Следвайте ни

Икона на Исус Христос от владиката за кмета-именик СНИМКИ

viber icon

Икона на Исус Христос получи за имения си ден градоначалникът Здравко Димитров  от митрополит Николай след празничната литургия за Цветница днес.

Владиката изрази радост, че именно той кметува в тия нелеки времена и го нарече човек с вяра, надежда и искрена любов към Бога и ближния. Пожела Бог да го укрепи, да му дава сили, здраве и бодрост, като го увери, че нито самият той, нито миряните, ще забравят моменти като онзи, в който заедно на ръце изнесли от митрополитския храм първия камък за новостроящата се църква  на  Св. архангели.

"Няма да бъде забравено всяко благодеяние, за което сте оказали съдействие с пълното съзнание за значението на вярата", каза още владиката на кмета. И изпрази надеждата иконата на Спасителя за го закриля и вдъхновява.

Митрополит Николай похвали институциите под тепетата, че са в мир и поддържат човешки отношения, без арогантност и озлобление. 

Специално се обърна и към още един именик в храма – ген. Явор Матеев. В негова чест върна вярващите към битката за Константинопол, когато обградени от сарацините, единственото, което останало на жителите му, било да се борят с молитва, а не с оръжие. Направили литийно шествие от вътрешната страна на крепостните стени и потопили крайче от одеждата на Св. Богородица. А когато намерили избавление, отишли в храма да благодарят.

„Ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата му“, припомни библейските думи владиката. И подчерта че тия два стълба – църквата и армията, още поддържат България. Митрополит Николай благодари на ген. Матеев за съзнанието да въоръжава войската с най-силното оръжие – вярата в Бог.

Шефа на полицията Йордан Рогачев пък  увери, че не са напразни усилията му. И с уговорката, че не може да се сложи до всеки човек полицай, го насърчи да брани истината и безпомощните. Добави обаче, че сега е времето всеки да се потруди неговата съвест да бди за реда.

Владиката намери добра дума и за Георги Гергов. „Вие сте богат човек и това всички го знаят – обръна се към него той. – А от Св. Йоан Златоуст знаем, че богат е не който има, а който дава“. Дядо Николай му благодари, че стои най-новия пловдивски храм – „Св. Архангели“.

На всички миряни пожела благоденствие, мир, здраве и душевно спасение. 

Снимка от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Майна

Майна

25.04.2021 | 20:34

Изключително важна новина за развитието и управлението на Пловдив . Сега сме една идея по спокойни .

Отговори
5 1
КИЧ! Накичен със злато като елха МУТРО'ПОЛИТ'икът

КИЧ! Накичен със злато като елха МУТРО'ПОЛИТ'икът

25.04.2021 | 20:22

Горкичките ВОЕННИ изкомандвани служебно "Под Строй" от междуселското ПолитБюро и от СелСъвета да се явят за да се прекланят пред мракобесната СРЕДНОВЕКОВНА ИДЕОЛОГИЯ НА *Р*ВОСЛАВНИТЕ ПОСРЕДНИЦИ 'фанали Дядо Боже за шлифера. . . Оставете на мира войската, те следва да са НАД партии, правителства, идИологии и всевъзможните им "религии". Светът достатъчно си изпати от фанатизирани войнстващи религиозници. Всяка жаба да си знае гьола! МУТРАТА – ВЪН!

Отговори
3 3
КИЧ! Накичен със злата като елха МУТРО'ПОЛИТ'икът

КИЧ! Накичен със злата като елха МУТРО'ПОЛИТ'икът

25.04.2021 | 20:11

Осквернилият с ТАПЕТИ старината (сякаш нагиздена ючбунарска фльорца) ПРОСТАК от Коньовица парашутиран от Номенклатурата на БКП / Барети да коли/беси из Румелията ужким *р*вославен мутрополит'ик се перчи оКИЧен в злато като елха отляво на снимка №1 и №2. До него будала-ПОСЛУШНИК величествено стърчи баскетБОЛНИЯТ мозъклия Зико, жител на село Бойково. Господи, Божичко, помилуй Града, че не отиваме на хубаво!

Отговори
4 2
Кел файда! Началника ги изостави завинаги.

Кел файда! Началника ги изостави завинаги.

25.04.2021 | 17:06

Палячовци.

Отговори
6 2
Nabojen bobar

Nabojen bobar

25.04.2021 | 14:22

Longor kradesh nqmash mqsto v carkvata.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?