Следвайте ни

Художник подари частния си музей на Пловдив ВИДЕО

viber icon

Само допреди седмица домът на пловдивския художник Димитър Добрев бе пълен с ютии от всички епохи. Той ги беше подредил на етажа си от 130 квадрата в старата си градска къща. И реши да ги подари на Пловдив.

Задачата на града е да намери място на 680-те ютии и близо 400-те метални стойки за тях. За музея ще е необходима поне една къща в Стария град. Добрев показва уникалната си колекция на няколко различни места за Празниците на Стария град. 

На един от рафтовете в дома на художника стоеше изящна малка ютия с дръжка от червено дърво. Това дизайнерско чудо е от шведската фирма „Kronan” и е произведено през 50-те години. До него е шеметната ютия за ръбове на панталони „Стрелка” от Съветския съюз. Хайтек чудото от черен бакелит било хит през 60-те.

„Живописец съм, а ютиите ми са странично хоби. Работих в Смолян и един ден до ателието ми на един дувар видях хвърлена една ютия и я прибрах”, спомня си Димитър Добрев.

Голяма част от колекцията му е от уреди, които работят с жар и въглища. Споделил пред приятели, че ютиите му харесват, и започнал да получава тонове от тях.

Преди да покаже колекцията си, подарена вече на града, художникът отскочи до една куриерска фирма, откъдето се върна с още 6 тежки ютии. В електронните продавалници те вървят по 10 евро. В чужбина са по-евтини.

„Има хиляди различни модели. Украсите им са смайващи ​- имам ютии с пиленца, грифони и флорални мотиви. Притежавам и две ютии с Ромул, Рем и капитолийската вълчица”, разказва той.

Един от шедьоврите е произведен в пловдивския завод „Балкан” през 50-те години на миналия век. Над острата част на ютията има знаме и земно кълбо с петолъчка. „Тогава е трябвало да победят всички БКП-та по света”, шегува се Добрев.

Пази и ютия на варненския завод „Вулкан” от времето, когато  заводът и градът са се казвали Сталин. Надписите са излети върху метала. Колекцията е най-голямата на Балканите.

Подобни музеи има в Германия, но там се пазят не повече от 200-300 експоната. Най-големият е във Франция, където има музей с 4000 ютии.  

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?