Следвайте ни

В библиотеката: И книгите под карантина

viber icon

Томчета в библиотеката могат да се взимат отново най-малко 24 часа след връщането им от предишния читател 

Пловдивска библиотека въведе карантина за върнатите книги. Нови читатели не могат да ги вземат за домашно четене, преди да са минали поне 24 часа. Томчетата „изчакват“ този срок в специално оформен сектор в една от читалните.

Няма официално указание за такива действия, но разбрахме за подобни практики на колеги от Кюстендил, обясни библиотекарката Людмила Славова от Народно читалище „П. Яворов“ в кв. „Изгрев“. Другаде из страната даже се прилагала 72-часова карантина на книгите. Препоръчителният срок е различен според материалите, които са използвани за направата им. А мярката е за всеки случай -томчетата обикалят много домове и минават през ръцете на много хора, за които не се знае с какъв здравословен статус са.

В библиотеката в „Източен“ карантината не създава затруднение, защото читателите още не са се върнали масово, а и блокирането на книгите е само за денонощие. На следващия ден са пак на лавиците. 

Имало обаче и редовни посетители, които в периода на затворени обекти идвали 6 пъти и все заварвали заключени врати. Не искахме да рискуваме и здравето на хората, и да отнесем глоба, казват от читалището. Сега чакат постепенно постоянните абонати да се върнат, особено учениците - за книгите от списъка за лятната ваканция, но все още е вяло.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (1)

библиотека

библиотека

06.06.2020 | 15:05

Библиотека ми станаха кофите за смет, колко книги се изхвърлят!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?