49

Идва краят на сагата с пловдивската Опера

Арх. Илко Николов: Идеята за терен до "Колодрума" не е лоша, ще я обсъждаме във фондацията

Идеята не е лоша - така арх. Илко Николов, председател на местната структура на САБ, бивш шеф на Общинския съвет и член на Управителния съвет на фондация „Дом за Пловдивската опера” коментира  за „Марица”  предложението на кмета Здравко Димитров сградата на Операта да се построи върху общински терен до зала „Колодрума”.

Арх. Николов уточни, че във фондацията чакат официално писмо от Община Пловдив с повече информация, след което ще обсъдят предложението в Управителния съвет.

Решението дали да се приеме ще се взима от участниците УС, сред които са  бизнесменът  инж. Любозар Фратев, дългогодишният директор на КЦМ доц. д-р инж. Никола Добрев, почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и арх. Илко Николов.

„Посоченото от кмета място не е лошо, има добри възможности за транспорт и паркиране, теренът е достатъчно голям, за да се изгради хубав комплекс”, счита арх. Николов.

Наскоро той представи идеен проект на сграда, която по решение на Общинския съвет се нарича Център за музикално и танцово изкуство, но до бившия партиен дом на пл. „Централен”. Експертният съвет за устройство на територията /ЕСУТ/ към община Пловдив отхвърли този вариант, тъй като площта е малка, няма достатъчно места за паркиране, а и 12-етажната сграда едва ли скоро ще бъде съборена.

Според Здравко Димитров единствено подходящ за Опера  е теренът с площ 13 дка до „Колодрума”.

Седемгодишната сага с търсенето на място за Опера ще приключи, ако фондацията приеме предложението на кмета и Общинският съвет  предостави безвъзмездно терена за строеж на сграда.  

Според арх. Илко Николов, ако има съгласие, задължително трябва да се обяви конкурс за архитектурен проект.

Операта е държавна и през есента на миналата година тогавашният министър на културата Велислав Минеков обеща 300 000 лева на общината за провеждането на конкурс при условие, че градската управа ще посочи терен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
иван

иван

30.06.2022 | 16:07

Пред тунела, вдясно и южно от същия, под Джамбаз тепе,теренът е частен.А Минеков и кмета подписаха меморандум за 40 милиона,но не пишете нищо за този меморандум,който всъщност е удар във въздуха -не поражда никакви права и задължения за никого...Минеков е никой и го няма,а проблемът си стои...Нерешен...Дано се намерят пари и се разреши в полза на филибелии!

Отговори
5 0
Само да НЕ стане накрая

Само да НЕ стане накрая

01.07.2022 | 07:45

"пак потънаха много пари за нищо!".

Отговори
0 0
Това е индустриална зона

Това е индустриална зона

30.06.2022 | 15:31

Операта трябва да е преди тунела до Понеделник пазара

Отговори
2 3
Sportist

Sportist

30.06.2022 | 15:18

имаше някакъв шанс Колодрума да се доразвие със съпътстващи спортни съоъжения но след това недоразумение следва да закрием Колодрума като излишно спортно съоръжение на което нищо не може да се проведжда т.к е осакатено, недомислено още в зародиша си а вече и без алтернатива за каквото и да е друго доокомплектоване...

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?