Следвайте ни

И рибата стана хайван в Раковски СНИМКИ

Забраниха продажбата на мръвки заради Рамазана - да купуват хората от супера, твърдят местни стопани

viber icon

Едри шарани, по 3 лева за кило, бяха единствените животни, които се продаваха на редовния хайван пазар, провеждащ се всяка неделя в квартал "Секирово" на град Раковски. Популярното тържище, на което до скоро се разменяха добитък и пернати, днес приличаше повече на колоритен битак, опасан с дрехи, аксесоари, домашни потреби, дърва за огрев и различни вехтории.   

Причината е, че продажбата на животни в община Раковски към момента не е разрешена заради епидемията от африканска чума по свинете. Местни твърдят, че освен прасетата, не може да се продават и никакви други хайвани. Стопаните си обясняват решението на администрацията не с опасната болест, а с различни конспиративни теории.

„Нарочно я пуснаха тая африканска чума. Искат да съсипят малките скотовъдци. Сега го направиха заради Байрама, който започва другата седмица. Като не може да си вземете теленце от нас – купувайте от супермаркета 20-годишно замразено. Малко ли сме ги яли такива“, коментира един от продавачите, който беше опънал сергия с подкови и пъстри конски аксесоари.

Огромната площ, която преди време всяка неделя беше препълнена с кози, овце, крави, коне, прасета и птици, вчера пустееше. Само изоставените бетонни оборчета напомняха за някогашното оживление, което кипеше тук. Ветеринарната клиника за преглеги на добитък беше затворена.

„Тук имаше чешми, където хората да измият ръцете си след като пипат животните. Имаше и място, където да се мият и дезинфекцират гумите не идващите с колите си хора. Нищо не работи вече. Това е положението. С тази чума стана страшно“, коментира възрастен мъж, който от години идва на хайван пазара в квартал Секирово.

Въпреки липсата на животни, живот на пазара в Раковски въобще на липсваше. Тържището днес приличаше на колоритен етно пазар с шарени стоки, лъскави дрехи и изобилие от домашни потреби. Някои търговци дори продаваха стоките си директно на земята. Сред най-любопитните артикули бяха стари видеокасети и цветна посуда. Имаше моден шивач, а сред тълпата се носеха слухове, че в единия край на поляната дори за продан е обявен и стар москвич.

Страхът от глоби и проверки се усещаше, тъй като на мястото пристигна и преставител на местното МВР. Униформеният спря патрулката си в нарушение и вместо да се захване със проверки, започна да се прегръща с местни жители, които го приветстваха топло в същината на пазара.

На пазара в Раковски имаше само едно място, което предлагаше прясно свинско месо – но не живо, а на кюфтета и котлети, които цвърчаха върху скарата. Готвачът гордо печеше мръвките пред очите на клиентите си, които се редяха на опашки – без страх, че ще станат преносители на чумата.

На хайван пазара единствения хайван беше старо и измъчено магаре, което местните използваха за пренос на стока и товари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

как"сийка

как"сийка

04.08.2019 | 17:19

Яденето на малки агънца може да се запази като етнографска традиция, останала от хайдушкото движение и борбите на българската църква за независимост от гръцката.

Отговори
0 1
как"сийка

как"сийка

04.08.2019 | 16:38

Глупости и конспирации. Българинът ще си яде свинско, ако ще и турско да стане, както е било по времето на Империята. Пък и месото на българските говеда не става заядене, много е жилаво, а да се ядат малки теленца не е цивилизовано някак. Както и отвратителния навик на випаджиите и мутрите да слагат прасенца с лимонче на софрата като символ на благосъстояние. Месото на американските говедца е много крехко и се изпича на грил бързо от майстори на грила.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?