Следвайте ни

Художник подари на Пловдив колекцията на живота си

Експозиция с над хиляда ютии ще бъде новата атракция на Етнографския музей

viber icon

Колко тежат 1100 ютии и 300 метални подложки за тях? Според пловдивския художник Димитър Добрев, който успя да събере толкова за 45 години - около 4-5 тона. Цялото това желязо само допреди десетина дни бе подредено на всички възможни рафтове, върху гардероби, на свободни легла и под легла в дома му. В края на миналия месец Димитър подари цялата си колекция от ютии на Етнографския музей. Той ще отдели цяла една новопридобита сграда на ул. „Съборна” за уникалната сбирка. „Къщата ми сякаш олекна”, казва пловдивчанинът, благодарение на когото Пловдив ще има музей на ютията.

Най-близкият подобен музей е в Румъния. Има също в Чехия и в Германия. „Най-големият е във Франция. Ютиите съществуват от 400 години и са стотици хиляди видове. Ковачът на всяко едно населено място е правил различна ютия - затова трудно ще намерите две еднакви от едно време”, разказва художникът.

Единствената друга колекция у нас е във Варна. Тя е скромна - само 300 екземпляра. Преди години я обявили за продан и поискали 30 000 лева.

След това смъкнали цената на 25, 20 и дори 18 хиляди лева. Колекцията още не е продадена, а последната искана цена за нея е 20 000 лева. „Излиза, че средната цена на една ютия е 70 лева”, пресмята художникът.

Първата ютия не се забравя - като всяко друго първо нещо в живота

Преди 45 години художникът работил в Смолян в системата на държавното предприятие "Българска фотография".

„Макар да рисувам от ученическите си години, аз не влязох в Художествена академия. Във всеки окръжен град имаше центрове за пропаганда и реклама. Спечелих конкурс веднага след казармата и отидох да работя в Смолян”, спомня си Димитър Добрев.

Там на един каменен дувар видял ръждясала чугунена ютия, която не си знае годините. Отнесъл я у дома и тогава помолил приятелите си - който има стара ютия, да му я подари.

„Така започнах - от една ютия на оградата”, обяснява той.  

С появата на електронните продавалници колекцията му набъбва значително. За някои ютии е плащал по 200, че и по 300 лева.

Имал е няколко случая, когато е поръчвал ютии, но после ги е връщал на стопаните им. „В продавалника е все едно да избираш котка в чувал! Понякога продавачите не са коректни и предлагат боклук”, казва Димитър.

Винаги ги уведомява по телефона, че ще приеме ютията само след щателен преглед.

Редките екземпляри обикновено идват от чужбина. Носят му ги приятели, които обичат да обикалят задграничните битаци.

„Събират, каквото намерят, идват и ми го показват. А аз решавам дали да взема или - не”, казва художникът.

Прочел е всичката информация за ютиите. Казва, че започват да ги произвеждат преди 400 години. „Понеже всеки майстор ги прави както му хрумне, те се различават махала по махала и град по град. Има стотици хиляди модели”, обяснява Добрев.

Най-старите му ютии са на 200 години - от началото на промишлената революция. Има английски, френски и шведски.

„Правят революция в обработката на металите и затова се появяват шедьоври. Първите са с дървени въглища, жар, спирт и газ. Имам и такива, които са кухи - вътре се влага нагрято предварително ядро и така се глади”, разказва колекционерът.

Не си е оставил нито една ютия за спомен. Всичко дарява на Пловдив.

"Смятам, че когато си наясно със себе си и си решил да направиш такъв жест, няма за какво да съжаляваш”, казва художникът.

Дъщеря му в Белгия го похвалила за жеста

По време на Европейска столица на културата Димитър Добрев направи в няколко различни къщи изложба с 680 от ютиите си.

Сега заедно с дарените 1100 ютии предава на Етнографския музей и десетки кутии, в които те са продавани. Черешката на тортата са десетките щепсели за ютии.

„Пакетирах всичко и го номерирах! Дойде един голям бус и се разделих с колекцията, събирана 45 години”, казва художникът. Преди това е информирал семейството на дъщеря си в Белгия за решението. Подкрепили го напълно. „Нека сега им се радва цял град, а не само мои приятели”, казва Добрев.

В Смолян го помнят като Рицаря на четката

Димитър Добрев е кореняк пловдивчанин. Прадядовците му идват тук от Асеновградския край. Работи като художник в системата на ДП „Българска фотография" между 1972 и 1993 г.

През тези години той редовно участва  в общите национални и окръжни изложби на Групата на смолянските художници. Между 1976 и 2017 г. е представил 12 свои самостоятелни изложби в Смолян, Пловдив, София, Стара Загора, Брюксел.

Носител на приза „Рицар на четката 2016“ в категорията „Рицар на поетите“  от международния проект „Картина от мнозина“.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мильо!

Мильо!

08.08.2021 | 11:08

Браво! Достоен! Честните българи с добри сърца подаряват а крадливите кметове крадат и забогатяват!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?