Следвайте ни

Хотелиерите в Пловдив на война с Airbnb

viber icon

Частните квартири, които предлагат нощувки на хотелски начала, са под прицела на Министерство на туризма. Това наистина е нелоялна конкуренция, в случай че те не са на светло и не плащат туристически и други данъци, категорична бе Николина Ангелкова. От началото на миналия месец и собствениците на такива апартаменти трябва да са вписани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в противен случай ги грозят санкции.

Задушаваме се от тази конкуренция, напоследък се нароиха много такива играчи в Пловдив, каза Борис Христов, собственик на хотел в Стария град. По думите му, има предприемачи, които взимат под наем апартаменти, за да ги преотдават краткосрочно в платформи като Airbnb и Booking. Откакто градът е Европейска столица на културата, офертите за частно настаняване скочиха двойно. 

Бурното и нерегламентирано развитие на този бизнес заплашва националната сигурност, защото държавата не знае кой и къде нощува, аргументират се хотелиерите. В отговор Николина Ангелкова информира, че е сформирана експертна работна група с представители от няколко държави, които да набележат мерки срещу сивия сектор в туризма. Това е проблем в цял свят. Възможен изход е платформите да извършват някакъв вътрешен мониторинг и да гарантират, че офертите там отговарят на местното законодателство, разказа министърът. Това означава да са надлежно регистрирани и да заплащат данъци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?