Следвайте ни

Хлапета измайсториха макет на слънчевата система и анатомията на акулата

viber icon

Пловдивски деца измайсториха макет на слънчевата система и пъзел от анатомията на акулата. Това е част от фестивала „Млада синя Земя“ и могат да бъдат видени в Природонаучния музей в града под тепетата. И двата проекта са изработени от момчета. Този, който представя анатомията на акулата включва и рисунки на морския обитател и информация за него. Малчуганите от ДГ „Зора“ пък са заложили на проект с живи растения, като по този начин педагозите в забавачката са успели да възпитат в децата любов и грижа към природата още от ранна детска възраст. 

Началото на „Млада синя земя“  бе дадено точно в 10 часа в  Природонаучния музей.  Тази година той съвпада с международния Ден на Земята. Идеята на конкурса е възрастните да се докоснат до възприятието, което децата имат към опазването на околната среда, обясни гл. ас. д-р Огнян Тодоров, който е директор на природонаучния музей. Зам. -кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов подчерта, че Природонаучният музей е най-бързо развиващият се в града. По думите му служителите в него изпълняват една от най-важните функции на музеите, а именно да образоват не само чрез експозиции. 

Малчуганите от ДГ „Слънце“ изпълниха стихотворение, песен и танц, посветени на земята на откриването на фестивала. „Темата се оказа много близка за децата и дори даваха идеи. В танца към песничката поискаха да добавим и няколко нови персонажа – вълнички, облаци“, обясни Магдалена Делова, старши учител по музика в ДГ „Слънце“.Подготовката е отнела 2 седмици, а костюмите са събирани над 20 години. Народни танци и цигулки също огласиха Природонаучния музей. 

Отличените деца в конкурсната програма получат енциклопедии, ваучери за закупуване на музикални инструменти и пособия за рисуване.

В петък от 12.15 часа започва работилницата „Млад терарист“. В нея децата малки ентусиасти ще опитат да създадат най-добрия терариум. 

На откриването на фестивала присъства и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?