Следвайте ни

Хлябът е свещен, девици са го месели

Ако ядеш боб, избери бял самун, а за месото - черен, съветва майстор Димитър

viber icon

Хляб се прави с любов. Другото е просто рецепта, казва майстор Димитър Йолтов. Той управлява малка пекарна под тепетата с мечтата да възстанови старите български традиции и отношението ни към насъщния.

Спряхме да бъдем критични към това, което подреждаме на трапезата си. Едно време първо слагаха хляба на масата, а сега първа е луканката. Затова и не сме здрави, казва Димитър и припомня поговорката, която често употребяваме, но някак не осмисляме: „да спечеля за хляба”.

Хлябът е жив, докато не го сложим във фурната, за да го печем на 240-250 градуса. Затова и трябва да се отнасяме към него с уважение. Да го правим с положителна енергия, защото иначе не става. Хлябът също си има настроения - не обича да му е много влажно, нито да му е много сухо, хич не му харесва и студеното, казва Димитър и припомня, че старите българи неслучайно са поверили месенето на млади момичета - девици. Те са се събирали на реката и са приемали задачата си като свещенодействие.

Освен положителната енергия на този, който меси, пекарят разкрива, че важна мисия имат и дрождите.

Те са армия, която пускате да се нахрани. Напълват коремите си с ензими и като всеки, който е преял, започват да изпускат газове - ето така се получава пухкавият хляб, разказва Йолтов.

Съдбовната среща с професията на пекаря за Димитър се случва в Щатите. Преди това пловдивчанинът следва право в ПУ. Заминава на студентска бригада в Страната на неограничените възможности и скоро попада в пекарната на Айзенщайн. В следващите няколко години се учи на занаят. Кара специализации в Хилтън и работи в пекарните на известната верига хотели.

В Щатите си промених отношението към сандвичите. Научих се да правя най-разнообразни видове - имам 400 рецепти. В един момент обаче със съпругата ми Яна решихме, че искаме да се върнем в Пловдив и да отворим собствена хлебарница. Прибрахме се и инвестирахме всичките спестени средства, за да сбъднем мечтата си, разказва Димитър.

Младият мъж е категоричен, че въпреки трудностите, в това има смисъл, защото колкото и да сме се откъснали от традициите си, българската домакиня продължава да меси, да забърква кексове и баници.

Той съветва любителите на вкусния хляб да спазват няколко простички правила, за да са здрави и да не трупат килограми.  

Редувайте  черния хляб с бял, защото триците в тъмните брашна не се усвояват и остъргват стомаха. Ако ядеш  боб, избери си бял  хляб, а за месото избери черен, завършва Димитър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

:)

:)

18.04.2015 | 20:01

Мдаааа . Прави едни от най-вкусните хлябове . Но как успява баничките хем да са изгорели отвън и сурови отвътре не знам ( гпадивна критика) . \nНо все пак голямо разнообразие и ВКУСНО .

Отговори
0 0
Христина

Христина

18.04.2015 | 19:56

До Метро или до пожарната се намира?

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

18.04.2015 | 19:07

Поздравления за това,което са осъществили!Успех!

Отговори
0 0
националсоциалист do сч

националсоциалист do сч

18.04.2015 | 18:10

Хляба на Майстор Пекар се намира в Метро до Джъмбо.Има си там щанд и пече всеки ден хляб--уникален в стотици разновидности-с ядки,сладка и прочие.Относно това че навремето младите момичета ДЕВИЦИ са месели и пекли хляба.То сега която и млада да хванеш няма да е девица следователно и хляба няма да е хубав

Отговори
0 0
Пловдивчанка

Пловдивчанка

18.04.2015 | 18:10

Фурната е срещу училище \"Алеко Константинов\", до пожарната. Страхотни са, а датският хляб е страхотен. Козунаците за Великден и тутманика - нямам думи.

Отговори
0 0
сч

сч

18.04.2015 | 17:28

Къде е тази фурна?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?