И в Пазарджик ще паркират с SMS-и

Система за паркиране с SMS-и ще въведе общината. Спирането в центъра на града ще става с пращане на съобщение на номер 1334, обясни кметът Тодор Попов. В него трябва да фигурира номерът на автомобила.

Плащането ще става за час време, а след това престоят може да бъде удължен с нов есемес. Пет или 10 минути преди изтичането на срока ще се получава напомнително известие от общинар, за да подсети шофьора, че е време да напусне паркинга.

С новата система ще се оправят служителите на бюджетното мероприятие "Паркинги и охрана", които ще имат на разположение WAP - телефон и преносим касов апарат.

Шофьорите, които са просрочили времето за паркиране, ще бъдат наказани с глоби. На колите пък ще се слагат скоби, заявиха от общината.

При всички случаи обаче паркирането ще поскъпне над сегашните 50 ст. за първи час и по левче за следващ, защото фирмата, която управлява услугата, ще си прибира и стотинки за телефонното съобщение. Въвеждането на този вид паркиране е изключително изгодно за общината, обясни Тодор Попов. От "Паркинги и гаражи" ще бъдат освободени служители, а системата дава възможност във всеки един момент да се следи колко коли са проверени. SMS-паркирането ще ограничи до крайност възможността да се събират пари на ръка от недобросъвестни общинари, отчита от кметската управа.

Кметът Попов пък съобщи, че вече се изготвят промени в Наредбата за безопасност на движението, в която ще фигурира и тази възможност. Паралелно с това обаче ще остане и системата с продажбата на талони за "Синя зона", обясниха от общината.

Финансистите пък се надяват, че телефонното плащане ще повиши приходите от кратковременно паркиране. За първите десет месеца от такси са постъпили 311 000 лева като приходите са скочили с около 90 000 лева в сравнение с миналата година, съобщи ръководителят на "Паркинги и охрана" Георги Шикерджиев. От глоби пък са постъпили 76 200 лева.

Междувременно стана ясно, че още общински територии влизат в обсега на "Синя зона". Със заповед на кмета на този режим минава паркингът на улица "Есперанто". Същото важи и за паркингите на улица "Цар Самуил", както и в западната страна на ГУМ.

Към "Синя зона" минават и джобовете по улица "Мария Луиза" в района от "Иван Шишман" до "Болнична". Платено ще е паркирането и на улица "Градски пазар", както и на "Пловдивска" в района срещу "Водно стопанство", съобщиха от община Пазарджик. В "Синя зона" се превръща и паркингът на улица "Иван Вазов", който бе прехвърлен на общината от областния управител преди една година.

С тези реформи местата за кратковременно паркиране ще бъдат увеличени с 358. За сметка на това пък паркоместата в общинските паркинги ще намалеят със 106, съобщиха от администрацията.

НОВИ ОБЕКТИ

Нови паркоместа ще има и по улиците "Цар Симеон" и "Цар Освободител". След откриването им джобовете по двете улици ще минат също в режим "Синя зона".

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тодоров

Тодоров

04.11.2009 | 19:46

г-н Попов престанете с геноцида спрямо шофьорите! Гласувах за Вас и доста други хора агитирах да гласуват за Вас но уви и на вас явно не ви пука за пазарджиклии! Хвърляте пари на вятъра явно само да се усвоят парите фондовете!? Мислите си , че като асвалтирате улици всичко е наред и ще ни замажите учите -явно ни мислите за малоумници!? Ми нали водопровода и канализацията е в критично състояние парите за асвалтиране ги хвърляте на вятъра или по-точно в някои сметки! Може още доста да се каже за парите хвърлени на вятъра не само от вас но и от предишни кметове но ми писна да се ядосвам за грешките на другите, които за жалост ощитяват нас данакоплатците.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?