Следвайте ни

Илия Кирчев: ВиК-Пловдив добива 50 млн. кубика годишно, а фактурира едва 19 млн.

viber icon

Поскъпването, за което настояват от ВиК-Пловдив, е абсурдно с оглед качеството на водата, която се доставя на потребителите. Това заяви пред "Марица" бившият зам.-кмет на Пловдив Илия Кирчев. В момента той е част от екипа, който завършва  прединвестиционното проучване на проекта за водозахранване на Пловдив и още 28 населени места с вода от каскадата "Доспат-Въча". 

"Когато внесохме първият вариант на проекта, от Областна управа и останалите институции реагираха, че инвестицията от 600 млн. е много голяма и ще оскъпи драстично водата за потребителите. Това бе съвършено невярно. Прогнозираната цена бе 3,38 лв. за кубик чиста планинска вода. Сега разбирам, че от ВиК съвсем скоро ще достигнат подобна цена, като мотивите са новите инвестиции на дружеството. Те обаче са основно в канализация и с нищо няма да подобрят качеството на водата", коментира Кирчев. Според него проблемът със сегашното състояние на водопреносната мрежа и водоизточниците на Пловдив и съседните населени места е много сериозен и ще ескалира съвсем скоро. В същото време държавните институции и ВиК-Пловдив го неглижират. Това е доста безотговорно поведение, каза Кирчев и посочи случая с Брестовица. 

Според отчетите на ВиК, в момента водният оператор добива 50 млн. кубика вода годишно, а успява да реализира на пазара едва 19 млн. кубика. Това означава, че загубите във водопреносната мрежа са огромни или има проблеми в отчетността. Заради остарелите помпени съоръжения само за електроенергия ВиК-Пловдив харчи близо 10 млн. лева годишно. Отделно се заплащат 2 стотинки на кубик на РИОСВ и друга такса на Басейнова дирекция, която редовно се бави. 

След забележките на експертите от различни институции проектът "Въча" е коригиран. Посочено е ново място за водовземане, а трасето е оптимизирано. Според новата прогноза инвестицията ще е за около 500 млн. лева. Ако бъде извършена от частен инвеститор, той ще предложи 0,47 лв. за доставка на кубик чиста планинска вода на ВиК-Пловдив. Това означа, че в първите години от експлоатацията на съоръжението крайната цена за потребителите би трябвало да е около 3,22 лева, ако се запазят нивата на останалите такси и цени на услуги, които ВиК начислява. Ако водният оператор успее да намали загубите в мрежата от сегашните над 60% до заложените в европейските директиви 25%, крайната цена трябва да намалява, а не да се увеличава в годините напред. Това трябва да се случи, дори в цената да се калкулират необходимите инвестиции за подмяна на водопроводите, изчислява Илия Корчев. Според него осигуряването на захранване от Въча ще има огромен социален ефект - от една страна хората ще пият чиста вода и така ще имат по-малко здравословни проблеми, а от друга - ще пестят пари заради по-редките подмени на домакинска техника, която сега често аварира заради твърдостта на водата от басейна на Марица.    

 

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Читем между редовете ко пише Наука неразбираме за Русия Руси

Читем между редовете ко пише Наука неразбираме за Русия Руси

28.06.2021 | 21:03

Абе Руси ти тъ . П ли си тъ пак ли си та на такива кухи лейки даваш ефир да ръсят тъпотий Кражбата и за кражбата има една единствена дума Кражба Отклоняване на средства Безстопанственост или друго многословно понятие все си е откровена кражба А с Кирчев заедно ще го духате яко

Отговори
8 0
Лимбо

Лимбо

28.06.2021 | 17:45

Какво на интересува нас кой какво добива Тая цена върви към минералната вода. Аз не излизам да дърдалясвам какво чина и права и колко ми е трудно Плаща се за обем свършена полезна дейност , а не за килограм пъшкане и стенания

Отговори
9 0
Знаем

Знаем

28.06.2021 | 17:36

Още от времето на кмета Гърневски знаем за някои такива хора.

Отговори
11 0
Проектант

Проектант

28.06.2021 | 15:56

Още през 1998 год. загубите на вода в мрежата бяха около 60%., съгласно доклад на фирма AMEC UTILITIES от Британия съгласно договор със Световната банка, което е около 1200л/сек. Сега са доста по големи, защото почти нищо не е направено от тогава. Сравнявам водопроводната мрежа на Пловдив с продънено буре. Реализирането на водоснабдяването от каскада Въча без подмяна на мрежата на Пловдив е все едно да наливаш вино в продънено буре. Тогава загубите ще се увеличат защото напора ще бъде по голям. Считам че първо трябва да свалим загубите на около 15% и тогава да говорим за друг водоизточник.

Отговори
23 1
калинки на ГЕРБ

калинки на ГЕРБ

28.06.2021 | 15:23

Важното е, че шефът на ВиК, приятел на Тотев, получава 10+2 минимални заплати за страната МЕСЕЧНО, отделно бонуси!

Отговори
30 1
Габи

Габи

28.06.2021 | 13:14

Знае ли се в тази държава какъв е процента на несъбраните задължения към водоснабдяването?Има хора, които никога не са плащи тази услуга.

Отговори
25 2
Знаем

Знаем

28.06.2021 | 17:32

Още от времето на Гърневски знаем за някои такива хора.

Отговори
12 1
Невъзпитан

Невъзпитан

28.06.2021 | 18:23

Да не би да иде реч за едни потомци на индийците от долината на реката Чирпан?

Отговори
11 0
11g

11g

28.06.2021 | 21:40

4ar par 6ax mat mos zam noj a zl p mionxe typ rac spii..., 0)////¶¶~~|\\\©®™^=}}]℅™™™\\\~~¶¶

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?