Следвайте ни

Херо Мустафа: Така хората от Америка работят за българската култура

viber icon

Словото на американския посланик Херо Мустафа при откриването на Епископската базилика на Филипопол бе наситено с емоции. Тя се обърна към официалните лица на български и със стихове от поета Младен Исаев "Високи сити планини".

Ето какво каза тя:

Здравейте!

Съдбата и историята на това свято място ми напомня за един прекрасен стих за България. 

„Обичам българските думи,

що слушам по поля и друми

Обичам хубавите песни 

и приказките ни чудесни!“

За мен е такава чест да съм днес на откриването на Епископската базилика, в този миг, който осветява историческата красота на това място.

Искам да започна като кажа: Благодаря на „Америка за България“ и на Нанси Шилър за нейната отдаденост, както и на нейния екип, който е тук. Години отдаденост са вложени наистина в това място!

Това е емоционален ден. Благодаря на пловдивска община и на кмета Димитров, на министерството на културата приятели от фондация „Базилика“ и много други дарители. 

Тази базилика е върховно постижение при запазването на красивите български мозайки, които са и връзка с българското минало. Това е място, което едно време е било центърът на живота в Пловдив, и ще бъде такова отново. Затова е толкова специално днес. 

Откриване се пада на 18 април - на международния ден за паметниците на UNESCO. Надяваме се, че Епископската базилика, която е кандидат за списъка на UNESCO ще получи тази чест.

Този музей е един от пътищата, по който хората от Америка работят за съхраняването на българското културно наследство.

Горди сме, че Съединените щати инвестират в българското наследство от много години с работата на фондация „Америка за България“ и с фонда на посланика за култура. Това е нашият начин да покажем колко уважаваме и ценим българската история и култура. И знаем, че има още много да направим заедно. 

Накрая бих искала да поздравя всички, които участваха в този проект. Знаем какво важно постижение е това и колко културни, исторически и икономически ползи ще донесе на Пловдив. 

Честито!

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Атанас

Атанас

18.04.2021 | 20:57

Не можах да разбера "планините сити" ли са или "сини"?

Отговори
0 0
Рони

Рони

18.04.2021 | 16:46

От мандата на Мустафа ще запомним само афинитета й кън чалгата какво да се прави кръвта вода не става

Отговори
8 2
Мими

Мими

18.04.2021 | 15:58

Диария

Отговори
7 2
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

18.04.2021 | 15:00

Само не разбрах,основна тема на изказването на тази измислена пача е откриването на базиликата ли е,или хвалби,че Америка била помагала.

Отговори
10 3
Мустафа  Ефенди

Мустафа Ефенди

18.04.2021 | 14:54

Този третополов индивид , да си гледа в нейната кошница. В Америка нещо се запъна чичко Байдън. Бунтове,безредици.......

Отговори
9 2
Тенкю ББ

Тенкю ББ

18.04.2021 | 14:49

С десетки милиарди пропуснати ползи от провалени проекти и перманентно вмешателство във вътрешните работи чичо Сам се подиграва с народа и превръща страната в музей на открито.

Отговори
8 3
Нали

Нали

18.04.2021 | 15:55

Като дръпнем чертата наистина има пропуснати 10 милиарда ползи, но за Русия! Толкова им излиза пропуснатият кяр на руските ватници от сприрането на безсмислените проекти АЕЦ Белене, южен поток и намаляването на цената на руският газ на половина! За щастие тези пропуснати ползи за Русия са ПОЛЗИ за България! Затова руснаците бързат да направят поразия чрез купени политици като Слави, Радев, Мая, Боикикев и тн!

Отговори
5 8
Славчо:

Славчо:

18.04.2021 | 18:29

Абе гледай си нашлякания гейски дирник и не се прави на голям политически АНАЛизатор, да те е.. в парцала смотан!

Отговори
1 2
Popadin

Popadin

18.04.2021 | 14:05

Byxaaaaa kak zvuchi Hero Mustafa. Zakrivai

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?