Хлябът е свещен, девици са го месели
Ако ядеш боб, избери бял самун, а за месото - черен, съветва майстор Димитър
- 15:55, 18.04.2015
- 2009
- 6
Хляб се прави с любов. Другото е просто рецепта, казва майстор Димитър Йолтов. Той управлява малка пекарна под тепетата с мечтата да възстанови старите български традиции и отношението ни към насъщния.
Спряхме да бъдем критични към това, което подреждаме на трапезата си. Едно време първо слагаха хляба на масата, а сега първа е луканката. Затова и не сме здрави, казва Димитър и припомня поговорката, която често употребяваме, но някак не осмисляме: „да спечеля за хляба”.
Хлябът е жив, докато не го сложим във фурната, за да го печем на 240-250 градуса. Затова и трябва да се отнасяме към него с уважение. Да го правим с положителна енергия, защото иначе не става. Хлябът също си има настроения - не обича да му е много влажно, нито да му е много сухо, хич не му харесва и студеното, казва Димитър и припомня, че старите българи неслучайно са поверили месенето на млади момичета - девици. Те са се събирали на реката и са приемали задачата си като свещенодействие.
Освен положителната енергия на този, който меси, пекарят разкрива, че важна мисия имат и дрождите.
Те са армия, която пускате да се нахрани. Напълват коремите си с ензими и като всеки, който е преял, започват да изпускат газове - ето така се получава пухкавият хляб, разказва Йолтов.
Съдбовната среща с професията на пекаря за Димитър се случва в Щатите. Преди това пловдивчанинът следва право в ПУ. Заминава на студентска бригада в Страната на неограничените възможности и скоро попада в пекарната на Айзенщайн. В следващите няколко години се учи на занаят. Кара специализации в Хилтън и работи в пекарните на известната верига хотели.
В Щатите си промених отношението към сандвичите. Научих се да правя най-разнообразни видове - имам 400 рецепти. В един момент обаче със съпругата ми Яна решихме, че искаме да се върнем в Пловдив и да отворим собствена хлебарница. Прибрахме се и инвестирахме всичките спестени средства, за да сбъднем мечтата си, разказва Димитър.
Младият мъж е категоричен, че въпреки трудностите, в това има смисъл, защото колкото и да сме се откъснали от традициите си, българската домакиня продължава да меси, да забърква кексове и баници.
Той съветва любителите на вкусния хляб да спазват няколко простички правила, за да са здрави и да не трупат килограми.
Редувайте черния хляб с бял, защото триците в тъмните брашна не се усвояват и остъргват стомаха. Ако ядеш боб, избери си бял хляб, а за месото избери черен, завършва Димитър.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни