49

И това лято: Комарите ще ни хапят заради закъснели обществени поръчки

Комарите и тази година ще тормозят и хапят пловдивчани. Една от причините за нарастването на популацията са забавените процедури по обществените поръчки за обработка на биотопите срещу ларви на комари, които се провеждат от здравното министерство.

 „Сега е най-подходящият период за третиране на ларвите и ние от миналата седмица започнахме обработка на биотопите в града, където са нашите правомощия. За съжаление обаче, съвсем близо до Пловдив има много канали, оризища, водни басейни, р. Марица и други водни площи, които лятото се превръщат в естествен развъдник и резервоар на комари заради това, че не се обработват навреме. Хората остават с впечатление, че ние нищо не правим, че Общината отбива номера, а

причината е в закъснялата реакция от страна на държавата

чрез Министерството на здравеопазването. Миналата година по същата причина тези терени, извън рамките на Община Пловдив, започнаха да се обработват чак през месец август, когато вече беше прекалено късно. Така че на национално ниво трябва да се обърне по-голямо внимание относно обработките срещу ларви на комари. Заради това нашите усилия в рамките на града в сериозна степен остават без очаквания резултат, категорична е Петя Дингилева - директор на Дезинфекционна станция в града. Тя обясни, че насекомите, които търсят гостоприемници, са в състояние да прелитат големи разстояния и мигрират от необработените биотопи, които са извън територията на града и чиято обработка е отговорност на МЗ.

“Ние там не можем да оперираме, тъй като тези терени са извън територията на Община Пловдив. За съжаление, отново най-уязвими ще са предпочитаните в летните горещини места като парк „Отдих и култура“, до Гребната база, парковете, градинките, алеите покрай р. Марица и озеленените междублокови пространства”, уточнява Петя Дингилева, която обаче уверява, че и тази година

по график ще се пръскат интензивно всички райони,

докъдето стигат правомощията на служителите ѝ.

От следващата седмица специалистите от Общинското предприятие „Дезинфекционна станция“ започват обработка на тревните площи и срещу кърлежи. Те вече са извършили мониторинг на местата, за които са получили сигнали за кърлежи, но на този етап не са установени находки. Въпреки че още се водим в зимен период, със затоплянето на времето и дъждовете е напълно възможно да има места с кърлежи, предупреждава Петя Дингилева.

„Ако гражданите видят някъде кърлежи, нека веднага се обадят в Дезинфекционна станция на тел. 032/642-583 и 032/990-318 и да посочат точно мястото, района, където са ги забелязали, за да вземем незабавно мерки“, апелира тя и уточнява, че тази година е планувано по-ранно начало на дезакаризацията.

„Чакаме да има поне няколко последователни дни без валежи, преди да обработим местата, защото

един дъжд след пръскане обезсмисля третирането на площите.

Имаме готовност, специализирани екипи и график. Ще бъдат третирани парковете, кварталните градинки, междублоковите пространства, пясъчниците, където играят децата. Препаратите са с голям спектър на действие, така че ще бъдат унищожени и бълхите, от които хората се оплакват, там, където има много бездомни котки“, уверява директорката.

Тя припомня, че парк „Отдих и култура“, до Гребната база, парковете, градините и местата, където има висока трева, бездомни или селскостопански животни, са най-рискови, и предупреждава да се избягват местата с висока трева или, ако се посещават, да се носят по-високи обувки и чорапи.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
така е

така е

20.03.2024 | 10:08

Цяла зима ги има. Влизат вътре, обикалят около колите, усещайки плячка. А какво ще е през лятото.

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?