Следвайте ни

Хеликоптери да идват по-бързо да гасят пожарите иска Областната управа

viber icon

Областната управа в Пловдив ще проведе разговори с Министерство на отбраната за скъсяване времето на реакция от подаването на сигнал при нужда от хеликоптери или наземни военни съоръжения за потушаване на пожари до влизането им в действие. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията. Поет е и ангажимент да се реализира кореспонденция с МВР относно възможностите за увеличаване брояна огнеборците, особено в по-малките общини. 

Във връзка с усложнената пожароопасна обстановка в областта са набелязани мерки за подобряване на комуникацията между институциите и стъпки за действие по време на пожар.

Според тях при възникване на пожар, кметовете на общини и населени места са длъжни да прозвъняват на телефон 112, да поддържат постоянна връзка с районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. При необходимост, поради невъзможност да се справят със собствени сили и средства, да изискват водоноски от съседни общини, юридически и физически лица, доброволчески формирования, както и включването на хеликоптер и военни части и служители на горското стопанство.

Взето е решение да бъдат изпратени писма до всички държавни и общински институции, да поддържат предадените им за стопанисване и управление имоти и инфраструктура с оглед на противопожарните правила, с което да не създават предпоставки за възникване на пожари.

„Необходимо е всички общини да преразгледат плановете си и да разпишат протоколи за действие при съответно бедствие или авария, в които да бъдат посочени конкретните стъпки в логическа последователност, позволяващи бърза и адекватна организация и комуникация“, пише в разписаните мерки. 

Създаването на доброволчески отряди с необходимата екипировка е друга важна набелязана мярка. Организирането на обходни патрули, които да следят за незаконосъобразни действия, също би било от голяма полза на общините.

„Тъй като незаконните сметища бяха посочени като един от основните фактори за възникването и разпространението на пожари, е необходимо кметовете да засилят дейността си по отношение премахване на съществуващите и предотвратяване на образуване на нови. По възможност кметовете да си сътрудничат в тази област с органите на МВР  и Прокуратура. Необходимо е всички институции, даващи предписания, да извършват контрол и да налагат санкции“, гласят още разписаните противопожарни мерки. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?