Следвайте ни

Играех по 3 часа хоро с музиката на Ибряма

Вежди Рашидов, Иво Папазов и Ибро Лолов служили при Иван Желев в Строителни войски

viber icon

Генерал Иван Желев, който е символ на Строителни войски от времето на социализма, навърши 100 години на 30 юни. Преди седмица получи почетния знак на Пловдив.

Мери живота си така: „Две години съм по-голям от Строителни войски! Аз съм роден през 1919-а, а те са създадени през 1922-ра от Стамболийски”.

Има четири ордена „Народна република България” и три - „Червено знаме на труда”. Само за една година ръководеното от него поделение взима 7 почетни знамена.

От 1947 до 1985 година участва в строителството на дигите на Дунав и бреговете на Марица, Панаирния мост, кулата и станцията на връх Ботев, лифта на Пампорово, язовирите "Антонивановци" и Баташкия водносилов път, базата на Белмекен, водопроводи и електропроводи в Родопите, стотици блокове в Пловдив и какво ли още не.

Вежди Рашидов, Иво Папазов-Ибряма и Ибро Лолов са били негови войници. И днес, когато го срещнат, му свалят шапка.

100-годишният генерал живее със семейството на дъщеря си - анестезиолога д-р Веселина Байрева. Трудно чува, но пък вижда отлично и с лекота чете написаните въпроси.

Жизнен е и само допреди няколко години се разхождал из целия град и дори участвал в споровете на лайкучката.

Още сънува, че е в Строителни войски! Той други сънища няма”, обяснява д-р Байрева.

На дясната му ръка има татуировки, които си е правил от калпазанлък като дете. Работил е на толкова места, че някои от тях вече е забравил. Дъщеря му го попитала преди дни: Помниш ли Шаренка, Батанци? Забравил ги.


Когато го попиташ очаквал ли е да стане на 100 години, отсича: „Никогаш!

Аз съм селско момче

​- пасал съм овцете и кравите. През 1947 година изкарах подготовка за офицери в Горна баня. И до 1985 година работих непрекъснато”. Личната му философия е проста - свежда се до "толкова мога и толкова знам".

Един от най-трудните обекти, на които са работили войниците на ген. Желев, е кулата на връх Ботев. Тя е започната преди близо 60 години.

„Не само кулата, а и цялата станция ние я построихме. Войниците на гръб качваха материали през баирите. Път за камиони нагоре няма, но имаше голям дух”, разказва генералът


Помни един почти невъзможен за направа водопровод в родопското Устово. За да стига водата, трябвала помпа от 30-40 киловата. Един от цивилните работници я създал.

”Наградих го с известна сума и веднага ме наклеветиха, че пилея пари. В съда в Кърджали казах за какво съм му дал наградата и съдията прекрати делото”, спомня си генералът.

Много от войниците му били силни момчета и


участвали в пехливански борби

по сватби и събори.

„Връщаха се оттам с шилета и телета. Чудех се какво да ги правя и ги изпратих да ги пасат в поделението в Сопот. И някой веднага пуснал рапорт: Генерал Желев пасе овце! Звънят ми от министерството: Другарю, ти имаш ли овце? Обяснявам: Това са шилетата от сватби и селските събори! Злонамерени хора колкото щеш”, философства генералът надживял и врагове, и приятели.


Много се гордее с 40-те паметника от българската история, които остави в старото поделение на Асеновградско шосе. От тях само този на Георги Димитров е махнат.

„Исках паметници от Кубрат, та до Левски и Хаджи Димитър. Вежди Рашидов беше войник в поделението.


Веждито беше слаб по теория, обаче имаше златни ръце

Направи един конник и много други обекта”, спомня си генералът.


На един празник на Строителни войски поделението поканило министър Добри Джуров в станцията си на Копривките. Бъдещият столетник водил хорото повече от 3 часа.

Музиканти били новобранците - Иво Папазов-Ибряма и Ибро Лолов. Дъщеря д-р Байрева твърди, че на такива празненства такова хоро било нещо нормално за ген. Желев.

„Добри Джуров се хвана и той, но след 10 минути капна и викна на Ибряма: Спрете да починете, момчета! А Ибряма му каза: Ние ще спрем, ама генерал Желев ще води хорото още 3 часа”, рови се в спомените си ветеранът.   


Омръзнало му е да го спират по улицата с думите: „Аз съм служил при вас!

„Изляза на разходка, и пак за Строителни войски да ми говорят”, леко негодува ген. Желев, който продължава да сънува пагоните си всеки ден. Обича да гледа новини, но не и развлекателни програми.


 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Чавдар

11.08.2019 | 00:07

Този от лявата му страна на снимката беше един от подмазвачите му.И продължава да му е такъв.Този тип никога не се усмихваше и гледаше останалите като някое теле.

Отговори
1 0

Набор 83

11.08.2019 | 00:01

Този тип нарочно даваше пред партията такива обещания за разни строителни обекти,че после ни скъсваха от работа и от непоносими норми.Бяхме се превърнали в абсолютни роби,а накрая той обираше наградите.

Отговори
1 0

Митко

10.08.2019 | 23:51

Това генералче беше превърнал поделението в бащиния.Построи си вътре басейн уж за войниците,но на такива беше абсолютно забранено да припарват там.Беше си миропомазал десетина турчета с които си играеше на тенис и футбол всеки ден.Беше им дал такава власт,че всички се страхуваха от тях,даже и офицерите.В стационара си беше назначил една курветина,която всеки ден му правеше масажи.Почти всяка седмица устройваше гуляи и софри вътре в поделението,а ние войниците ядохме две години пълни боклуци.

Отговори
2 1

Бай Кольо

10.08.2019 | 21:17

А защо нищо не пишете за това колко хора е избил,когато е бил в наказателения отряд на партизанският отряд.Той какво си мисли,че като е станал на сто години и роднинните на избитите от него ще ги забравят тези неща.Никога другарю генерал,никога няма да забравим как избиваше нашите бащи и майки.Партизанска муцуно.

Отговори
3 2

Trakiq

10.08.2019 | 20:08

Poznavam go,mnogo buen individ.

Отговори
0 1

полковник Никола ЖеКов

10.08.2019 | 19:08

Защо величаете като "генерал" този мандраджия?

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?