46

И в "Столипиново" Европа дойде – с всичко на едно гише

Строят Център за интегрирани социални и здравни услуги за 180 дни с 899 309 лева

Европа дойде и при нас, зарадва се тая сутрин Анка Янева от „Столипиново“. От 20 години живее в махалата и не е видяла да се строи, освен незаконни къщи. Обаче днес на голата поляна на ул. „Калина“ пред нейния блок сред боклуците нагази багер. До него се появи походна масичка с бяла покривка, а отгоре още по-голям разкош – бутилка шампанско и менче с трикольор с китка здравец. Майстор от тенекиджийската работилница отсреща остави електрожена и примъкна един стол на слънцето – да гледа какво ще се прави.

А ще се прави Център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в „Столипиново“ с европейски пари. Искаш да подадеш молба за социални помощи, там ти казват на какво имаш право. Стане време детето да тръгва на училище, пак там те упътват как да го запишеш. Консултантът те води до Бюро по труда или в кметството, а ако случаят позволява, направо свършва работата на място без разкарване по други ведомства. 

Сградата с разгърната площ 474,83 кв. м ще е от два основни корпуса, обединени от фоайе, ще има също зали за обучение и компютърни занимания, здравен кабинет, стаи за консултиране. Предвидено е и кафене, което ще е и зона за хранене –  с безплатен обяд за най-уязвимите групи, но това ще е само допълнителна подкрепа към основните услуги.

Центърът е част от програма „Местно развитие, намаляване на бедността и включване на уязвими групи“, която се реализира с 2,3 млн. лв. чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  Само за новата придобавка в "Столипиново" от тях ще бъдат похарчени 899 309, 14 лв. с ДДС. За толкова избраният изпълнител ЕМСТРОЙ ЕООД се ангажира за 180 календарни дни да изгради комплекса при обявена от Община Пловдив първоначално сума от 938 000 лева за обществената поръчка, каза зам.-кметът Георги Титюков.

Той добави, че управляващият орган на програмата – МОН, финансира само 8 от 25 постъпили предложения, като центърът в „Столипиново“ е класиран на второ място. И пожела на строителите слънчеви дни и да няма изненади, които липсват в подземния кадастър.

Този център е предизвикателство и ще продължи усилията ни за превенция на изоставянето и максимален достъп на деца и семейства до всички ресурси, които предлага Община Пловдив, обясни ръководителят на проекта Недка Петрова, която е и шеф на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Тя подчерта, че Общината вече предоставя пълния набор от социални услуги, а в бъдещия център на едно гише ще има достъп до всяка от тях.

Освен, че ще се дава информация и ще се помага на местните, чрез това приветливо, добронамерено и разпознаваемо място искаме да променим нагласата към образованието и здравните грижи

Екипът ще бъде обучен как да работи с уязвими групи от норвежки партньор,  ще има обмен на добри практики между Пловдив и Осло.  В звената ще са заети13 човека, сред които здравни и образователни медиатори, двама социални работници, музикален педагог и специалист по изкуства, почасово на разположение ще са също педиатър и АГ-специалист.

И сега много институции работят в кв. „Изгрев“. Има Бюро по труда, пункт на „Социално подпомагане“, Център за обществена подкрепа, Общностен център за безплатни услуги за деца до 7 г. и техните семейства. Новият център не само ще консултира и ще насочва към тях, но и ще помага на място, ако не се изисква непременно посещение на някое от тези места.

Искаме да накараме местните да имат повече доверие на институциите и да ги възприемат като добронамерено място.

Хората да не си говорят  по пейките какви са регламентите, а да има кой да им ги обясни достоверно", каза шефката на „Социално подпомагане“ Надя Танева.

Често се сблъскваме със случаи, каквито само реалният живот може да създаде. Затова трябват обучени експерти, добави Титюков. 

Председателят на фондация „Рома“, която също е партньор по проекта – Асен Карагьозов, изрази надежда пилотният опит на Пловдив  да се мултиплицира и другаде в страната. Той вижда добра възможност в екипа да има и хора, които говорят и трите езика – български, ромски и турски.

Много хубаво, съгласи се единодушно комшулукът. И хич не се притесни от временните неудобства около строителството. Откакто се помни Стоян Симеонов, на поляната хлапетиите ритат топка. След като били бутнати гаражи в съседство с обекта, местните се надяват сега и зоната наоколо да се облагороди.

Юсейн доведе 3-годишния си син да го снима с багера - че в махалата даже такава машина не е виждал, камо ли  център по европейски тертип. 

Хубаво ще е за нас, произнесе се Виолета, като погледна снимката в преслиста, който организаторите раздадоха на първата копка. Ако трябва, и ще  пазим, зарече се пък Стоян. Сега е охрана на СУ „Найден Геров“. Кой знае, може да му изскочи нова възможност за работа покрай европейския проект.

Засега Анка и Виолета се сдобиха само с торбички с шапки и дъждобрани с бранда на проекта, но чакат новият център да заработи

По него се предвиждат и други дейности, насочени към участието на местните в обществения живот и взимането на решения, които ги засягат - обществени обсъждания съвместно с районната администрация, създаване на женски групи за ръкоделие и взаимопомощ, обучение на младежи в лидерство и управление на проекти, годишен спортен фестивал, квалификационни курсове.

Преди да копаят обаче, да сложат контейнери, че нямаме и трябва да ходим с боклука или на ул. „Крайна“, или на „Крайречна“, подсказа още Стоян.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
alito

alito

19.01.2023 | 18:12

този ТИТУК от циганите повече краде

Отговори
1 0
Али

Али

19.01.2023 | 15:25

Другаде не щат да гласуват за теб дойде нас да на лъжеш анааа

Отговори
3 0
Фанка

Фанка

19.01.2023 | 15:17

Тютюка няма кой да ни преглежда без пари ,ако нямаме осигуровки.Стига си лъгал ромите.Хитрец

Отговори
4 0
Айше

Айше

19.01.2023 | 15:14

Секи гледа да крадне на гърба на сиганите.Уж на обичат уж сме бедни вземат от Европа излъжат и си напълнят жобовете Особено тоя Тютюка

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?