Следвайте ни

Осъдете строителя, ако покривът ви тече! Клиентите на "Стоянстрой" вече го направиха

viber icon

Стоян Сариев, един от първите предприемачи в Пловдив, пробил на имотния пазар преди години с обещания за качество и нови стандарти в строителството. Бизнесменът често е повтарял, че името е неговата гаранция. Явно и в строителството обаче в бурни времена най-отгоре избива първо пяната. После от нея не остава много. Така е и със Стоян Сариев. След няколко съмнителни сделки, като тази с терена на някогашното Марково тепе, от които изкара лесни пари, бизнесменът се покри и постепенно загуби позиции на пазара. 

Очевидно във времето предприемачът е изоставил и кредото си за "качеството и опита". А в ожесточената конкуренция в строителния бранш, разразила се през последните години, пазарът сам изхвърля "лошите". 

Колкото и бавно да работи съдебната система в България, напоследък и тя се задейства в услуга на ужилените от различни пирамиди и фирми, които строят некачествено. Така че дори у нас клиентът вече има право. Ако попаднете на предприемач, който опитва да ви пробута жилище с дефекти, осъдете го. Клиентите на "Стоянстрой" вече го направиха.  

Добрите съдебни практики в тази посока могат да се намерят в архивите на Темида.   

Там намерихме няколко дела, в които собствениците на жилища в сгради, вдигнати от Стоян Сариев, са завели и спечелили дела за некачествено строителство или за

разминавания между описаните в договорите им параметри и това, което получават накрая. 

Схемата за успех в битката срещу нередностите е отработена - няколко собственици на жилища завеждат колективен иск срещу „Стоянстой“ ЕООД,

който по-късно печелят. 

Така през юли 2017 година Районният съд в Пловдив се произнася по дело, в което общо 13 собственици в жилищна сграда, построена през 2011 година в София от „Стоянстрой“ ЕООД, завеждат иск срещу фирмата заради „установени множество скрити дефекти в системата за отвеждане на отпадъчните води и ВиК инсталация“.

Експертната оценка показва, че проблемът е възникнал поради липса на резервна помпа за обратните води, заради което редовно се наводнявали гаражи и партерни помещения. Установено е и некачественото изпълнение на хидроизолацията на покрива и водосточните тръби и улуците на фасадата, заради което при всеки дъжд или снеговалеж се получават течове в цялата сграда.

Собствениците установили дефектите и последиците от тях шест месеца след като са получили ключовете

от Сариев. Месеци наред хората опитвали да се свържат със „Стоянстрой” ЕООД в качеството му на носител на гаранционната отговорност за качественото изпълнение на сградата. Всеки път обаче удряли на камък. Поради бездействие от страна на „Стоянстрой” за отстраняване на строителните дефекти по сградата собствениците събрали пари и сами купили нова помпена станция. Ремонтирали и покрива, като възложили изпълнението на други фирми.

После си потърсили парите за направените допълнителни разходи от Стоян Сариев. Съдът се произнесъл в тяхна полза. На база на събраните доказателства магистратите преценили, че причините за проблемите са в некачественото изпълнение на покрива и отводнителната система. Привлечените по делото вещи лица дори изразяват съмнение, че ако щетите не са били отстранени, може да бъде засегната и конструкцията на сградата. 

Клиентите на „Стоянстрой“ печелят в съда. Фирмата е осъдена да заплати 5560 лева разноски по делото, а на ищците се разрешава да извършат за сметка на фирмата на Сариев всички необходими ремонти по покрива и ВиК инсталацията.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Някой

12.02.2020 | 22:49

Спечелили делото. Дотук са. Много важно. Лев няма да получат. Кой 3 5ак ще го принуди да плати ремонта??? На практика

Отговори
0 0

дюлгер

12.02.2020 | 18:16

Идете да му на гости в сградите срещу Бриколаж. Пълен качамак е там. Строено, недостроено, надградено, разпадащо се, складове, до тях апартаменти, в които живеят някакви си нелегално пребиваващи, зали, някакво училищно подобие има там - не се знае кой как му е дал лиценз и какво точно се прави там.....

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?