4020

Идеалният соцстудент - с червена шапка, лента "Отличник" и лопата

Под рубриката „Стар албум” „Марица” публикува снимки от близкото минало - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град.

Животът и празниците на студентите на Пловдив са сред най-атрактивните акценти в поредицата.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Април 1980 г.

Генералният секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков е на посещение в Пловдив. На Централния площад, пред ДНА, той е приветстван от стотици студенти от пловдивските ВУЗ-ове, на които Първият щедро раздава усмивки, похвали  и благопожелания

 Май 1979 г.    

                                                                                              

Любимецът на пловдивските студенти доц. Огнян Сапарев, бъдещ професор, изпитва бъдещия филолог  Добромир Тонев, един от най-добрите български поети. Стиховете му са ярко доказателство за талант, създал най-хубавите стихове за Пловдив. След години Сапарев ще стане ректор на Пловдивския университет. Поетът ще си отиде с мистериозна смърт от този свят. Днес пловдивската поетическа академия, която Тонев създаде, носи неговото име.

 2 юни 1973 г.

Над 3000 студенти първокурсници положиха клетва в Деня на Ботев - 2 юни. Специални влакове извозиха студентите от пловдивските вузове до родния град на Ботев - Калофер. Студентите бяха поздравени от Дража Вълчева - първи секретар на ОК на БКП. На трибуната зад нея са Цанко Камов - първи секретар на ГК на БКП в Калофер, и първият секретар на ОК на ДКМС Георги Джатов.

Май 1974 г.                                                                                               

Така, с лента „Отличник“, манифестираха студентите, показали най-висок успех през учебната година. Червените шапки бяха задължителен атрибут за всеки празник.

                                                                                                                 

Септември 1977 г.

„Не“ на неутронната бомба"! С лозунги "КПСС" и "БКП" хиляди студенти от Пловдив изразяват своя протест срещу опасното оръжие, използвано от западните държави по време на Студената война. Основните абревиатури на социализма БКП и КПСС бяха задължителна част от всички мероприятия и неизменно красяха сгради, стадиони, кабинети.

  Юли 1982 г.                                                                                                                  

Строи се пътят от хижа "Здравец“ до хижа „Комсомолска“. Строежът е изцяло поверен на бригадирите студенти и бригадирите ветерани. Хиляди студенти от цялата страна даваха своя труд за развитието на икономическата мощ на родината. Ден след ден бодрата смяна на България доказва, че няма сила, която може да спре ентусиазма и вярата в  светлото бъдеще.

                                                                                                                 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 6 оценки
4.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Мисири

Мисири

10.12.2023 | 21:51

Спрете да пишете простотии! Завърших висше през 73 година! Да, бил съм отичник, но ленти НЯМАШЕ. Като студент НЯМАХ ЧЕРВЕНА ШАПКА, а никъде не съм бил с лопатата. Единствено имахме една селскостопанска бригада в сев. България. Но не с лопата. Не знам кой ид иот ги мисли тези фейкове. Марица, превръщате се не в жълто , а в кафяво издание. Срам нямате ли? Така се изкривява историята - някой от вас пише това, което му заповядат, без да се интерисува за ИСТИНАТА !

Отговори
8 3
Шиши им диктува

Шиши им диктува

10.12.2023 | 22:25

Магнитски да изхитрува!

Отговори
3 1
стар студент

стар студент

10.12.2023 | 23:01

Е,сам си призна,че не си и помирисвал *студентството*!А за твое сведение на пътя при хижа *Здравец* бяха пратени и гимназисти през 1970 година.Ама на червените главички много им се губи от историята,защо ли?

Отговори
1 3
Напротив

Напротив

10.12.2023 | 23:28

5 години бях студент в МЕИ. Нямаше друго - беше само в София.Постъпих 1968 г. и завърших 1973 г. През 1975 г. зпочнах работа и тогава бях на бригада - на главната улица поставяха подземната инфраструктура. Не знам кой ги измисля тези "исторически" глупости. Нито съм имал и червена шапка, а ленти "отличник" не съм и виждал дори! Но тя - тази червена шапка е като "наследство" от преди девети. Тъй, че много ти здраве, историко нов!

Отговори
3 1
Дани

Дани

10.12.2023 | 19:51

По добре червени шапки отколкото англо саксонски черни тоги и грозни подобия на шапки, които нямат нищо общо с нашата университетска традиция. По добре да работиш за родината си някоя и друга седмица, вместо да ходиш на унизителна работа в САЩ. Големи приятели, но още се редим на опашка за визи!

Отговори
12 5
Прав си, но

Прав си, но

11.12.2023 | 02:02

Студентския труд в щатите не е унизителен! Грешиш. За 3 - 4 месеца си изкарват добри парички, в края им организират екскурзии из щатите. А заплащането им като "бригадири" не е на минималната ставка. Някои деца идват и се прибират с хубави суми. Имат квартири, в които плащат наем, но няколко деца, като си разпределят наема - не е зле. Освен това идват студенти от цял свят - от Европа , Азия, Южна Америка. Има всякакви - и по бедни и по- състоятелни.

Отговори
3 0
Прав си, но

Прав си, но

11.12.2023 | 02:15

Да добавя. В щатите всички работят МНОГО ! Няма лека работа. Обикновено студентите работят в Мак Доналдс или пицарии - предимно в курортни места. Там пари не се даряват - заработват се! Работният ден е не по-малко от 9 - 10 часа. Срещал съм и български, и румънски, и китайски, и даже и японски студенти. Някои идват за да добият представа как са нещата, а някои рискуват и направо се опитват да останат. Но това /оставането/ е мн рисково, защото напоследък нещата стават все по-трудно. Имат си закони, държат на спазването им!

Отговори
3 0
МУН

МУН

10.12.2023 | 17:59

Тази селяния, която е писала по-долу тъпизми, няма как да знае, че червените шапки са много стара студентска традиция, щото не е помирисвала студентска скамейка в реномиран унивелситет. И не са червени заради БКП. Баща ми ми е показвал неговата студентска шапка от преди 9 септември 1944 г. Но днес да си много прост и много тъпп е първа гордост за човечетата.

Отговори
23 5
Иван

Иван

10.12.2023 | 16:48

Ей, адаш докога ще си тъпчеш гушата с негативите дето цапардоса от Комсомолска Искра? Адаш , срама нямаш ли ти комунистическо гларусче?

Отговори
7 9
Дидо

Дидо

10.12.2023 | 15:54

Можеш ли сега да накараш младежите да отидат на бригада и да полагат обществено полезен труд ? Слава на СССР и НРБ слава на БКП и КПСС Слава на социализма справедлив обществен строй когато имаше държава България и народа живееше добре...

Отговори
17 15
Спиро

Спиро

10.12.2023 | 16:20

"Да ги накараш да полагат труд" Студентите не са роби! Комунистите мислеха и още мислят, че всичко им принадлежи и държаха хората като роби!

Отговори
17 20
Студент от 1982

Студент от 1982

10.12.2023 | 16:24

Така е. Деменцията не прощава на стари години.

Отговори
8 7
намръщенЪ

намръщенЪ

10.12.2023 | 16:34

Дидо, на колко години си? Както и да е, на Живков за студентството му признавам една-едничка заслуга - че възстанови празника на ОСМИ ДЕКЕМВРИ(Денят на св.Климент Охридски), зачеркнат от календара между 1944 и 1962г. На тая дата по програма "Хоризонт" имаше специален Студентски радиоден, падаха всички традиционни предавания и студентите избираха музиката, звучеше много диско, имаше и лафове, кандидатстуденски и студентски "бисери". Още като ученик започнах да слушам този радиоден и така реших да стана студент. Колкото до шапки, бригади и други такива - всичко е вярно. И също така - защо медици, агрономи, инжинери, спортисти от ВИФ(дн.НСА), примерно, трябваше да учат "Политическа икономия" - по равно на Капитализма и Социализма, "Философия", но Марксистко-Ленинска, глупостта "Научен комунизъм" и като чубричка към тази гарнитура "История на БКП", която беше препълнена с легенди и митове. А Философи, Историци, Географи в добавка учеха и "История на КПСС". По всички тия нещица - изпити с оценка

Отговори
13 4
Строй

Строй

10.12.2023 | 16:44

На невежи цървули и некадърници! Колкото и да плачат сволочи като тебе, връщане назад НЯМА!

Отговори
8 14
Деян

Деян

10.12.2023 | 16:49

Може ли теб да не накараме да вършиш общесвено полезен труд. Аре взимай греблото и отивай целия град тъне в листа. Почвай, ако искаш за носталгията наверим един с кавак да те гледа и не философствай много по нета.

Отговори
7 9

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?