Следвайте ни

И бурените могат да бъдат професия

viber icon

Плевелите около блока, от които в детските години сме правили наужким манджа с кал, могат да се окажат истинска храна, лекарство и дори професионално поприще. Ученици от три професионални гимназии откриха как може да стане това по време на Дни на отворените врати в Аграрния университет.

Цяла седмица вузът приема ученици в различните си факултети и катедри като ход за ранно кариерно ориентиране и начало на кандидатстудентската си кампания за догодина. Гл. ас. Мариян Янев посрещна тийнейджърите в катедрата „Земеделие и хербология”, за да им разкаже що е то диви, полудиви и културни плевели. В Аграрния университет учениците узнаха как досадните плевели могат да бъдат полезни. Тученицата се яде, а наложена върху кожата, сваля температура.

Цихориумът също е плевел, но всъщност е билка, която лекува бъбреците. А бабините зъби помагат за потентност. Да изучаваш тези видове, може да бъде нещо много интересно, полезно и перспективно, обясни гл. ас. Мариян Янев.

В момента има глад за агрономи, а заплатите са над средните в страната, изтъкна той предимствата на професионалното си поприще. А модерното обучение вече предлага много възможности още по време на следването -пътувания по цял свят в обмени по програма „Еразъм”.Доц. Ваня Делибатова пък омая с чудни аромати на лавандула и маслодайна роза дванайсетокласници от първомайската ПГ по селско стопанство „Васил Левски”. Оказа се, сред тийнейджърите има такива, които са брали шипки и знаят какво депо на витамин С са малките червени плодчета.

Лайка и градински чай бяха другите спирки в ароматното красиво пътешествие. Петьо Иванов дойде с намерение да кандидатства бизнес икономика в Аграрния университет и след тура из залите си тръгна убеден, че решението му е правилно.

Учениците, които поемат щафетата в следващите дни от инициативата на вуза, ще видят прецизна техника, ще работят с микроскоп, ще се научат как се правят хербарии.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?