Храниш бездомни котки - до 500 лева глоба

Еколози погват собственици на домашни любимци за паспорт и регистрация

Драконовски мерки въвеждат общинските еколози спрямо безогледното развъждане на бездомните котки. Отглеждането на животни в междублоковите пространства е забранено с местна наредба и се наказва с глоба от 200 до 500 лева. Започваме да прилагаме санкции, защото милозливите граждани хранят по 10-20 котки и по този начин увеличават популацията им и развъждането на заразни болести и бълхи, отсече шефът на дирекция „Екология" Христо Минков. Навсякъде в града, особено към крайните квартали, пред къщите и блоковете са сложени чинийки от пластмаса и картон, върху които се слага храна за изоставените мацки. Остатъците се разлагат и върху тях кръжат рояци мухи, описа родната картинка главният експерт в дирекцията Йорданка Даскалова.

Проблемът с бездомните котки в Пловдив е по-голям от този с безстопанствените кучета, признаха и експертите от международната организация „4 лапи", чието седалище е във Виена. Четириногите мацета буквално са превзели града, добре са охранени и се чувстват спокойно навън, констатирали са експертите. Цяла седмица чужденците са обикаляли улица по улица града и са брояли безстопанствените кучета и котки. Данните занасяли в тетрадка и са казали, че ще ги оповестят тази седмица.

Целта на невижданата у нас акция е да се спре популацията на бездомните животни, без да се прилага евтаназия спрямо тях. Експертите от „4 лапи" ще дойдат догодина през март-април, за да покажат как котките трябва да се обезпаразитяват и кастрират. Пловдив е първият български град, потърсил съдействие на международната организация, за да спазва европейските правила спрямо животните.

Еколозите започват от тази седмица проверка по всички строителни обекти и фирми, които кучета пазачи, каза Христо Минков. Инспекторите ще проверяват дали четириногите имат ветеринарен паспорт, платена такса и дали са регистрирани в кметството. Правилата са такива, че ако кучето се мести да охранява обект в друг район, неговият собственик е длъжен да го регистрира в съответното кметство. Глобата за нарушители е от 100 до 300 лева.

БЕЗ РАЗРЕШИТЕЛНО

 С изключение на общинския кучкарник, който от седмица работи като амбулатория, не сме издавали разрешително за друг обект в града. По принцип всички животновъдни обекти трябва да са извън населеното място. За да се даде картбланш за функционирането, им се минава през процедура, която изисква изготвяне на проект, който след одобрение от наша страна получава разрешение. Ако се прилага развъдна дейност, се изисква и регистрация по Закона за ветеринарномедицинската дейност, обясниха от районната ветеринарномедицинска служба в Пловдив.

НОВА ХИРУРГИЯ

Ловът на бездомните кучета се възстановява от утре. Приютът на Пазарджишко шосе е снабден с хирургичен блок за кастрация на кучета, както изисква законът. Ремонтът струва на данъкоплатците 50 000 лева. Кучкарникът беше затворен точно по тази причина - че няма добри условия за операция на помиярите.

КУЛТУРНИ ЛИ СМЕ?

Специални кошчета с лопатки ще бъдат поставени догодина за кучешки фекалии в различни паркове, включително в Цар-Симеоновата градина и на Гребния канал. Христо Минков планира в бюджета 13 000 лева за 40 кошчета. Подобни приспособления имаше преди години на кучешката площадка в парк „Рибница", когато кмет там беше Даниела Желязкова. С времето кошчетата ограбиха.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
Viki

Viki

10.07.2016 | 07:21

NAPRAVO ZABRANITE I DA POMAGAME NA NUJDAEAHTISE,NE VIE LI STRAH OY GOSPOD!!!!!!!PO TAZI LOGIKA I BEDNITE HORA IMAT VASHKI I NA TYAH LI DA NE POMAGAME????!!!!!A PENSIONERITE DETO SE ROYYAT PO KONTEINERITE I TYAH LI DA UMORIM OT GLAD???!!!!

Отговори
0 0
angel shterev

angel shterev

22.01.2015 | 17:34

v kashti imam kotka s 1 kotence ostana samo zashtoto komhiqta postoqnno hvarlq salamcheta s otrova kak da go spra shef na kolperaciq zakona nishto ne oznachava za nego molq za savet

Отговори
0 0
мими

мими

05.08.2014 | 10:17

По- голяма глупост не бях чувала, глоби за хранене на котките! Кво са тия глупости бе, в цивилизованата Европа с котки е пълно, ама там са чисти, кастрирани, ама в България за хората по - лесно е с един куршум в главата казвам го от опит защото в блока срещу моята къща има един човек, който ги цели с въздушна пушка а и понякога ги трови колко ли котки съм занесла в болницата за да им вадят куршумите незнам ?!Ама глоби трябва да се дават на тия дето ги убиват, смазват и тровят и парите от глобите да отиват за нечие благо а за кастрации камери по улиците за да се вижда кой кого изтребва. А и колко малки момиченца са взимали моите котки, които са РЕГИСТРИРАНИ И ОБЕЗПАРАЗАТЕНИ, а и на всичкото отгоре са и в частна собственост тъй че тия еколози да се замислят кои да наказват тия дето ги убиват или тия където ги кастрират хранят и се грижат за тях!!! \n

Отговори
0 0
Тракия

Тракия

26.07.2014 | 15:02

Абе вие акъл имате ли? Какво е това нещо, какви са тези глоби? Да сте чували бездомна котка да е нападнала човек? Както някой в по-старите коментари беше споменал - котките даже помагат в това, да няма плъхове по мазетата. Бълхи могат да се намерят и по неокосените тревисти пространства. Защо не вземете мерки срещу това, а трябва да набеждавате котките от улицата? Вече си личи, че това е само за да вземете парите на хората! \nНа какво трябва да учим нашите предци? - Да не хранят бездомни животни, а да ги оставят да умрат от глад ли? А какво стана с правенето на хранилки за птици? Някой сложи ли глоба за това? Взехте ли мерки срещу храненето на птици, птичия грип и прочие.. НЕ! Не сте, няма и да предприемете! Какво са ви направили котките? Да не би да не ви изплащат данъци?

Отговори
0 0
Drakon

Drakon

17.07.2014 | 18:04

Ядохте,плюскахте,крадохте и понеже краденото не ви стига,вие гладни въшки намерихте от къде да цицате още пари.\n Посочете поне един случай котка да е нападнала човек,а още повече дете! А колко хора загинаха,разкъсани от кучета?\n Жалки педали,марш на Гей-парада!

Отговори
0 0
живка

живка

19.05.2011 | 09:10

Мариела те котките могат и сами да се изхранват ако ги нямаше добрите хора които ги хранят и ги научават как се мързелува вместо да си вършат вменената им от природата функция да ловуват и сами да се справят както впрочем е и при хората.И който оцелее добре.А какво да направи общината да отмени всички глоби и наредби всеки да си прави каквото си реши както е било в последните десетилетия.А ако нямаше наредби и закони това щеше да ви е оправданието за хаоса и жестокостта.Ама така сме си българите все нещо и някой ни е крив.

Отговори
0 0
компетентен

компетентен

20.06.2010 | 22:35

Египтяните НЕ са били по-прости от нас, за да оставят котките на пиедестала на славата и преклонението пред могъществото на Природата. Неофициално проучване сочи, че местата, населявани от котки притежават по-висок социален и финансов статус. Не случайно КОТКИ са били охранители на съкровища и повелители на несметните египетски богатства. В храмовете освен жреци, е бил разрешен и достъпът до свещените места и на...котки.

Отговори
0 0
Жасмина Цветанова

Жасмина Цветанова

08.05.2010 | 13:32

Само се извинявам на тази авторка, определението не беше предназначено за нея, а за Румяна Бучакова от Нюз4000!

Отговори
0 0
Жасмина Цветанова

Жасмина Цветанова

08.05.2010 | 13:28

Днес да не е 1ви април, ако не беше толкова ужасяващо тъжно, щеше да е много смешно!! Какви зарази сеят котките, кога събрахте всички хвърлени от балкони използвани презервативи и установихте откъде идват ХИВ, СПИН и хепатит Б, С и т.н., ако въобще сте чували за тях? Кога приключихте с хлебарките? А с птичия грип? Плъхове и мишки? За педофилите и изнасилвачите даже не ви питам.. И да не продължавам с всичко останало, с което не сте се справили, че в една нормална държава отдавна да търкате наровете в затвора и да помагате за отглеждане на животни, хилядократно по-полезни за обществото от вас. Съвземете се, защото простотията не е оправдание; и без това на некомпетентността и корупцията на българската администрация се смее целият цивилизован свят. (И на малограмотни драскачи, като горната също, между другото.) Само искам да предупредя, че този път няма само със смеха да си останете, твърде много истински медии се интересуват от подобни "бисери" - ще ги доведем, за ужас на празните ви глави. Ако не знаете за какво сте сложени там, така наречени общинари, просто се махайте, защото дори и този народ има граници на търпението си.

Отговори
0 0
pif

pif

28.10.2009 | 18:57

искам да добавя, че като юрист съм безкрайно учуден меко казано, да не употребя по - силен израз от превратното тълкуване на израза " отглеждане на животни ". Това е целенасочена дейност на даден човек за да отгледа даден вид животно което да задоволи негова потребност, но като източник за трапезата му. Това се употребява в смисъл да не се отглеждат кокошки, прасета,овце и други подобни животни. Дейността на хората които хранят бездомните котки е в абсолютно съответствие с изискването за хуманно отношение към животните залегнало в Закона за защита на животните. Излиза, че еколога на Община Пловдив е над законодателната власт в Р. България парламента, приела този закон.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?