Следвайте ни

Херпетолог обясни къде се крият змиите в жегите

viber icon

Никакви змии не може да има в жегите. Дори те се крият в големите горещини и е изключено да попаднете на тях сега. Това каза за „Марица“ херпетологът и доц. д-р Георги Попгеоргиев. Пловдивчанинът работи в Националния Природонаучен музей в София и в Дружеството за опазване на птиците. 

Всяка година той се отзовава на десетки обаждания от граждани за забелязани в къщи и дворове змии. „Тази година не съм получил нито едно обаждане. Ако има проблем, хората се научиха да викат пожарната“, обяснява той. 

Според специалиста змиите се страхуват от такива жеги и гледат да се крият от тях. „Имат бинарно поведение. То се характеризира с голяма активност рано сутрин и късно привечер, когато захладнява. През другото време те се крият“, добавя той. 

Понеже са студенокръвни животни, те лесно достигат оптималната си температура и също като нас избягват пряката светлина. Те са на тъмни и хладни места – може да е под купища струпан материал в двора, на хладно в избата или в шахтите на водомерите. 

„Ако видите змия – не я убивайте, а я отминете“, призовава херпетологът. Повечето змии у нас са защитени видове.

Преди месец живеещите край Марица настръхнаха, след като няколко души видяха големи змии с червени петна на главата. Предположиха, че става въпрос за красивия леопардов смок, който живее в планината над Асеновград.

"По-скоро са видели малки на ивичестия смок - те са са с ярки петна", обясни д-р Попгеоргиев.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?