Следвайте ни

И бившият премиер Жан Виденов се качи до Альоша за 9 май

viber icon

Бившият премиер Жан Виденов бе сред стотиците изкачили Бунарджика, за да се включат в тържествата по повод Деня на победата - 9 май, видя репортер на "Марица". 

Видният политик от 90-те години остави цвете и се поклони пред паметта на героите, отдали живота си за победата над хитлерофашизма. 

Заедно с фондация "Безсмъртният полк" той стартира инициатива, посветена на летците изпитатели и космонавти. Тя е свързана основно с обгрижване и озеленяване на най-голямата Алея на космонавтите в света - тази на Бунарджика. 

Припомняме, че стотици изкачиха хълма, за да отбележат Деня на победата. Паметникът на Альоша бе отрупан с цветя от признателни граждани и официални гости. 

В честването участваха руският посланик Елеонора Митрофанова, придружавана от почетния консул на Руската федерация Георги Гергов, също посланиците на Армения, Беларус и Казахстан. 

Митрофанова се изправи за кратка реч пред събралите се стотици жители и гости на града. 

"За мен е голяма чест и радост да бъда заедно с вас в този необикновен и прекрасен празник, обичан в цяла Русия и държавите от ОНД. На този светъл празник ние си спомняме за всички онези герои, отдали живота си за това днес ние да сме тук, да живеем спокойно и без война, в мир.  

Паметникът на Альоша е особено място, защото за Русия това е символ на България, символ за нашата братска и военна дружба. Искам да си спомним и за онези велики българи, дали живота си в партизанските отряди, в Първа белоруска армия, борци срещу фашизма по време на войната. Това са наши приятели, наши колеги. Альоша е символ именно на това духовно и бойно братство. 

Желая ви здраве и синьо небе, за да няма война. Благодаря че този паметник се поддържа в прекрасен вид, че като цяло българите много грижовно се отнасят към своите паметници, посветени и на Руско-турската война и на Втората световна война", каза тя.  

Официално слово произнесе и младата дама Теодора Халачева, която е член на Националния съвет на БСП.

"Историята не може да бъде пренаписана. Без Русия и Съветският съюз нямаше да я има днес обединена Европа! България и българският народ сме дълбоко свързани с Русия и нейните народи чрез славянския си произход и православната си вяра.

България не е била и няма да бъде прифронтова държава за поредното антируско безумие. Ето защо и в този ден ние сме тук, пред паметника на Альоша – един безименен войник, чието име знае целият свят. Защото никой и нищо не е забравено!“, подчерта Халачева.

Преди тържествата на Альоша, на Руското гробище в Централния гробищен парк бе отслужена панихида в памет на загиналите във Втората световна война.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

да ти е вътре тони

да ти е вътре тони

10.05.2021 | 02:28

нищожество си ти тони - мърша

Отговори
2 0
Тони

Тони

09.05.2021 | 20:46

Престъпление и наказание Не всички набези на „двойните освободители“ завършват щастливо за извършителите. В своето изследване за облика на червеноармееца на Балканите, историкът Тимофеев пише и за инциденти, приключили твърде зле за мародерите. На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния. Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-38821798

Отговори
3 3
Тони

Тони

09.05.2021 | 20:44

Войници или мародери? Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат. Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?