, но така или иначе малко е писано и изследвано дали има конкретна връзка.

-  На какво си отдавате факта, че обществената нагласа е, че масоните са тайно общество, което контролира икономиката и определя политиката?

- На това, че в цялостната история на масонството, затваряйки достъпа на непосветените до него, то веднага създава възможност за коментари. И естествено, след като групата на лицата, ставащи масони, е много малка, се получат и негативни нагласи в обществото, които в крайна сметка формират определени мнения.

-  Спекулира се, че масонството в България е приближено до бившата групировка Мултигруп?

- Това е една от най-големите илюзии. Спекулира се, откакто Илия Павлов стана масон - през 2000 г. Масонството в България е реактивирано през 1994 г. и от 1997 г. основно е започнало да функционира. Илия Павлов дойде едва три години по-късно.

-  Да, но тогава той е с по-особена репутация. Как стана масон?

- Спази реда като всички останали.

-  А какъв е редът?

- Всеки един търсещ брат намира начин, за да стане масон. Разбира се, кандидатурата му трябва да бъде одобрена от всички останали.

-  Какво правите, ако някой от братята масони има проблем със закона?

- Не може да има проблеми със закона и да бъде масон. В този случай членството му се „приспива" и спира да участва в масонската дейност, докато името му не бъде изчистено. Това са законите на масонството, които са от 1714 г. и досега са непроменени.

-  Показно ли е българското масонство, на Запад срещите не се ли правят в замъци, далеч от погледите на „непосветените"?

- Напротив. Ние дори сме по-консервативни. В центъра на всяка една столица най-красивата и мощна сграда е с огромен надпис - Масонска ложа.

-  Побългарихме ли масонството с разцеплението и различните ложи?

- Това няма никакво значение в случая. И двете ложи работят на един принцип, изпълняват едни и същи ритуали, философията е идентична. „Човешки добродетели" обаче доведоха до разцеплението.

-  Верни ли са твърденията, че една от задачите на масонското движение е да опази човечеството от употреба на едни от най-високите технологични постижения. Пример - атомната бомба?

- Едва ли може да се каже точно така. Все едно масонството спира прогреса. Това е сдружение на майстори и зидари. А кои са били такива преди 1000 г. - елитът на обществото. Хората, познаващи математиката и всички елементи на науката, което им е позволявало да строят сгради, куполи. Най-общо казано големите умове на времето си. Няма как те да спират развитието.   

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

просветен

просветен

13.01.2011 | 14:33

Драги ми смехурко "Бай Течо" 1.Бащата на този човек не се казва Цецо ,а ти си стряскащо прост. 2.Ела да ми посвириш малко на ...... А ти Нончо когато не познаваш хората нямаш право да говориш за тях.За това лапай,гълтай и малчи

Отговори
0 0
Бай Течо

Бай Течо

14.04.2010 | 16:33

Не е верно на този горе, баща му продаваше в кварталната месарница - бай Цецо Карантията му викахме. Баща му.За деда му и другите не помня.

Отговори
0 0
нончо

нончо

12.04.2010 | 17:07

Ква ложа, кви зидари- тоя бандит е овчар трето коляно!Ко ми се прай на валик! Левак и мошеник долен!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?