Следвайте ни

И малки гвардейци почетоха Раковски в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Точно в 11 часа бе поставено начало на тържествата в Пловдив по случай 200-годишнината от рождението на големия революционер Георги Сава Раковски. Пред паметника на Раковски в Градската градина генерал-майор Явор Матеев отправи армейски поздрав към всички формирования. Той не пропусна и младият гвардейски блок към Детска градина "Мая", който се превърнаха в атракцията на събитието. 

Официалната програма бе открита с реч на известния актьор от Драматичния театър Николай Станчев. Той прочете одата "Раковски" от "Епопея на забравените" на Вазов, като акцентира, че произведението е написано именно в Пловдив през 1882 година.

Кметът Здравко Димитров  също отбеляза подвигът на един от първите български будители. "Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското иго, той ще бъде свободен политически. Но когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно. Да живее България!", завърши своята реч кметът Димитров, цитирайки възрожденеца.

В събитието участваха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив, комитетите „Васил Левски“ и „Родолюбие“. Именно един представителите Лъчезар Яковлиев, разказа, че "Родолюбие" участват в множество възстановки по цялата страна, но честванията по случай рождението на Раковски са особено специални. "Той е първият, който прави от хайдутите професионални войници. Всъщност Георги Раковски е бил много богат човек и е можел спокойно да си живее живота, но той е избрал е да се бори за отечеството. Такива хора днес не съществуват!", казва Лъчезар.  

Програмата продължи с китка от възрожденски песни и хореография на малките гвардейци и музикално изпълнение на Девическа хорова формация "Евмолпея“. Официалната част приключи с поднасянето на венци пред бюста на големия революционер и будител.

На събитието, което се проведе пред паметника на Георги Раковски в Градската градина, присъстваха кметът Здравко Димитров, зам. кметът по културата Пламен Панов, предстедателя на общинския съвет инж. Александър Дъжиков и много други. Именно кметът заяви пред "Марица", че за този ден трябва да се отбелязва всяка година. Той заяви, че Раковски е "откривателят" на Левски, Бенковски и много други знайни и незнайни герои. 

Честванията по годишнината на знаменитият българин ще продължат през целия ден.

В 11:30 часа се откри и изложбата за живота и делото на Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Платната са позиционирани в непосредствена близост до паметника.

Час по-късно в 12:30 се дава началото на още една експозиция посветена на Георги Раковски. Експозицията може да бъде видяна на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Старинен Пловдив. 

Франк Воща

Франк Воща

Сътрудник

Франк Воща е завършил "Журналистика и Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се професионално с фотография от над 10 години. Работил е в БНТ и редица ПР агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

604

604

14.04.2021 | 17:34

Името му е Георги Стойков Раковски

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?