Следвайте ни

Хайки до дупка за маски в Пловдив, ще глобяват наред ВИДЕО

viber icon

Масови хайки за носене на маски започват в Пловдив, като всички нарушители ги чакат глоби от 300 до 1000 лева. Фирмите пък рискуват да бъдат одрусани от 500 до 2000 лева. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб, който трябваше да реши дали да въведе допълнителни мерки заради размаха на епидемията от коронавирус.
 В сбирката, освен шефа на ОКЩ и областен управител Дани Каназирева, участваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, шефът на ОД МВР Йордан Рогачев и представители на всички държавни институции и контролни органи, които имат отношение към проверките.

От днес ще има двойно по-голям контрол, увери Каназирева, която призна, че на много места мерките не се спазват

Големите търговски вериги –хранителни и нехранителни, трябва  да осигурят пропускателен режим до 100 души, с оглед на недопускане на физически контакт, а малките магазини, във зависимост от площта на обекта, да преценяват броя на посетителите вътре, реши още кризисният щаб.

„Искам да се обърна към всички. И към тези, които вярват, и към тези, които не вярват в К-19 и да им кажа, че ако всички ние допуснем да блокира здравната система в региона, дори безобидната настинка ще бъде опасна. Област Пловдив е от 18 общини. Само, че в областта имаме реално две болници с по 15 легла, които приемат пациенти с К-19 - в Карлово и Асеновград. Това означава, че населението на 18-те общини, разчита най-вече на болниците в Пловдив, както за повечето заболявания, така и за всякакви усложнения. Болниците обаче, колкото и да са много, те не са с неизчерпаем ресурс.

Трябва да запазим и другите отделения, в които се лекуват  също тежки заболявания. Трябва да запазим и лекарския персонал в болниците. И тук е мястото на мерките, на спазването им и на контрола от страна на институциите. В сегашната ситуация, самите ние трябва да ограничим разпространението на вируса или то да става далеч по-плавно.

И най-елементарното , най-безобидното и което има ефект е да носим маски и да спазваме дистанция. Затова и ще съм безкомпромисна за спазването на тази мярка във всички затворени пространства, в градския транспорт, търговските обекти и ще искам и налагането и на санкции. Възлагам на всяка една институция, спрямо правомощията й, също така и на общините, разписани задължения и ежедневен доклад за свършеното по контрола на мерките. Изключително важно е да  пазим баланса –  както  да съхраним  здравната система, така и икономическия сектора", заяви след срещата Дани Каназирева.

От своя страна кметът на Пловдив Здравко Димитров допълни, че община Пловдив вече извършва проверки в градския транспорт и в търговските обекти и ще продължи да го прави през следващите дни. Ще се проверява и ЖП-транспорта, например влака Пловдив-Асеновград.

„Трябва да бъдем по-дисциплинирани, трендът върви нагоре,  което не е желателно. За да е така сме си виновни всички ние. Ако продължава това, ще бъдем принудени да вземем и други мерки", категоричен е  кметът Димитров.

"От днес  повече полицейски екипи ще извършват проверки. Досега сме го правили  с РЗИ, сега се включат Агенция по храните  и Инспекцията по труда. Ще засилим контрола, не само в Пловдив, ще стигнем и до най-малките населени места в областта. Законово нещата са ясни, ще следим как се изпълняват!", допълни директорът на ОД МВР Йордан Рогачев.

Снимка: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (27)

Да се затворят хипермаркетите и моловете

Да се затворят хипермаркетите и моловете

20.10.2020 | 07:59

Там е най голямото струпване към 80%

Отговори
2 2
Густо майна кекс на екс

Густо майна кекс на екс

20.10.2020 | 07:53

Скоро време някои политици в Филибе ще почустват народната любов

Отговори
3 2
Антилевак

Антилевак

20.10.2020 | 01:17

До всички, които се възмущават защо този и онзи били без маски, а нас ни карат да ги носим - членовете на сектата на последователите на празната тиква могат да са без маски, защото те не се спират от РАБОТА РАБОТА РАБОТА и така вирусът не може да ги хване. Слава на Кани Даназирева, Педеравко Дебилитров и хилядите знайни и незнайни калинки, които така сериозно се грижат за нашето здраве. Да живее ГЛУПЕРБ ! ! ! ! ! !

Отговори
3 4
Тони

Тони

19.10.2020 | 22:51

Всички с маски, само Данчето без маска, тя е паралийка, ще си плати глобата.

Отговори
4 2
Наблюдател

Наблюдател

19.10.2020 | 20:43

Ха ха ха ..... глоби, сериозно? А как ще обясните скупчването на няколко училища и поне 600 ученика на площада, за да наблюдават военна демонстрация? Разумно ли е събирането на толкова деца на едно място?

Отговори
5 2
На масата съм още

На масата съм още

19.10.2020 | 20:09

Гледам вчера 50 процента взели по едно въже и един калъп сапун в ръце и одат кат изоглавени И питам Що ви става бе ора на где сте тръгнали А они викат От ЩАБА и любимата ни партия ни казаха че най добре ще се преборим с вируса ако се обесим Така той нямал да има место дека да се захване и да се разпространява Нас като ни няма като вирусуносители и него няма да го има Логично казах си Нема ора нема вируси А с партията и ЩАБА ко праим И те ли ще се бесят и те ли ще изчезнат И като се юрнаха едни рошави мисли в рошавата ми глава не можах да заспя Па по едно време взех и си нарязах една екологична салатка от тия домати дето ако те ударят в главата с тях комоцио ша получиш Чиста екология Па си сипах една двойно препечена ракийца и се почна Един път пия за зоупокой на душите на тия обесените Втори път ви казвам от радост че партията майка и ЩАБА вече няма да ги има пия от радост И стана една каквото стана А жената вика днес Пиян си А я и думам Абе мое да съм пиян ама жив Мислиш ли за ония дет се бесят как са Те така

Отговори
3 4
Ехаааа !

Ехаааа !

20.10.2020 | 00:11

Ти счупи тъпомера,бре човек !!!

Отговори
3 1
Кфкфкрк

Кфкфкрк

19.10.2020 | 20:04

Данчее помниш ли кога даваше по 50 лева за изборите с оня твоя приятел тютюков

Отговори
7 0
Еврейски от.падък

Еврейски от.падък

19.10.2020 | 18:32

От тук нататък ще съм безкомпромисна ... коя си ти бе КУ..РВО недоносена ? До вчера сервитьорка днес го раздава командирка . Да е,Б,а и спе..рмояда ти ГНУ..сен метър и петдесет джудже ще ми дава насоки и ще му казва какво да става . Ако ти забия един шамар цял живот кръв ще повръщал ма ку..рво ! И ония т,ъ,п милиционер Рогачев чуе ли за репресии срещу народа пръв е. Потомствен комунистически кръволак на народа. Рогач, един ще се уволниш шапки и ще те набарам и ще ти счупя всеки един останал зъб в скапаната ти мръ.сна уста

Отговори
10 12
Олелеееее

Олелеееее

20.10.2020 | 00:14

Ама тук пияни и дрогирани защо пишат коментари ?!?!

Отговори
4 2
И   това  го  има

И това го има

19.10.2020 | 18:10

-Дядо, какво знаеш за коронавируса. - Не ме питай ,с политика не се занимавам...

Отговори
8 3
Абе,дедовото !

Абе,дедовото !

20.10.2020 | 00:17

Гледай да не те тресне това, което му викаш-политика !!!

Отговори
3 1
Юлия

Юлия

19.10.2020 | 17:09

Мойта статистика е много проста. 50% са с маски, като от тях 90% са с маски под носа или брадата. Е-е-е-? Това е български патент, който не говори мнаго добре за нацията ни.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?