Следвайте ни

Хайки за маски в рейсове, бакалии и пазари

Глобите са от 300 до 1000 лева, напомниха от Общинския инспекторат

viber icon

Автори Валентина Йеремиева и Тони Михайлов

Засилени проверки за носене на маски и спазване на дистанция започват в най-скоро време в Пловдив. За това предупреди директорът на Общинския инспекторат Борислав Димов, като уточни, че акциите се провеждат съвместно с други контролни органи, сред които са Областна дирекция на МВР, РЗИ и Териториалната дирекция на НАП.  

Кривата на заразените от COVID отново тръгна нагоре в много държави, като причината е в новия индийски щам, наричан още вариант Делта. Той вече е засечен и у нас, като почти половината нови случаи се дължат именно на него. Според експерти наесен Делта ковид ще предизвика нова вълна на коронавируса у нас. В последните два месеца обаче нивото на заразени в България е много ниско и това доведе до тотално загърбване на всички противоепидемични мерки.  

"По закон носенето на маски в закрити помещения  не е отменено", напомни Димов. В градския транспорт това правило са длъжни да спазват не само пътниците, но и шофьорите, сред които се срещат нарушители. Маските са задължителни на тържищата и пазари, особено там, където стоката е наредена плътно една до друга. Наскоро при такава проверка на Руския пазар, където има и магазини, бяха съставени актове, разказа шефът на Инспектората. Наказателните постановления със санкциите се издават от Общината. В заведенията мярката важи за персонала, а за клиентите - дистанция.

Наблюденията показват, че в много от кварталните магазини често не се спазва установеният от здравното министерство режим. Глобата за „забравената” маска е от 300 до 1000 лева, а за търговеца - до 3000 лева, ако не е ваксиниран. Проверка на РЗИ сполетя тези дни дори Общинския съвет за първи път в историята на пандемията, но приключи с един акт, защото повечето от присъстващите в залата успяха светкавично да си сложат маски.

Инспекторатът, кръстен навремето "общинското ФБР",  съвместно с полицията дебне за нарушителите в махалите, които горят гуми, замърсявайки въздуха, и хвърлят отпадъците извън контейнерите за смет.

Шофьор на No222 изгоря с триста лева

Шофьор на рейс по линия No222 на градския транспорт в Пловдив отнесе глоба заради неносене на маска срещу COVID-19, научи “Марица”. Проверяващите от РЗИ и полицията го хванали в крачка, след което последвал акт в размер на 300 лв. Рейсаджията обжалвал, но в петък магистратите потвърдили санкцията. Проверката била осъществена на 28 октомври миналата година. В 15:15 часа шофьорът спрял на спирката срещу Цен-трална гара на бул. “Христо Ботев”. Тогава в рейса за проверка дали се спазват проти-воепидемичните мерки нахлули инспекторите от РЗИ, придружавани от униформени. Установили, че рейсаджията не носи защитна маска, а в рейса имало няколко пътници и кондуктор. Шофьорът опитал да се оправдае, че е поставил въже, което ограничава достъпа на пътуващите до предните седалки, а и зад него има рамка със стъкло. Въпреки осигурената дистанция, последвала санкция, тъй като водачът нямал маска, а и не бил изцяло изолиран.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

.!.

.!.

19.07.2021 | 17:16

Боят настава, тупкат сърца ни - ето ги наште ковид душмани. Дързост дружина вярна, сговорна - ний не сме веке рая покорна. Бийте, братя, Бог е с нас, вража порода - бой за чест и свобода, за мила рода. О, майко моя, родино мила, земя си красна, райска градина. Нека с тоз удар врага да смажем, нека му гордо, братя, докажем, че сме строшили мръсни окови, че сме свободни а не робове.

Отговори
2 1
Пандемия

Пандемия

19.07.2021 | 15:29

При посещение в заведение маски няма, нали така. Да ама при влизането до сядането на масата защо пак няма маски. Това не е ли същото като магазин или друг обект. Разбирайте ние можем да влезем без маска, да не харесаме маса или нещо друго и да излезем, няма глоба това е. При това положение не се вижда разлика между обектите магазин или заведение. Това как ли биха го коментирали същите органи. Нещо тези заповеди от самото начало се пишат ала бала.

Отговори
1 2
Маската

Маската

19.07.2021 | 14:59

Хора, ако ви глобят, обжалвайте на всяка цена. Все още има неподкупни магистрати.

Отговори
2 1
Зоя

Зоя

19.07.2021 | 18:39

На баба ти хвърчило то.

Отговори
0 0
Защо да се ваксинирам?

Защо да се ваксинирам?

19.07.2021 | 10:20

Като пак ще ме глобяват?

Отговори
5 4
Батко

Батко

19.07.2021 | 09:07

И като почнат да падат глобите в съда :)

Отговори
5 4
проблема с оффците е че

проблема с оффците е че

19.07.2021 | 08:30

няма проблем. лесно свикват и трудно отвикват

Отговори
3 4
Libre comment  air

Libre comment air

19.07.2021 | 08:27

Глобявайте......яко....майнички....и тормозете още народа...който в един момент така ще ви глоби....че нито полиция вито армия ще ви спаси от народния гняв... ибах ви мамата педерастка...при заплата от 500лв. Глоба от 300лв.. ...

Отговори
7 10
проблема с оффците е че

проблема с оффците е че

19.07.2021 | 08:32

ти оффца да плати глоба видял ли си бе та се пенив

Отговори
3 2
Ало редакторите

Ало редакторите

19.07.2021 | 08:13

Носенето на маска не е обвързано със закон, а само със заповед. Законът е над заповедта юридически.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?